Stoke CityStoke City

Can he do it on a cold, wet Wednesday night in Stoke? Parafraseringen kommer från den etablerade kommentatorn Andy Grays utläggning när han undrade om Lionel Messi och hans Barcelona hade fått det tufft att klara en kall vinterkväll på dåtidens Brittania Stadium. Citatet spred sig som en löpeld bland alla fotbollsfantaster även om uttalandet egentligen bara var menat som en hyllning till Premier League som världens bästa liga. Stoke City eller The Potters har nästan blivit mytomspunna efter uttalandet och det är verkligen inte bara att hämta hem tre poäng på Bet365* Stadium. Stoke är de senaste sju åren det nionde svåraste bortamötet för Premier League-klubbarna. Motståndarna snittar endast 0,9 poäng härifrån. The Potters var tidigare kända för en fysisk långbollsfotboll men har de senaste säsongerna försökt bli lite mer ”sydeuropeiska” i sitt spel med blandat resultat. Med Mark Hughes vid rodret sedan 2013 har laget fått kontinuitet och den gamle Unitedlegendaren gör sin femte raka säsong som huvudtränare.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Bet365* Stadium (27,902)

Stad: Stoke-on-trent

Grundad: 1863

Position förra säsongen: 13e

Manager: Mark Hughes

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Josh Tymon – Free Transfer

Darren Fletcher - West Bromwich

Tre Pemberton - Blackburn

 

Övergångar ut:

Jon Walters - Burnley

Shay Given - Utgånget kontrakt

Glenn Whelan - Aston Villa

Marko Arnautovic - West Ham

 

 

Säsongen 2016/17

Förväntningarna på laget var ganska stora eftersom man slutat på nionde plats de tre säsongerna tidigare. In värvades Joe Allen, Wilfried Bony, Lee Grant, Brun Martins Indi och Ramadan Sobhi. Den extremt dåliga formen från säsongen innan där man bara vann 1 av de 7 avslutade omgångarna satt i sig i starten. Efter att ha kryssat mot Middlesbrough i premiären följde man upp med fyra raka förluster följt av två oavgjorda matcher. Detta gjorde att man inte hade en trepoängare förens i åttonde omgången hemma mot Sunderland. När kylan började smyga sin in över de engelska landskapen började Stokes form också stiga. Från slutet av september fram till jul hade man bara två förluster på 12 raka matcher. I januari gjorde Stoke två värvningar i form av Lee Grant och Saido Berahino. Nyförvärven kom inte att hjälpa The Potters allt för mycket. När värmen började komma tillbaka i mars försvann lagets fina vinterform vilket gjorde att det bara blev 2 vinster på de 11 sista omgångarna.  

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Vart vi har Stoke är väldigt oklart. Det har varit väldigt tyst på transferfönstret och endast Josh Tymon, tidigare i Hull, har värvats in på Free Transfer. Den 18-åriga engelska försvararen kan knappast förväntas lyfta hela klubben. Om laget ska vara med på den övre halvan måste en anfallare av rang in. Bäste målskytten förre säsongen var Peter Crouch med sju mål i Premier League. Efter tre niondeplatser i rad inför förra säsongen blev det en liten besvikelse med en trettonde plats ifjol. Framförallt med tanke på nyförvärven som hämtats in inför säsongen. Just nu har Stoke i princip en identisk trupp med fjolåret. Det återstår att se om Mark Hughes kan lyfta laget upp på topp 10 igen.  

 

Sommarens transferfönster

Det har varit väldigt tyst runtomkring Stoke detta transferfönstret. Den enda värvningen som gjort är 18-årige Josh Tymon som man tog in på en free transfer. Jon Walters har lämnat laget för att söka lyckan i Burnley. Som tidigare nämnts behöver Stoke få in en klassisk målskytt. Med Peter Crouch (7 mål), Marko Arnautovic (6 mål), Wilfried Bony (2 mål) och Bojan (3 mål) är det lite för ineffektivt för att kunna klättra upp på de högre platserna. Frågan är dessutom hur många starter Crouch orkar med kommande säsong. Mittfältet ser stabilt ut med Joe Allen, Gleen Whelan, Ibrahim Affellay och stjärnan Xherdan Shaqiri. Försvaret är det heller inget fel på och laget släppte in relativt lite mål förra säsongen om man jämför med bottenkonkurrenterna. Det krävs dock en bredare trupp om laget ska kunna nå högre i tabellen och kombinera de inhemska cuperna.

 

Hur slutar det?

Det enda vi med säkerhet kan säga är att Stoke City även efter nästa säsong kommer att spela Premier League-fotboll. Klubben och truppen är alldeles för bra och rutinerade för att åka ur högsta divisionen. Stokes problem förra säsongen var att man i princip inte lyckades ta några trepoängare mot lagen ovanför sig. Av de 12 lag som kom före Stoke i tabellen var det bara Southampton som The Potters lyckades besegra. Den matchen kom dessutom i sista omgången där Southampton inte hade något att spela för. Ska Stoke klättra upp på de högre positionerna måste man ta fler hemmasegrar mot topp 10.

 

 

Officiella Klubbsidor

www.stokecityfc.com/ 

https://twitter.com/stokecity

https://www.facebook.com/stokecity/

https://www.instagram.com/stokecity/