Det som till en början verkade vara en inte alltför allvarlig skada då det kom rapporter från AC Milans läkarteam om att det rörde sig om högst tre veckor visade sig sedan vara betydligt allvarligare. Det är nu klart att Sverige kommer att få spela EM 2021 utan svenska landslagets genom tiderna största målskytt, Zlatan Ibrahimović.

Det är självklart beklagligt på alla sätt och vis. Det lilla vi sett av ”Ibra” sedan comebacken i den blågula tröjan har varit odelat positiv. Han har varit en viktig länk mellan anfallet och mittfältet då han serverat bollar till Isak, Augustinsson och Claesson som sedan lett till vinster i VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo. Det vi kommer att sakna med honom utanför truppen är för det första en av världens bästa fotbollsspelare som ger ett extra lager av stjärnglans till hela landslaget, även om han visat mer i de senaste intervjuerna att han hellre tar ett steg tillbaka och låter andra längre fram på planen skina.

Klarar sig Sverige utan Zlatan?

Zlatan är en av världens bästa i anfallet att suga in bollen. Det är ingen enkel uppgift att ta den från honom och nu med hans frånvaro innebär det att vi inte har någon som är lika bra på att fördela bollen på den positionen. Det är en enorm trygghet för spelarna runtomkring honom att veta att de alltid kan slå upp den mot honom, för då vet de att den är i säkert förvar och vad som helst kan då hända offensivt. Dessutom har han ett riktigt fint skott och har inga problem att hitta målet själv.

Med det sagt är Sverige inget dåligt landslag. Vi är inte chanslösa utan Zlatan i laget. Inte alls. Vi kommer med största sannolikhet ha stora chanser att slå både Slovakien och Polen i gruppspelet. Väldigt tveksam till Spanien dock, för att vinna eller ta poäng mot en av världens största fotbollsnationer skulle vi behövt en Zlatan. Han är de stora matchernas man.

Läs även: Sveriges 4 största målskyttar i EM genom tiderna

Sveriges EM-premiär mot Spanien

Sverige inleder den 14 juni, kl. 21.00 sitt EM mot Spanien. Genom att matchen nu har flyttats från Bilbao till Sevilla betyder det att hemmastödet för Sergio Ramos och co kommer vara betydligt större eftersom att den tidigare arenan, Estadio San Mamés, ligger i den autonoma regionen, Baskien som historiskt flertalet gånger försökt att bli självständigt. Dessutom när vi senast mötte spanska landslaget i Madrid, EM-kvalet 2019, förlorade vi med 3-0. Dessvärre går det mesta emot oss i öppningsmatchen. Spelbolagen har satt oddset runt 1.40 på att hemmanationen går segrande ur mötet.

Andra gruppspelsmatchen mot Slovakien

Match nummer två för vårat blågula landslag spelas 18 juni, kl.15.00. Detta kommer bli en oerhört viktig och avgörande match för Sveriges fortsatta EM-äventyr. Det är här mer eller mindre allting kan komma att avgöras. Blir det avancemang eller inte? Vi möter en nation som har spelat oavgjort mot Malta och Cypern i VM-kvalet, men samtidigt slagit Ryssland. Det skrämmer inte. Landets stora offensiva stjärna, Marek Hamšík spelar i IFK Göteborg där han sett ganska blek ut sedan han anlände i mars. Defensivt har de en världsklassförsvarare i Milan Škriniar.

Men tippar inte att det kommer att spela någon större roll eftersom att det svenska landslaget är såpass bra rustat offensivt, även om vi saknar Zlatan. Vi har flera bra alternativ att sätta in. Här ska vi bara vinna. Janne Andersson har alltid haft en bra plan mot sämre nationer och när det verkligen gäller förlorar inte Sverige. Oddset på att vi vinner är satt till runt 1.80.

Läs även: EM:s största skyttekungar genom tiderna

Sverige ställs mot Polen i sista gruppspelsmatchen

Sista gruppspelsmatchen, 23 juni, kl.18.00, möter vi Polen. Där det är stor hype kring Lewandowski. Han är en av världens bästa anfallare, men endast när han spelar i klubblaget Bayern München. Där är han otrolig, men i de senaste årens internationella mästerskap har hans målfarlighet lyst med sin frånvaro. De har bra anfallare i Krzysztof Piątek och Arkadiusz Milik, men ingen av dem når upp till samma nivå som Lewandowski. Försvarsmässigt är det ganska svagt där de kändaste namnen är Jan Bednarek och Kamil Glik, två bra försvarare, men inte mer än så.

Med en Isak och Forsberg i form efter en eventuell vinst mot Slovakien tippar jag seger i den sista gruppspelsmatchen. Polen spelade i mars tre kvalmatcher till VM 2022. Där fick de oavgjort mot Ungern, vinst mot Andorra och förlust mot England. Inte särskilt övertygande resultat, så tippar inte att Polen blir ett alltför svårt motstånd för Sverige. Spelbolagen har satt runt oddset 2.70 för vinst åt vardera håll i mötet.

Hur långt går Sverige i EM?

Tipset är att Sverige slutar på andraplats bakom gruppvinnarna Spanien. Sen beror det såklart på vilka vi möter i ett eventuellt slutspel där allt kan hända. Men en kvarts eller semifinal är inte ouppnåeligt. Landslaget är en erfarenhet rikare efter succén i VM 2018, men skillnaden då från nu är att vi i detta mästerskap har en bredare offensiv med Kulusevski och Isak. Lindelöf som vecka in och ut med sitt Manchester United möter världens bästa anfallare är flera erfarenheter rikare. Det ser väldigt lovande ut för att vi kommer få en lång blågul mästerskapsommar att se framemot.