Det börjar dra ihop sig i presentationen av lagen i SHL till kommande säsong. Sex lag kvar att analysera och placera in i någon form av utgångsranking. Nu är det inte speciellt mycket som skiljer de kvarvarande lagens styrkor och svagheter från varandra.

Missa inte vår genomgång av odds på SHL!

Linköping - måste höja sig när det gäller som mest

Två raka kvartsfinalförluster, och båda gångerna med ett tillräckligt slagkraftigt lag för att avancera längre i ett SM-slutspel. Det är historiken för Linköpings HC, laget som alltid nämns med respekt och en utmanare om guldet, men som hittills vikit ner sig då det gäller som mest. "Det sitter i väggarna" är ett uttryck som vi kan få höra ibland, frågan är hur mycket det sitter i väggarna i Linköpings omklädningsrum och arena att de ständigt inte når hela vägen fram. Två kvartsfinalförluster och tre semifinaluttåg på de senaste fem säsongerna, varav LHC som bäst kommit 3a i grundserien på det.

Är det i år som vändningen kommer, när förväntningarna minskar från supportrar och sponsorer? Kan Dan Tangnes plocka fram det som krävs av gruppen och samtliga spelare för att nå längre än kvartsfinal? Det är trots allt hans fjärde säsong den gode Tangnes går in på nu i LHC, den tredje som head coach. Förlängt kontrakt nyligen, och Cluben verkar tro hårt på den sympatiske tränaren. Upp till bevis nu Dan.

Äldsta truppen i hela SHL

De spelare som ska göra det för Linköping i år är de med den högsta medelåldern av alla lag i SHL. Rutin finns i massor, hemvändaren Tony Mårtensson kommer dra ett stort lass, målvakten Jonas Gustavsson likaså. Niklas Persson, Derek Roy och Mathis Olimb har även de rutin och erfarenheter i kubik, men det gäller att få ihop hela gruppen, och den mix som krävs för att få ett vinnande koncept. Jag är fortsatt osäker på om Linköpings HC har alla de bitar som behövs?

3 frågor att ställa?

  • Är laget inte lite väl ålderstiget?
  • Hur hungrig kommer Tony Mårtensson vara på att offra allt för att vinna en titel?
  • Vilka ersätter poängkungarna Broc Little och Garrett Roe?

Nyförvärv och Förluster klicka här

Träningsmatcher:

Linköping - Växjö 2-3 ÖT

Färjestad - Linköping 3-4

Linköping - AIK 4-2

Karlskrona - Linköping 2-1

Örebro - Linköping 2-0

Linköping - Djurgården 2-3

HV71 - Linköping 3-4

Slutanalys

Linköping som slutade 4a ifjol kommer enligt mig inte komma högre upp i år. Rimligt är 4-6, då framförallt truppen känns lite väl gammal. De äldre spelarna har en stor press att leverera för Cluben till denna säsongen, men tyvärr kommer det inte så mycket ungt och talangfullt underifrån för tillfället som ska dra med de äldre "gubbarna". Det känns som att Nick Sörensen och Jakob Lilja är de unga framfusiga  som ska ta vid, tillsammans med powerforwarden Emil Sylvegård, men ingen av dessa tre spelare kommer vara i topp poängligan. Defensivt finns det många bra byggstenar att gå vidare från, och målvaktssidan är en av ligans bästa i vilket fall.

Tippad slutplacering

6


Frölunda - den stora favoriten enligt alla, men...

Jag förvånas av samtliga experters stora tro på Frölunda till den här säsongen. Trea i fjol i grundserien med 97 poäng och ut i semifinal för Roger Rönnbergs gäng. Laget har nämnts i toppen av serien under senaste åren, och absolut, Frölunda har tre väldigt starka säsonger bakom sig. Semifinal, SM-Guld, Semifinal. Synar vi de spelare som försvunnit är det dock många, och det är mycket poäng framförallt. Sex av de åtta främsta i Frölundas interna poängliga har lämnat laget. Där räknar vi också in att både Carl Grundström samt nyförväret Lias Andersson kommer bli kvar i Nordamerika, men det kan komma att ändras. Expertisen verkar lägga stor tro på Ryan Lasch, som är den som ska göra många av de mål som laget tappat, men varken tvillingarna Westerholm eller Max Friberg är de poängsprutor som ersätter exempelvis Sundström eller Wellman. Därför är jag skeptisk till att Frölunda blivit så givna favoriter i år, från att åkt ut i semifinal ifjol, med ett bättre lag på papperet.

Klass i försvaret

Det Frölunda besitter gott om är dock talang, och framförallt på backsidan. Rasmus Dahlins genombrott under förra säsongen gick ingen obemärkt förbi. Killen är 17 år, och kommer vara en av de mest sevärda och haussade spelarna under årets säsong, med rätta!

Mattias Nörstebö, Jonathan Sigalet och Matt Donovan är andra etablerade backar som håller uppe Frölundas backstandard. Målvaktsfrågan är åter intressant när Johan Gustafsson fått konkurrens av Johan Mattsson, klart bättre uppsida där jämfört med förra året.

3 frågor att ställa?

  • Vilka ska ta över poängproduktionen som försvunnit ut ur laget?
  • Har laget verkligen det djup/bredd som krävs för att vinna SM-Guld?
  • Är inte Ryan Lasch lite väl ensam i tänkt målproduktion?

Nyförvärv och Förluster klicka här

Träningsmatcher:

Frölunda - Färjestad 4-5

Frölunda - Leksand 3-2

Frölunda - HV71 8-1

 Växjö - Frölunda 4-5

Slutanalys

Ställer mig lite frågande till att Frölunda nämns så pass klart som laget att slå av expertisen och tränarna i SHL även om laget gått bra under försäsongen. Visst har truppen stora kvalitéer och landslagsspelare på flera positioner, men de måste också få en utveckling och nästa steg i karriären av ett flertal spelare, som ex tvillingarna Westerholm med uppåtgående trend från Brynäs, Pontus Widerström, Sebastian Stålberg och Christoffer Ehn för att nämna några. Vad Joel Lundqvist betyder vet vi, likaså vad Ryan Lasch kommer tillföra. Det kommer bli väldigt jämnt uppe i toppen av SHL, det är ett som känns säkert, och då kan Frölunda i praktiken hamna allt från 1 till 6. Vid jämförelse med kvarvarande lag anser jag att Frölunda inte har allt det som de andra har.

Tippad slutplacering

5

//@stellanovicz