Luleå och Djurgården är nästa lag på tur att scoutas inför den kommande SHL-säsongen!

 

Luleå - Kan ”Bulans” inträde väcka en björn som sover?

Nya tränaren Thomas ”Bulan” Berglund gör sin andra tränarsejour i klubben han representerat som spelare i ca 18 säsonger. Nu är han huvudtränare och kommer från en SM-final förlust med Brynäs som han införde ett fartfyllt skridskostarkt och jobbigt lag att möta .

Bulans spelstil präglas av hög press och hög fart med mycket skridskoåkning för att stressa fram misstag hos motståndarna. Frågan är om Luleå är redo för den hockeyn efter att varit lite sömniga i fjol och inte fått ut något direkt av sina nyförvärv. Värvningarna till årets säsong är lite begränsade även om Niklas Olausson och Patrik Cehlin verkligen kan leverera på den här nivån. Men jämför vi laget som Bulan tog till final förra säsongen, Brynäs trupp, så saknas ett antal ingredienser i Luleå för att de ska kännas som ett lag för övre halvan.

Högt och lågt på backsidan

Försvaret är inte den lagdel som vi anser vara starkaste delen i Luleås bygge. Med åldermannen Janne ”dragskott” Sandström och Daniel Sondell finns rutin och erfarenheter i massor, men det blandas upp med väldigt många unga talanger som ska ta stora kliv in i SHL-kostymen. Pontus Själin kommer göra det bra, Christian Jaros behövs oerhört, men där är det fortsatt tveksamt om han kommer tillbaka efter NHL-camp. Kan bli så att Jaros stannar i Nordamerika och då är det tungt avbräck I övrigt ser backsidan väldigt tunn ut mindre än en vecka kvar till seriestarten.

3 frågor att ställa?

  • Vilka av de oetablerade försvarsspelarna tar klivet och växer in i SHL i år?
  • Har laget tillräckligt med speed och skills för att orka med ”Bulanhockeyn”?
  • Kommer Filip Gustavsson konkurrera ut Joel Lassinantti i målet i år?

Nyförvärv och Förluster klicka här

 

Träningsmatcher:

Boden – Luleå 2-5

Luleå – MoDo 3-4

Björklöven – Luleå 0-3

Kärpät – Luleå 5-2

Djurgården – Luleå 3-4

Mora – Luleå 2-5

 

Slutanalys

Ny tränare i Thomas Berglund i all ära, laget är inte lika väl uppbyggt som de flesta i Norrbotten önskade av de ”sponsormiljoner” som Luleå skulle värva för de kommande åren. Det blir en mellansäsong för Luleå där flera spelare måste ta ordentliga kliv för att laget ska avancera uppåt i tabellskiktet. Bra målvaktssida som kommer vara viktig, svag backsida, och lite slätstruken offensiv med några spetsar goda för 40 poäng om det klaffar. 

Tippad slutplacering

10

 


 

Djurgården - Dags att sikta högre nu?

Efter att åkt ut i åttondelsfinal förra året, och för övrigt andra gången på de tre senaste säsongerna så bör Djurgården sikta in sig mot att klättra till topp-6 i år. Frågan är om laget har de kvalitéer på alla positionerna som behövs? Spelet hackade betänkligt förra säsongen men Djurgården ryckte upp sig och kunde till slut ta sig till en åttondelsfinal där det blev uttåg mot Färjestad. Målvaktssidan är godkänd, tror att Adam Reideborn är tillräckligt rutinerad nu för att ta chansen som förstamålvakt om inte Joacim Eriksson hittar sin gamla form som tog honom till AHL.

Backsidan spännande mix

Försvarsmäsigt är det en lagdel som känns som den mest kompletta för Djurgårdens del. Marcus Högström kan styra ett Powerplay, ett moment där Djurgården var näst sämst i hela ligan i fjol, tros PP-specialisten Linus Hultström i truppen. Marcus Fagerudd, Jesper Pettersson och William Lagesson är också spelare som det ska bli intressant att följa hur deras utveckling gått. Offensivt är det hemvändaren Andreas Engqvist och Niclas Bergfors som ska producera, tillsammans med Markus Ljungh och Calle Ridderwall. Alla de tre sistnämnda hade mindre bra säsonger i fjol poängmässigt.

3 frågor att ställa?

  • Vem kommer göra målen för Djurgården i vinter?
  • Har de nya backarna etablerat sig efter några år i Nordamerika?
  • Hur ska Djurgårdens Powerplay förbättras?

Nyförvärv och förluster klicka här

 

Träningsmatcher

Almtuna - Djurgården 3-4

Djurgården - Mora 0-2

Brynäs - Djurgården 1-3

All Stars Stockholm - Djurgården 6-4

Örebro - Djurgården 2-4

Djurgården - Luleå 3-4

Linköping - Djurgården 2-3

 

Slutananlys

Djurgården går mot en något bättre säsong än förra året på förhand. Backsidan är spännande, anfallssidan har lite mer att önska men några spelare har trots allt levererat tidigare. Målvaktssidan är klart ok utan att glänsa. I rankingen ska det här laget vara 7-10, bättre än så tror jag inte Djurgården kan komma. Gillar satsningen på de spelare man plockat in i defensiven, sen har man några spännande killar offensivt som kan få sina genombrott, Bröderna Davidsson och Axel Jonsson Fjällby.

Tippad slutplacering

9