Vi jobbar vidare med vår spelträning, en komplett guide till hur du kan förbättra ditt spelande. En fullständig samlingssida med alla artiklar i denna serie hittar du här!

Blanda inte ihop betting och trading
Kan nog vara ett av de absolut vanligaste misstagen som amatörspelare gör, att blanda ihop det man egentligen gör, att spela på matcher, med det som vissa andra göra, att sitta och "trejda" under matchers gång. Jag hittar verkligen inget bra svenskt ord för det, men att sitta och flytta pengar fram och tillbaka på spelarna eller lagen under pågående match. Att livespela, kan man kanske kalla det, även om det inte riktigt beskriver hela aktiviteten.

Varför är då detta ett misstag?

Jo, enkelt kan man beskriva det som att det finns människor som gör detta professionellt. Ganska många till och med. Människor som är oerhört slipade, matematiskt kunniga, och som via sina erfarenheter och kunskaper vet exakt vad en spelare ska stå i för odds vid ett valt tillfälle under en match. Ska man säga något rent övergripande så är det att det är dessa människor som vinner de allra största pengarna på spel. De sitter dagarna i ända och följer matcher. De flyttar sina pengar fram och tillbaka flera gånger under matchernas gång varefter värdena ligger och utfallet blir mer ofta än inte att de till slut har ett plusresultat oavsett vilken spelare eller vilket lag som vinner matchen. Kort sagt, de skiter i vem de tror vinner, det enda som är intressant för dem är vem som i varje stund har värde i sitt odds. Det dessa människor gör har egentligen väldigt lite med det som de allra flesta gör, att satsa x antal kronor på en match för att de tror sig veta vem som ska vinna.

Det här blev krångligt, jag vet. Men nu ska jag komma till själva kärnan. En sak som jag vet att väldigt många förlorar massor av pengar på är att man ändrar sina spel under en matchs gång. Man placerar ett spel innan matchen. Ens lag leder, och nervös som man blir så går man in och "säkrar upp" för att inte riskera att förlora de pengar som man redan tycker sig ha vunnit då ens lag leder. Utfallet av detta blir i allmänhet att ens lag vinner matchen, men att man inte får i närheten av den vinst man skulle fått om man inte "säkrat upp" med att spela på oavgjort och/eller det andra laget. Kortsiktigt så kan det kanske kännas bra, man slipper den där ultimata nervositeten i slutet av matchen och får för det betala med att man vinner 300 istället för 500 kronor men i längden blir detta svindyrt och mest av allt, man ägnar sig åt något helt annat än det man förhoppningsvis tycker att man är tillräckligt bra på för att vinna pengar.

Så fort man går in och ändrar sitt spel man lagt inför matchen under matchens gång så ägnar man sig nämligen åt trading, och då är man inne på någon annans hemmaplan. För ni vet de där jag skrev om högre upp, de som ägnar sig åt trading, de som sitter och flyttar sina pengar under matchens gång, det är just såna här saker som de tjänar sina pengar på. När småspelarna ska gå in och "säkra upp" sina spel tar de odds som ofta är långt under det som är korrekt och de som sitter och trejdar får därmed ett kanonerbjudande som de alltid är ruskigt snabba på att ta. De saknar i allmänhet helt känslor och nervositet. Iskalla mentalt vilket gör att man är totalt chanslös mot dem, så länge man är i den där situationen, att man snabbt vill gå in och bli av med en del av sin insats. I längden är det de som sitter med mest värde på sina spel som vinner mest, och blandar man ihop betting och trading, då ska det oerhört mycket till för att du ska sitta med bra värden på båda områdena. Jag har många mer eller mindre goda vänner som är traders, och i allmänhet är de ganska usla spelare. De ägnar sig inte åt att placera spel annat än om de får något riktigt giftigt tips från någon annan som de litar på. De vet vad de är bra på, och ägnar sig åt det. Tyvärr för amatörspelarnas del är de inte alltid lika medvetna om att de ska hålla sig borta från trejdarnas hemmaplan.

Det jag beskrev ovan gäller spel på betfair, där spelare spelar mot varandra. När det gäller spel hos konventionella spelbolag så, det är egentligen samma sak, med den skillnaden att det är spelbolaget som är tradern och därmed sitter i guldsitsen. De vet exakt när folk vill gå in och "säkra upp" sina spel och ser då till att de som gör det får skitodds på det. Detsamma gäller "stänga-knappen" som många spelbolag lanserat på sistone. Man ska nog vara rätt medveten om att de inte lanserat denna för att ge en fantastisk service till sina kunder. Inte enbart i alla fall. Det är snarare så att de med hjälp av den ofta bara behöver betala ut en del av vinsterna de annars hade behövt betala ut då folk blir lite för lockade att hoppa av sina spel i förtid av den.

Med andra ord, är du en sån som placerar dina spel inför matcher för att du tror på något. Sitt då lugnt i båten. Någon gång ibland träffar du absolut rätt när du är inne och kladdar under matchens gång men i längden så, det finns inte ens några undantag där. Du tjänar på att alltid sitta kvar med dina spel.

Det kommer fler delar framöver, var så säkra. Vill ni mig något? Då finns jag på twitter - @thorstenssonare. Och vill ni ha något att spela på, jag har nyss lagt ut ett par klart intressanta tennismatcher bland speltipsen här på sajten. Kolla in det.