Huddersfield TownHuddersfield Town

För första gången sedan 1972 spelas det Premier League-fotboll på John Smith’s Stadium (före detta Kirklees Stadium) igen. Huddersfield Town lyckades efter att ha hamnat på en femte plats i Championship kvala sig upp efter straffavgörande mot både Sheffield Wednesday och Reading i playoff till högsta divisionen. Laget leds av den tysk-amerikanske succétränaren David Wagner som varit ansvarig för klubben sedan november 2015. The Terriers har en på förhand nästan omöjlig uppgift då man är stora favoriter att åka ur Premier League direkt. Om David Wagner lyckas hålla kvar sina mannar ovanför nedflyttningsstrecket när vi summerar säsongen borde en staty resas över honom. 

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): John Smith’s Stadium (24 129)

Stad: Huddersfield

Grundad: 1908

Position förra säsongen: 5a, The Championship

Manager: David Wagner

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Laurent Depoitre – FC Porto

Tom Ince – Derby County

Mathias Jörgensen – FC Copenhagen

Scott Malone – Fulham

Steve Mounie - Montpellier

Elias Kachunga - FC Ingolstadt

Danny Williams - Reading

Aaron Mooy - Manchester City

Jonas Lössl (Lån) - FSV Mainz

 

 

Övergångar ut:

Florent Bojaj – Kontraktet löpte ut

Kyle Dempsey – Fleetwood Town

 

 

Säsongen 2016/17

Förra säsongen gjorde Huddersfield sin femte raka säsong i engelska andradivisionen.
Förväntningar inför säsongen var inte skyhöga och laget hade knappast kunnat drömma om att spela Premier League-fotboll säsongen 2017/18. Men The Terriers hamnade på en femteplats i tabellen vilket gjorde att de fick delta i Playoff till Premier League. Väl framme i kvalet hade Huddersfield verkligen marginalerna på sin sida. I semifinalen lottades man mot Sheffield Wednesday i ett dubbelmöte. Efter att ha spelat 0–0 på hemmaplan låg man under på bortaplan fram tills slutminuterna. Men kvitteringen kom till slut och efter en dramatisk straffläggning var man klar för ”finalen” på Wembley mot Reading. Förutsättningarna inför matchen var glasklara. Vinn och Premier League väntar, förlust och ännu ett år i Championship. Huddersfield sågs som underdogs på förhand men lyckades hålla undan 0–0 i både ordinarie tid och efter förlängning. Straffar väntade ännu en gång och precis som mot Sheffield Wednesday höll Huddersfield sig kalla. Den tyske mittbacken Christopher Schindler skön in straffen som tog Huddersfield tillbaka in i finrummet för första gången på 45 år.   

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18 

Några större förväntningar på Huddersfield Town ska vi nog inte ha men huvudtränaren David Wagner har gjort underverk med laget bara genom att ta laget till Premier League. När han blev inplockad i november 2015 var det många som höjde på ögonbrynen eftersom amerikansk-tysken endast hade tränat Borussia Dortmund II tidigare. Han tog över en klubb i fritt fall men laget lyckades till slut hamna på en 19:e plats av 24, och undvek på så sätt eliminering. 1 år senare är man nykomling i Premier League och även om det vore extremt kul om The Terriers höll sig kvar är chansen liten om inte minimal. Allt annat än direkt nedflyttning vore en jättesensation för klubben från staden mellan Manchester och Leeds.  

 

Sommarens transferfönster

Huddersfield har varit ganska aktiva under sommarfönstret och plockat in hela fem spelare. Den afrikanska landslagsanfallaren Steve Mounié vet hur man gör mål och värvades in från franska Montpellier. Danske mittbacken Mathias Jörgensen har haft en bra säsong i FCK och kommer stärka upp mittförsvaret. Tom Ince, den före detta Liverpool-talangen, har haft det tufft sedan han lämnade Liverpool 2010 men i Derby lossnade det lite för den offensive mittfältaren. Där stod han för 25 mål på 80 matcher. Det ska bli intressant att se vad han kan hitta på i Huddersfield. Ännu en forward har värvats in i den belgiske anfallaren Laurent Depoitre. Den 28-åriga anfallaren kommer direkt från Porto där han hade svårt att ta en ordinarie plats med endast 7 starter och 1 mål förra säsongen. Till sist har Huddersfield Town värvat in Scott Malone. Den 26-åriga engelsmannen gjorde 30 starter för Fulham ifjol och kan spela både som vänsterback och vänster yttermittfältare. 

 

Hur slutar det?

Huddersfield Town kommer få det oerhört tufft att hålla sig kvar. Även om klubben värvat intressant är det en jättesensation om Huddersfield gör mer än en säsong på raken i Premier League. Det som talar lite för en skräll är det relativt enkla spelschemat i början. Inte förrän i omgång sju ställs man mot ett topplag i form av Tottenham. Om Huddersfield kan vinna lite matcher i början och få ett självförtroende finns det en liten gnista hopp att man håller ut.

 

 

Officiella Klubbsidor

https://www.htafc.com/

https://www.facebook.com/htafcdotcom/

https://twitter.com/htafcdotcom

https://www.instagram.com/htafcinstagram/