Som ni ser i rubriken, det här är den femte del i min spelträning här på sajten. Träning som i att jag försöker lära ut något av det jag hunnit lära mig under de 15 år jag på olika sätt ägnat mig åt området betting. Noterbart att det är mer åsikter än någon direkt kunskap, vetenskap. Det finns ingen mall för hur man ska vinna pengar på betting. Det gäller bara att lära sig så mycket man kan, och sen försöka utnyttja det. Använder man det jag skriver i dessa texter på rätt sätt kanske man åtminstone kan komma lite närmare den nivå som krävs för att i längden vinna pengar.

I den här delen, avsnittet, eller vad man ska kalla det, tänkte jag att vi ska prata om just det vi ägnar oss åt här på betting.se. Det ni är här för, så att säga. Jag tänkte prata lite om hur man ska hantera andras speltips och på just detta område tror jag att jag faktiskt har extra kött på benen. Innan jag började lägga ut mina spel här har jag kört en mailtjänst med speltips och det under 10 års tid så jo, det här området, det kan jag faktiskt. Jag vet vad som är positivt med det men kanske ännu mer, jag vet vilka fallgropar som finns.

Hantera andras tips

Det första, och verkligen absolut viktigaste och mest grundläggande på det här området, är att man aldrig får hänge sig helt och hållet åt någon annan. Man ska vara väldigt medveten om att det är man själv och ingen annan som placerar spelen. Det är man själv och ingen annan som ska bedöma om personen som gett en tipset är något att lyssna på och det är man själv som inför varje spel ska värdera om spelet är värt att placera utifrån den info som tipsaren ger. Detta kan låta självklart, men är det långt ifrån alltid. Visst, tipsaren har ofta mycket mer kunskap än en själv, så det är lätt att bara lita blint på tipsaren, men gör inte det. Läs vad tipsaren skriver, och gör en värdering om huruvida det låter vettigt. Det kan vem som helst göra.

För din egen statistik

Här kommer vi in på något som är enormt och åter enormt viktigt. Vi som lägger ut spel såhär. Eller har mailtjänster. App-tjänster. SMS-tjänster. Eller vad det nu må vara. Utgå alltid från att vi myglar. Det låter konstigt att jag skriver det i och med att vi är just på en sån sajt som håller på med sånt här, och jag säger inte att vi myglar med några siffror. Det gör vi inte. Vårt system är ännu inte färdigutvecklat, tror jag i alla fall, men tanken måste vara att när det är det så kommer det inte ens vara möjligt för oss att påverka siffrorna på spelen vi lägger ut. Så är det inte direkt på andra håll kan jag säga. Många redovisar inga siffror alls, vissa andra redovisar siffror som är totalt omöjliga att kontrollera och vissa andra redovisar siffror som vem som helst kan se att de inte ens har någon anknytning till verkligheten.

Skillnad på siffror och siffror

Därför, kollar man här på sajten står det i detta nu att jag är 332 units plus med en roi på 114%. Har jag dessa siffror i verkligheten?

Jag har det. Men du har det inte, om du har följt alla mina spel. Och det är något man ska vara fruktansvärt medveten om.

Det finns olika spel att följa. Det finns exempelvis såna som lägger ut spel på Premier League med en motivering i stil med "Man United har kanonform, vinner ofta på hemmaplan, gör ofta många mål, och jag hejar ju så himla mycket på dem så jag tror att de gör över 2,5 mål mot Arsenal nu i helgen". Hur ser ni på den motiveringen, tycker ni den låter rimlig? Och tror ni det finns många twitterfilurer, som är de som ofta lägger ut såna spel, som har så bra koll på Manchester United att de vet mer än marknaden i stort? Svaret är förstås nej, och rent allmänt är det ganska enkelt att säga att när det gäller matcher i Premier League, NHL, NFL, Grand Slam-turneringar i tennis, fotbolls-VM och så vidare. Visst, det är skitkul att spela på och dessa marknader omsätter enorma summor, men om någon påstår sig ha hittat ett stort värde i ett spel på något av dessa objekt, jag vet inte, men som sagt, det ska väldigt mycket till för att någon twittrande filur från Sverige ska ha information och kunskap om objektet som inte nästan alla andra i hela världen har, och då skulle jag ställa mig tveksam till det.

