Everton FCEverton FC

Premier Leagues andra Liverpool-lag, Everton FC går in till årets säsong med stora förväntningar på sig efter att varit mycket aktiva under sommarens transferfönster. Ska detta bli året då Everton är med och utmanar om de allra finaste placeringarna i tabellen eller ska en svag inledning fälla laget som så många gånger förr. Hur som helst så ska det bli otroligt spännande att se vad Ronald Koeman kan få ut av en spelartrupp med en hög potenial.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Goodison Park (39,572)

Stad: Liverpool

Grundad: 1878

Position förra säsongen: 7:a

Manager: Ronald Koeman

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Michael Keane - Burnley

Davy Klaassen - Ajax

Henry Onyekuru - Eupen

Jordan Pickford – Sunderland

Sandro Ramirez – Malaga

Wayne Rooney – Manchester United

Cuco Martina - Southampton

 

Övergångar ut:

Romelu Lukaku - Manchester United

Tom Cleverley - Watford

Gerard Deulofeu - FC Barcelona

Aiden McGeady - Sunderland

 

 

Säsongen 2016/17

Vart Everton stod inför säsongen var ganska oklart då man förlorat stjärnbacken John Stones till Manchester City. Laget fick, under Ronald Koemans första säsong vid rodret, en drömstart där man kryssade mot Tottenham i premiären följt av fyra raka vinster. Därefter hamnade laget i en svacka och Everton vann endast 2 av de nästa 12 omgångarna. Detta fick laget att agera på transfermarknaden när Morgan Schneiderlin från Manchester United och Ademola Lookman från Charlton värvades in i januarifönstret. Med nyförvärven inne hade Everton en väldigt lyckad vårsäsong och mellan den 26:e december till 5:e mars gick laget obesegrade genom serien. Under slutskedet av ligan blandade man och gav och till slut blev det en sjundeplats för The Toffees.      

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Förväntningarna på Everton är förmodligen större än de någonsin varit sedan millennieskiftet. Det är orimligt att kräva att laget ska vara med och slåss om en ligatitel men med lagets nyförvärv och stundtals briljanta spel från ifjol finns det goda möjligheter om en topp-6 placering. Everton startar med en relativt enkel hemmamatch mot Stoke City men därefter kommer liverpool-klubben att få bekänna färg direkt. Efter Stoke väntar Manchester City och Chelsea på bortaplan. Därefter kommer Tottenham på besök till Goodison Park innan laget åker till Old Trafford och möter Manchester United. Så det är ingen direkt drömöppning som väntar för Ronald Koeman – som gör sin andra säsong i klubben. 

 

Sommarens transferfönster

Everton har varit den kanske mest aktiva klubben under sommarens Silly Season. Det stod klart ganska tidigt att lagets bäste målskytt, Romelu Lukaku, ville lämna för större utmaningar. Detta har Everton hanterat på bästa sätt. Redan innan belgaren såldes hade klubben börjat förbereda för ett liv efter sin skyttekung. Anfallaren Sandro Ramirez plockades in från Malaga sedan man mött utköpsklausulen på 5,2 miljoner pund. Ett rån och en väldigt smart värvning enligt de flesta. Everton har även lagt 30 miljoner pund på den engelska målvaktstalangen Jordan Pickford. Engelsmannen som vaktade målet i U21-EM blev därmed den näst dyraste målvakten genom tiderna – endast slagen av Gianluigi Buffon. Manchester City svarade dock snabbt och slog alla tiders målvaktsrekord när man värvade Ederson från Benfica. The Toffees har  värvat in succémittbacken Michael Keane som har ett förflutet i Manchester United men fick sitt stora genombrott i Burnley förra säsongen. Från Holland har man plockat in Ajax kapten Davy Klaasen. Den offensive mittfältaren ledde laget till en final i Europa League. Till sist har man fått hem den förlorade sonen, Wayne Rooney. Englands och Manchester Uniteds bäste målskytt genom tiderna lämnade klubben 2004 och återkommer nu till moderklubben efter 13 år och 16 titlar på den högsta nivån.       

 

Hur slutar det?

Om det är något år Everton ska ta sig upp på en Champions League plats är det i år. Visserligen tappar man 25 mål genom försäljningen av Romelu Lukaku. Men Everton har verkligen värvat smart och intressant och såg till att ersättarna redan fanns på plats innan den belgiska målkungen lämnade. Dessutom har Ronald Koeman en hel försäsong att sätta sin prägel på laget. Med värvningarna klara så pass tidigt borde truppen vara rejält sammansvetsad inför premiären mot Stoke. Att slåss om ligatiteln är liverpoolklubben nog inte redo för och att nå Champions League blir tufft. Men Everton har för första gången på länge stora förväntningar att i alla fall nå en topp 6 placering och på allvar slåss om de åtråvärda Europaplatserna och hota toppklubbarna.

 

 

Officiella Klubbsidor

www.evertonfc.com/

https://twitter.com/Everton

https://www.facebook.com/Everton/

https://www.instagram.com/everton/