Ikväll kliver Blågult in på nationalstadion Vasil Levski i Sofia med en skön känsla i laget. Vi ligger etta i gruppen och har en god chans att bibehålla platsen efter ikväll.

 

Party-Jannes magsjuka i fokus

 Janne Andersson insjuknade i magsjuka natten till onsdag och har isolerats från laget. Hans medverkan ikväll är i farozonen men enligt egen utsago ska det inte vara några problem.

 - Den här typen av magsjuka ska inte ta särskilt lång tid att få ordning på. Jag hoppas att jag snart är pigg och fräsch igen, säger Andersson till svenskfotboll.se.

På grund av detta har andretränaren Peter Wettergren lett styrkorna på träningarna inför matchen. Det återstår att se hur det påverkar de svenska spelarna, men enligt Janne Andersson ska det inte spela någon roll.

 - Peter och jag genomför och planerar alltid allting tillsammans. Enda skillnaden nu är att jag inte deltar tills vidare.

Huruvida Party-Janne tar plats vid sidlinjen ikväll eller inte lär vi få besked om inom kort.

 

Så ska Sverige straffa Bulgarien enligt Jonas Thern

Jonas Thern har fått i specialuppdrag att scouta Bulgarien inför matchen, och enligt honom finns det skillnader mellan det lag vi mötte i oktober och det lag vi ska möta ikväll.

- Det är ett lite mer kompakt lag. Inte så utdragna när man tappar boll, säger Thern till den samlade pressen.

Även om de tätat till laget menar Jonas Thern att bristerna fortfarande finns där och att deras man-man-försvar gör att spelarna följer motståndarna långt upp i planen och ut mot kanterna. I och med det har vi stora chanser att straffa dem i ytorna som uppstår. Där blir en sån som Emil Forsberg med sin snabbhet och löpkapacitet ett viktigt vapen.  

 

Stort statistiskt övertag för Sverige

Sverige och Bulgarien har mötts ett antal gånger i tävlingssammanhang. Statistiken visar att Bulgarien är rena rama drömmotståndaren för Sverige.  Bulgarien har inte vunnit mot Sverige på 49 år. Senast de möttes var i oktober 2016 hemma på Friends Arena då Sverige vann med 3-0 efter mål av Ola Toivonen, Oscar Hiljemark och Victor Nilsson Lindelöf.

Tre klassiska möten

  1. VM 1994, Sverige-Bulgarien 4-0, Los Angeles

Den solklara ettan på listan är matchen i den stekheta amerikanska hettan som blev ett av de största ögonblicken i svensk idrottshistoria. Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson och Kennet Andersson gjorde varsitt mål och såg till att Sverige tog brons i fotbolls-VM. Ryktet säger att bulgarerna hade krökat till rejält kvällen innan, så det var nog ett tacksamt läge att möta dem.

  1. EM 2004, Sverige-Bulgarien 5-0, Lissabon

Öppningsmatch i EM-slutspelet i Portugal 2004. Sverige hade ett kanonlag på pappret med spelare som Henke Larsson, Olof Mellberg, Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg och Christian Willhemsson i sin prime. En klassisk match där Sverige darrade lite i första halvlek för att sedan explodera totalt i andra. Vi alla minns säkert Henke Larssons otroliga 2-0-mål på språngnick.

  1. VM-kval 2005, 3-0, Råsunda

Sveriges golden boys Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic gjorde varsitt mål i segern på Råsunda som bidrog till att Blågult tog sig till VM i Tyskland 2006.

 

Skador och avstängningar

Bulgarien – Svetoslav Dyakov, Nikolay Mihaylov, Aleksander Tonev, Spas Delev.

Sverige - Alexander Fransson

 

Speltips

Jag tror att Sverige har en bra chans att vinna ikväll. Dels för att vi har ett bättre och mer samspelt lag, och dels för att Bulgarien saknar några nyckelspelare (främst Delev som gjort 2 mål i kvalet). Luften gick ur bulgarerna lite efter förlusten mot Vitryssland och nu har även publiken tröttnat så vi kan räkna med en skral publiksiffra ikväll.

Oddset på den raka tvåan har sjunkit en aning och jag ser ett större värde i över 1.5 mål och vinst för Sverige till 2.30. Det borde vi klara av nu när Emil Forsberg och kompani prickat in formtoppen.

Bortavinst + över 1.5 mål – 2.30 @ Betsson*