SHL startar till helgen och vi går igenom lite kortfattat hur vi uppfattar säsongen och vad vi tror om lagen. Först ut Örebro HK och Rögle BK!

 

Örebro - En negativ spiral som är svår att ta sig ur

Örebro HK har haft några turbulenta säsonger där framförallt fjolåret var en märklig säsong för Närkeklubben. Kenta Johansson lämnade in som huvudtränare och assisterande Johan Tornberg tog vid. Därefter då resultaten ändå inte kom, kördes enligt uppgifter spelarna över av styrelsen som plockade in Niklas Sundblad och Petri Liimatainen från Tyskland och DEL samt Niklas Eriksson tidigare Almtuna. Allt medan spelarna var väldigt nöjda med Tornbergs ledarskap.

Tuff träning för spelarna

Nu tränar man hårdare än någonsin i Örebro Hockeys historia och det är frågan om Sundblads ledarstil verkligen fungerar här i SHL, och i ett lag med ett ganska stukat självförtroende, som dessutom är väl medvetna om att en tuff säsong ifjol, lär bli minst lika tuff i år. Sundblad är välkänd för sina träningsmetoder och hårda, tuffa pass. 12 nya spelare ska hitta sina roller och bidra till de moment som Örebro var sämre på i fjol.

3 frågor att ställa?

  • Är spelarna inställda på vad som väntar?
  • Håller sig nyckelspelarna fräscha?
  • Hinner Sundblad och c.o få med sig gruppen i gemensam riktning? Omsättningen av spelare har varit stor igen.

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

AIK - Örebro 4-2

Köln - Örebro 1-5

Örebro - Rögle 4-0

Lugano - Örebro 3-5

Örebro - Djurgården 2-4

Örebro - Linköping 2-0

Örebro - Brynäs 3-5

Färjestad - Örebro 5-2

 

Slutanalys

12a förra säsongen, ett svag lagbygge rakt igenom som spretar åt alla håll. En backsida som är rätt så oprövad i de här sammanhangen. Skadeförföljda forwards. Det är en illavarslande spiral á la MoDos som Örebro hamnat i och den måste omedelbart jobbas upp ifrån. Det finns spets och det finns spelare som kan ta kliv, men de gäller att samtliga dessa gör det i år för att klubben inte ska behöva spela negativt kval till våren. Näst minst antal skott på mål, näst minst antal gjorda mål, näst sämst i Penalty Killing och tredje sämst i Powerplay. Det är mycket som måste förbättras för att Örebro ska lämna bottenstriden.

Tippad slutplacering

14

 


 

Rögle - skadeeländet som aldrig tog slut

Rögle var ett av kvallagen i fjol och det var ingen lätt resa mot BIK Karlskoga i matchserien, bäst av sju, men ändå blev det 4-0 i Rögles favör. Säsongen präglades av massvis av skador och troligen var det så att det på förhand tänkta laget, som ledarstaben ville se innan, inte var ordinarie under någon del av året.

Kontinuitet på G i Ängelholm

Sportchef Anders Masken Carlsson har ofta fått en del skit för att det saknats en röd tråd i värvningarna och det har sällan varit de toppspelare som funnits ute på marknaden. Men några med stor potential har han hittat och framförallt börjar det bli lite mer kontinuitet i Rögle. Från att för några säsonger sedan varit en mycket stor spelaromsättning är det nu så att de senaste två åren börjar se rätt normal ut med SHL-mått mätt. 10 spelare IN och 12 spelare UT i dagsläget, men de hoppas att stjärnskottet backen Timothy Liljegren återvänder efter Torontos camp. Fortfarande en tuff verklighet för Ängelholmslaget som inte kan behålla sina stjärnor varje säsong och heller inte har ekonomin att plocka in spelare efter A-listan.

3 frågor att ställa?

  • Är Rögles målvaktspar tillräckligt vasst för den här nivån?
  • Vad är Rögles potential med en fullt frisk och fräsch trupp att välja på?
  • Är det rätt ledarskap i Rögles bås?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

Tingsryd - Rögle 2-1

Lugano - Rögle 1-2

Örebro - Rögle 4-0

Köln - Rögle 7-4

Oskarshamn - Rögle 0-5

Rögle - Troja/Ljungby 8-1

 

Slutanalys

47 poäng förra året och kval för att hålla sig kvar. Ett oerhört skadedrabbat lag som inte fick någon chans att spela ihop sig med ordinarie spelare. Värvat lite vågade namn, spelare som lika gärna skulle kunna flippa ordentligt likväl som de kan vara på väg ner från deras peakperioder. Laget är alltid svårbedömda, men här är nyckeln troligen försvarsspelet, målvakter och backar. Bakåt ser det inte så offensivt ut, mest långsamma något tröga backar så de gäller att de håller ihop defensiven åtminstone. Framåt kommer det handla om att Ted Brithén kliver fram och får med sig Juhamatti Aaltonen, Bryan Lerg och Ludvig Rensfeldt. De viktigaste bitarna för att Rögle ska förbättra sin offensiv. Brokigt och svårbedömda, Rögle är ett av fyra bottenlag.

Tippad slutplacering

13