Dags för lag 7 och 8 i rankingen för SHL, Skellefteå och Färjestad. Två storlag som denna säsong  kan få det tufft att haka på lagen i den absoluta toppen!

 

Färjestad - En nystart som borde skett för ett antal år sedan

Storhetstiden för Värmlands stolthet Färjestad är förbi för tillfället. Klubben har inte nått längre än kvartsfinal på de tre senaste säsongerna och en omstart beträffande ledarskap och organisation har gjorts. Till denna säsongen kommer FBK med en ny tränartrio och en ny sportchef i ryggen i jakten på att åter bli en stormakt inom svensk ishockey. Frågan är hur lång tid det kommer ta för klubben, för till den här säsongen är det inte många som nämner FBK i någon diskussion om topplaceringar. Men spännande att man sätter in Johan Pennerborn som huvudtränare, och sen är det två väldigt vassa assisterande tränare i Gereon Dahlgren, från Leksand. Utpekad som den som varit den egentliga hjärnan i Leksands tränarkonstellationer de senaste säsongerna, samt Anders Ante Karlsson.

Åldersdigen trupp med massor av SHL-erfarenhet

Ser vi till statusen på Färjestads trupp är det ålderstiget, medelåldern har höjts från ifjol, så inte är det frågan om någon generationsväxling direkt, men de kanske sett att de saknat rutin och erfarenhet, alternativt bredd. Tittar vi till hur mycket SHL-rutin de här laget har så ligger de med i topp, tillsammans med Brynäs och Luleå. Ilari Melart, Niklas Fogström, Martin Johansson och Dick Axelsson är alla idel etablerade spelare på den här nivån. Ändå är det Rasmus Asplund, Joakim Nygård och Mikael Wikstrand bl.a som räknas till bärande spelare, och fortfarande med stor potential.

3 frågor att ställa?

  • Är Färjestads backsida lite för långsam?
  • Har inte Färjestad värvat mer breddspelare än spetskompetens?
  • Pallar de nya mindre erfarna tränarna trycket som det innebär att leda Färjestads BK, om motgång?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

Färjestad - Frölunda 5-4

Färjestad - Leksand 1-4

Färjestad - Linköping 3-4

Färjestad - Södertälje 5-1

Linz - Färjestad 1-7

Ingolstadt - Färjestad 1-3

Färjestad - Örebro 5-2

Djurgården - Färjestad 3-4

 

Slutanalys

Färjestad kom 7a ifjol på 87 poäng. Laget känns likvärdigt i år även om förlusterna av Nygren, Gulas och Eriksson-Ek kan vara kännbart. Backsidan lite instabil, lite trög skulle jag tycka, och väldigt mycket vilar på att Mikael Wikstrand blir den stjärnback han förutspåddes bli. De kommer få kämpa för en kvartsfinalplats, de mesta talar just nu för att det är maxprestation av de här laget i år. I en ranking kan Färjestad troligen placeras in som lag 7-10, då är det Djurgården, Luleå och Skellefteå de ska tampas med.

Tippad slutplacering

8

 


 

Skellefteå - glansdagarna på väg att falna bort?

Förlust i kvartsfinalen förra säsongen för det mest dominanta laget i SHL de senaste 7 säsongerna ansågs vara en miss i protokollet. Nu vill man klättra tillbaka till topp-2 piedestalen snarast möjligt. Skellefteå AIK ska ju alltid vara med att spela om guldet. Kan det vara så att verkligheten kommit ikapp Västerbottens stolthet, för efter att producerat stjärna på stjärna och tagit hockeysverige med storm i och med det sättet som SAIK klarade av att spela ishockey på? Talanger växer inte på träd, och även om det är många lovande potentiella unga spelare i truppen även i år så är det kanske inte ett lika namnkunnigt lag från spelare 1->25. Skellefteå har lite att bevisa nu, att fjolårets dipp var tillfällig, att de rutinerade toppspelarna fortfarande har krutet torrt och att SAIK fortsatt är plantskolan nr.1 i norra Sverige.

Fortsatt hårt betrodda

Om vi tittar på hur bookmakers rangordnar Skellefteå i år så är jag kanske inte helt överens med dem. De nämns fortfarande som nr.3, utmanare till Frölunda och Växjö Lakers, men jag tror Skellefteå får det betydligt tuffare i år. Ja, de kom faktiskt "bara" på en 6 plats förra säsongen med 90 inspelade poäng. Det känns som något färre poäng i år. Backsidan är alldeles för trubbig och liten den här säsongen. Något som de faktiskt redan ifjol fick erfara, men nu är den säsongens bästa back Sebastian Aho också borta, lägg till lille men kvicke och spelskickliga Niclas Burström samt skridskovirtuosen, rutinerade Fredrik Lindgren. De har inte ersatt dessa tre på långa vägar. Att offensiven är fortsatt vass är klart, men jag räknar inte med att firma Lindström/Möller/Holloway producerar lika bra i år. Det är Pär Lindholm, Adam Pettersson och Jesper Olofsson jag räknar med tar ett till steg i år, och de kommer bli oerhört viktiga och nyttiga för SAIK. Målvaktssidan bra! Ortio väldigt duktig målvakt för ligan, Lindvall en ok ersättare, varken mer eller mindre, men klart godkänd backup.

3 frågor att ställa?

  • Är det sannolikt att tro firma Lindström/Möller/Holloway åter ska bära Skellefteås produktion?
  • Vilken av backarna kliver fram och tar ledarrollen?
  • Är inte försvarssidan alldeles för tunn och trög?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

Skellefteå - Troja/Ljungby 2-1

Skellefteå - Sparta Sarpsborg 3-2

Skellefteå - MODO 3-2

Kärpät - Skellefteå 5-1

Skellefteå - Mora 0-1 ÖT

Skellefteå - Björklöven 4-0

Luleå - Skellefteå 1-0

 

Slutanalys

Kan Skellefteå hitta tillbaka till den väg som tog dem till 6 raka SM-finaler så är laget en stor utmanare. Men faktum att inte så många längre nämner Skellefteå i striden och att lag som t.ex Brynäs och HV71 samt Linköping verkar vara främsta utmanare till Frölunda och Växjö Lakers säger den del. Backsidan för tunn, forwardsssidan bra, men också med ett antal frågetecken att vända ut och in på. Målvaktssidan är bra, men inte i topp. Ledarmässigt så har man inte hittat rätt efter flyktade Hans Wallsson, Fredrik Öberg fick bara en säsong tillsammans med Bert/Klockare och trotjänaren Jimmie Ericsson finns inte heller kvar. Vilka har drivet att åter sätta Skellefteå i toppen? Ett nytt mellanår, mellan placering 6-8 att vänta anser jag.

Tippad slutplacering

7

 

//@stellanovicz