Det är endast fyra lag kvar att gå igenom för betting.se Ranking av lagen i SHL till kommande säsong. Vi bränner väl av lag 3 och 4 på en gång.

 

Malmö Redhawks – rutinerat lagbygge med många uppsidor

Malmö gjorde en riktigt bra säsong förra året, laget tog sig till semifinal trots att man slutade 8a i serien, med 81 poäng. Nu räknar vi med att Malmö tar ytterligare steg uppåt i tabellen, det behövs troligen 12-15 poäng till,  jämfört med fjolåret för att man ska kunna ta sig in topp-4.

Truppen är en av ligans äldsta, och nyförvärv med stor rutin och erfarenhet har mixats med några yngre spetsspelare, tänker framförallt på Max Görtz som många ser stor potential i och Daniel Zaar och Johan Olofsson som ska ha en stor uppsida. Rutinen ska Tuukka Mäntylä, Andy Miele och Niklas Arell stå för tillsammans med de mer erfarna spelare i laget. Eftersom truppen känns välarbetad och bra balanserad tror jag verkligen Malmö ska vara redo för att kunna slå sig in bland de absolut bästa lagen i ligan.

Tränartrion är seriens främsta konstellation

Peter Andersson tog över ifjol tillsammans med Martin Filander och Jesper Mattsson som assisterande. Jag gillar framförallt Peter Andersson men har fått väldigt bra intryck av Martin Filander också. Jesper Mattsson känner klubben väl sen tidigare och har varit med länge, jag anser det här, i hård konkurrens med Växjö, är ligans bästa tränarkonstellation. Men visst ska de, precis som övriga inblandade i klubben bevisa att fjolåret inte var en enskild lyckträff utan att Malmö är på väg tillbaka till hockeyns toppskikt för att stanna. Det bäddar åtminstone på förhand till en positiv känsla, och att Malmö kan mönstra 4 femmor med rätt så hög kvalité och bra djup.

3 frågor att ställa?

  • Är nyförvärven Görtz, och Zaar redo att ta över poängproduktionen i Malmö i år?
  • Målvaktssidan är seriens starkaste par, har Alsenfelt fortsatt utvecklingspotential?
  • Är backsidan tillräckligt skridskostark för att möta farten hos konkurrenterna?

Nyförvärv och Förluster hittar ni här

 

Träningsmatcher exkl CHL

Pantern - Malmö 4-3 ÖT

Karlskrona - Malmö 1-6

 

Slutanalys

Det här ser bra ut för Malmö Redhawks, positiv känsla och anda, en bra uppbyggd trupp med spelare på väg upp, och med utvecklingspotential samt erfarna rutinerade spelare som varit på den här nivån länge. Målvaktssidan är sylvass så länge både Alsenfelt/Nihlstorp är friska. Kanske det är lite väl offensivt att tro Malmö tar 12-15 poäng TILL från fjolåret men det känns inte omöjligt alls. Serien är jämnare också, så det kanske inte alls krävs så mycket poäng för att ens knipa 4e platsen. Rimligt för Malmös del är placering 4-7, där det känns mindre troligt med den låga placeringen.

Tippad Slutplacering

4

 


 

HV71 – regerande mästare och den tuffa vägen mot att försvara ett guld

Svenska Mästarna HV71 ska försvara sitt guld, det vet vi med hävd brukar vara svårt inom ishockeyn. Hur ska Jönköpingslaget göra för att lyckas med den bedriften?

Laget har tappat ett antal spelare, som vanligt, när ett lag vinner ett mästerskap, och det är en utmaning att ersätta de spelarna. Men nog för att det är många spelare som lämnat, bryter vi ner till väldigt viktiga spelare som försvunnit så är det Andreas Borgman, Eric Christensen, Filip Sandberg, Lias Andersson och Simon Önerud som är det tunga avbräcken. HV har värvat rätt så rutinerat på flera positioner, och hoppas få ut mer av vad t.ex Bill Sweatt, Robin Figren och Topi Jaakola visat senaste åren. Från Allsvenskan kommer två mycket spännande spelare i Pierre Engvall, Mora, och Victor Ejdsell, BIK, som kommer bli sevärda även i SHL, fast den mest intressanta forwarden i truppen måste vara Kevin Stenlund.

Det lär dock ta lite tid innan alla nya spelare kommit in i allt vad det innebär, gruppen, spelsystem, roller osv. Det har vi stundtals sett under försäsongen där HV71 inte haft det så lätt och blandat bra med mindre bra insatser.

Men HV71 kommer växa under seriens gång, och de är starka över tid, så om man inte vacklar allt för mycket i början på serien ska HV vara med i toppstriden till slut även i år.

Målvaktsfenomenet

SM-Guldet bärgades bland annat genom stort målvaktsspel av Linus Söderström, som under fjolåret fick sitt stora genombrott på seniornivå. Linus är kvar i HV71 kommande säsong trots att han valts av New York Islanders organisation, men de lånar ut honom vilket måste ses som ett stort plus för HV71 att kunna återupprepa fjolåret. En annan ung talang som vi kommer se mycket av och som förväntas få genombrott i år är backen Erik Brännström. Brännström kommer definitivt gå in på 6 backar i HV under vintern och kommer troligen redan vara en nyckelspelare. Av övriga viktiga pjäser i försvaret blir Topi Jaakola en nyckel, om han håller får se, men även Kristofer Berglund och Lawrence Pilut måste nämnas.

3 frågor att ställa?

  • Klarar HV71 av att ladda om efter fjolårets succésäsong?
  • Hur svåra är luckorna efter de flyktade nyckelspelarna att fylla?
  • Några av nyförvärven har varit skadebenägna under senaste åren, är de helt 100% friska nu?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher exkl CHL

HV71 - Troja/Ljungby 1-2

Frölunda - HV71 8-1

HV71 - Linköping 3-4

 

Slutanalys

HV71 har haft stor omsättning av spelare, men jag tror de kan reda ut det ganska väl. Räknar inte med att HV kommer vara i toppen direkt från seriestart, utan snarare sakta jobba sig in i det här. Truppen är fortsatt stark, forwardsmässigt är den mycket intressant med både fart och teknik. Johan Lindbom hyllades som tränare för det här laget, jag vet att det är väldigt mycket Stephan "Lillis" Lundhs förtjänst att det gick som det gick ifjol. Lillis var kanske sett till fjolåret, den viktigaste värvningen HV71 gjorde, med facit i hand. Men han väljer att jobba på lite i det tysta den gode Lillis, han har dock så pass mycket rutin och hockeykunnande att han har full koll. HV71 kommer återigen spela en lång säsong tror jag, hur långt det räcker i år är svårt, men att placera dem i grundserien runt 3-5 känns realistiskt.

Tippad slutplacering

3

 

//@stellanovicz