Med andra ord, det är ofta på lite lägre nivå, lite mindre marknader, som det är möjligt att hitta stora värden. Lägre nivå, mindre marknader, större värden. Hänger ni med? Det innebär också att oddsen påverkas lättare.

Varje helgdag går jag upp tidigt för att kolla in oddsen på tennisens kvalmatcher som då nyligen släppts. Då hittar jag ofta ett knippe matcher med enorma värden av den enkla anledningen att jag har både bättre information och kunskap än oddssättaren som sitter och sätter oddsen. Jag lägger ut tipsen här på sajten och oddsen förändras, sänks. Ibland väldigt mycket och väldigt snabbt, ibland står de sig ganska bra. Det beror vilka bolag och hur många bolag som har odds ute.

Min statistik en bluff?

Så mina 332 units plus, är det en bluff?

Det är det inte. Tar man exakt de odds jag lägger ut så får man den siffran. Man kan säga att den siffran speglar hur det skulle sett ut om jag själv spelat på matcherna. Med tanke på att oddsen sänks och att du antagligen missar en del matcher, du kan vara lika säker på att dina siffror inte ser ut just så, och där kommer vi till det jag tycker man ska lära sig av den här texten.

332 units plus och en roi på 114%. Det är såna siffror som gör att man kan livnära sig på betting. Med råge till och med. Hur många människor känner du som livnär sig på betting? Jag känner väldigt få. Jag skulle med de siffrorna kunna göra det, och givetvis ett antal andra också, men inte är det så att var och varannan person i din bekantskapskrets gör det? Men är det inte väldigt konstigt, jag har ju de där siffrorna och den här sajten är ju till för att man ska kopiera spelen. Då är det väl bara att göra det?

Om man spelat alla mina matcher sen starten här på sajten så tror jag snittspelaren skulle ligga mellan 200 och 250 units plus någonting. Oddssänkningarna tar i snitt bort så pass mycket. De siffrorna är faktiskt också snudd på tillräckligt bra för att man ska kunna livnära sig på betting men jag får ju ärligt säga att det känns långt ifrån givet att jag kommer kunna upprätthålla riktigt så bra siffror hela tiden så nej, säg inte upp dig från ditt jobb riktigt ännu.

Försök svälja frustrationen

Det är en enorm frustration att inte få de odds som jag skriver ut på mina matcher, men det man då måste försöka tänka är på alternativet. Alternativet är att jag börjar lägga ut matcher från atp-touren, matcher där det i princip inte finns några värden. Matcher där jag som ägnat mig åt tennis på heltid i snart 15 år inte har tillräcklig informationsfördel över marknaden för att jag tycker det ska kännas vettigt att lägga ut spel på matcherna.

Hur är det med de där som lägger ut spel på Premier League, NHL, fotbolls-VM och så vidare, har de ägnat sig åt sporten på heltid i 15 år? De flesta har det nog inte, och jag tvivlar på att heller de egentligen riktigt har informationsfördelen gentemot resten av världen som gör det rimligt att placera spel på matcherna annat än som ett rent nöje.

Så, sköt dina egna siffror. Analysera dem noggrannt, och kanske mest av allt, använd funktionen här på vår sajt där vi tipsare tydligt sätter ut hur långt ner ett odds är spelvärt. Ett odds som sänkts lite kan fortfarande vara enormt spelvärt medan ett annat odds som står sig hela dagen kanske inte är det. Svälj irritationen, förlika dig med att inte alltid få exakt det odds som är utsatt, och vinn pengar i längden.

Notera avslutningsvis att detta är mina åsikter och tankar. Inte ett uttryck för betting.se:s hållning i stort.