Vi fortsätter nedräkningen till SHL-premiären genom att gå igenom två nya lag, nu är det Mora och Karlskrona som synas till sömmarna!

 

Mora – åter en nykomling som ingen tar på allvar

När Mora slog ut Leksand I direktkvalet till SHL med 4-2 I matcher förra säsongen så var det maktskifte I Dalarna. Leksand ut och Mora in. Nu är det ändå på det viset att ingen runt om I landet verkar tro speciellt mycket på Moralaget till denna säsong. Tippas allmänt vara ett av två kvallag när serien summeras, och visst, det är mycket möjligt att Moras trupp inte håller över 52 omgångar. Det är alltid enkelt att göra den anaylsen då man ser över hur spelartruppen oftast ser ut hos nykomlingarna. Här I Moras trupp finns det ändå stor potential och uppsida på ett flertal spelare, och troligen har inte alla full insyn i hur duktiga de spelarna är. Men, det kommer vara en tuff säsong för Mora, det gäller att de får till en bra start, det behövs, för att få en extra boost som visar att laget faktiskt kan hävda sig I SHL.

Ny oerfaren tränare som är på väg upp

När succétränaren Jeremy Colliton lämnade laget efter fjolårets säsong var det många som suckade. En av de mest lovande och framtida stortränare nämndes Colliton som. Den som fick ta över var en annan doldis, Mattias Karlin med förflutet från MoDo men senaste säsongerna gjort succé med Västervik. Han assisteras av gamla Djurgårdslegenden Micke Johansson senast I Vita Hästen. Det känns spontant som en ganska bra kombo. Mora kommer inte spela den snyggaste eller mest attraktiva hockeyn I ligan men de kommer vara svårslagna. De spelare som vi kommer få se mycket av I vinter är bl.a Mathias Bromé, Jacob Nilsson, John Persson och Emil Bejmo.

3 frågor att ställa?

  • Är spelarmaterialet tillräckligt kompetent för SHL?
  • Kommer målvakten Christian Engstrand äntligen få sitt genombrott?
  • Hur löser tränarkonstellationen en eventuell svacka I början på ligan?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

Djurgården - Mora 0-2

Mora – Lillehammer 2-3

Björklöven - Mora 1-2 ÖT

Timrå - Mora 5-1

MoDo – Mora 1-3

Skellefteå - Mora 0-1 ÖT

Mora - Luleå 2-5

 

Slutanalys

Nykomlingar, och bottentippade. Det kommer troligen finnas en hel del bra odds att ta ställning till i Moras matcher inledningsvis på säsongen. För är det något som nykomlingar brukar vara bra på är det att skrälla och överraska i starten av en serie. Om det blir så, och om Mora räcker till för att undvika kvalspel får vi se Känslan att laget har en lite större utvecklingspotential än motståndarna Rögle och Örebro i bottenstriden, och att det finns ett bra go i klubben tror jag betyder mycket. Även den orutinerade tränaren Karlin kan ha underskattats av expertisen, men Mora måste vara oerhört noggranna och även effektiva för att undvika kvalspelet, samt ha ett stort målvaktsspel.

Tippad slutplacering

12

 


 

Karlskrona HK – hur ska det undvika fjolårets ras?

Hur går Karlskrona vidare till nästa steg?

Efter 15 omgångar var Karlskrona sensationellt I ledning av SHL-tabellen, laget överraskade samtliga I hockeysverige med sin start och hade skrapat ihop 33 poäng på 15 matcher. Imponerande av ett lag som tippades vara ett givet kvallag till våren 2017. Sen kom raset, och på ett antal omgångar var KHK nere I ingenmansland som till slut gav en 11e plats och 68 inspelade poäng. Vad ska KHK göra I år för att undvika det raset, och bli ett mer stabilt och etablerat SHL-lag? Värvningsmässigt känns laget likvärdigt med ifjol, men då fanns ett antal tunga etablerade spelare som höll uppe lagbygget i Johan "Honken" Holmqvist och Alexander Bergström tillsammans med Niklas Arell. I år är ingen av de spelarna kvar, nu ska Cory Murphy, Mattias Karlsson, Mattias Guter oc Marcus Paulsson vara den del av ryggraden som står för rutin och erfarenhet.

Har Karlskrona bredden som krävs?

Symptomatiskt för de tippade bottenlagen är att det finns en hel del potential I trupperna, men att de faller på att någon lagdel är för svag eller utan direkt spets. KHK har även I år kanske inte lyckats fylla ut truppen med den bredd som krävs för att etablera sig högre upp I tabellen. Även om laget under delar av förra säsongen visade upp ett effektivt spel så behöver fler spelare kliva fram och producera om KH ska ta ett kliv upp från bottenstriden. Jag tror att Ove Molin och c.o kan få ut lite mer av truppen och att många vet vad de här med spel I SHL innebär nu.

3 frågor att ställa?

  • Vilka spelare ska driva Karlskrona framåt I år?
  • Hur ska KHK få fler spelare att producera?
  • Räcker målvaktsbesättningen till för en hel SHL-säsong?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

Tingsryd – Karlskrona 1-0

Karlskrona – Oskarshamn 3-2

Karlskrona - Linköping 2-1

Karlskrona - Malmö 1-7

 

Slutanalys

Ett jobbigt tredje år I högsta ligan väntar Karlskrona. Som påpekat tidigare I texten så måste man få fler spelare att producera och breddspelarna måste utvecklas för att få ett jämnare och stabilare lag. Hög potential finns I flertalet spelare som är på väg uppåt I karriären. Tränarduon är färsk och orutinerad på den här nivån men står för något bra och positivt samt har väldigt bra ledaregenskaper som kan ta klubben till nästa steg. Bottenstriden tillsammans med Mora, Rögle och Örebro känns mest sannolikt men liten varning om allt klaffar att de kan aspirera på en slutspelsplats.

Tippad Slutplacering

11