Leicester City

För två år sedan stod man som mästare, förra säsongen var allt nära att rasa samman. Leicester City är en saga som är omöjlig att sätta en titel på. En 11:e-plats i ligan och en minst sagt överraskande kvartsfinalplats i Champions League där man stod upp bra emot självaste Atletico Madrid summerar lagets ojämna prestationer rätt bra. Får Craig Shakespeare ordning på saker och ting eller ska lagets kanske något skeva självbild efter ligatiteln 2015/16 återigen sätta käppar i hjulet?

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): King Power Stadium (32 315)

Stad: Leicester

Grundad: 1884

Position förra säsongen: 11:a

Manager: Craig Shakespeare

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Harry Maguire - Hull City

Sam Hughes - Chester

Vicente Iborra - Sevilla

 

Övergångar ut:

Marcin Wasilewski - Utgånget kontrakt

Ron-Robert Zieler - Stuttgart

 

 

Säsongen 2016/17

Efter en sällan skådad saga under säsongen 2015/16 så skulle förra säsongen visa sig bli något helt annat, i alla fall sett till ligaspelet. Claudio Ranieri gick från att vara en oåtkomlig legend i klubben ena säsongen till att få sparken nästa säsong. Beskedet mottogs såklart med stor skepsis ifrån stora delar av fotbollsvärlden men frågan är om ägarna går att skylla för beslutet. Efter att Craig Shakespeare tog över laget stod man för en imponerande uppryckning, plockade till exempel fem raka segrar från slutet av februari fram till början av april. Lägg därtill en överraskande kvartsfinalplats i Champions League och Leicester Citys säsong kommer undan med ett väl godkänt.

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Förväntningarna på Leicester City var på tok för höga ifrån vissa håll. Premier League-titeln ska inte ses som något realistiskt mål att upprepa, snarare är det mitten av tabellen som laget ska rikta in sig på. En placering strax under Europaplatserna får ses som en stor bedrift, en dålig start på säsongen och man kan lika gärna bli indragna i bottenstriden. Bättre än så är inte truppen i dagsläget. Mycket hänger på om den något oerfarne Craig Shakespeare lyckas motivera laget på samma sätt som slutet på föregående, eller om det bara var en tillfällig effekt av tränarbytet vi fick se.

 

Sommarens transferfönster

Leicester City måste först och främst bli bättre på att plocka in rätt spelare till truppen. Efter ligatiteln har man plockat in Wilfred Ndidi, Ahmed Musa, Nampalys Mendy och Bartosz Kapustka där det endast är den förstnämnda som levt upp till förväntningarna. Prio bör ligga i försvarslinjen där framförallt en eller två mittbackar måste in, även en striker för att avlasta den så viktiga Jamie Vardy.

 

Hur slutar det?

Visst är det kul när nya lag kommer fram och visar framfötterna, men tyvärr för Leicester Citys del så var detta endast en engångsföreteelse. Denna säsong, likt den föregående blir en kamp om att rädda kontraktet för ännu en säsong i Premier League. Truppen räcker inte riktigt till och när effekten av tränarbytet lagt sig så kommer det även synas på planen. Allt över plats 15 i tabellen när säsongen är över vore en överraskning.

 

 

Officiella klubbsidor

 

https://www.lcfc.com/

https://twitter.com/LCFC

https://www.facebook.com/lcfc/?fref=ts