Då var det dags för den fjärde delen av min spelträning som rullar på här på sajten. Det finns i längden bara ett enda sätt att vinna pengar på betting, och det är att kunna väldigt mycket om det på precis alla områden. Man kan vara hur bra som helst på ett område, men är man usel på ett annat går det ändå åt he***** till slut. Det är sanningen. Och därför är mitt mål med denna spelträning att försöka sprida lite av den kunskap jag samlat på mig under de 15 år jag på olika sätt spenderat i spelbranschen.

Var misstänksam mot det som låter för bra

Om man tittar på fem olika exemplar av samma bilmodell, som är identiska med varandra, gått lika långt och så vidare, om då en av bilarna kostar 50 000 mindre än de andra fyra, då har man ju på något sätt gått på en nit. Det är något man inte vet om bilen som gör att den är billig. Jag gick nog på den niten rätt nyligen faktiskt. Vi kan väl säga såhär, jag kan inte så mycket om bilar. Jag tycker att bilar är fullkomligt ointressant. Planlöst blocket:ade jag mig fram till att nu var det dags att skaffa någon form av stridsvagn där det inte ens känns om man blir påkörd, ett beslut som togs efter att en virrig tant kört på och kvaddat min bil med hela min familj i den. Jag fastnade vid en särskild modell och började titta runt på olika alternativ. Till slut köpte jag ett exemplar som var lite billigare än de andra, likvärdiga bilarna. Det kändes som en bra affär då, och jag tänkte, "men det beror ju bara på att den till skillnad från de andra är född i ett annat land", i det här fallet Tyskland. Efter att ha fått dokumentation om att ingenting var lurt med bilen, att den genomgått service där det noterats hur långt den gått och så vidare, slog jag till. Såhär i efterhand är det svårt att tänka att det nog inte var någon slump att just jag köpte den bilen. Den har haft vissa barnsjukdomar, så att säga, och jag tvivlar väldigt starkt på att en bilkunnig människa hade gjort samma köp som jag gjorde.

Men det här är väl ingen jävla konsumentsajt för bilköpare?

Det är det inte nej. Men det där är intressant, för jag vet att väldigt många av er gjort samma misstag när det gäller betting.

När man ser ett odds som är väldigt mycket högre än det borde vara. Och då menar jag väldigt, väldigt mycket högre. I synnerhet i en liga eller turnering som man har sådär superbra koll på. En liga där man vet att många andra vet mer. Om man då hugger på det oddset, då har man nästan utan undantag gjort en lika dålig affär som jag gjorde med bilen.

Enklast kan jag ta det jag jobbar med, tennis, som exempel. I tennis finns det likt andra sporter många parametrar att hålla koll på. Är spelaren skadad? Vill spelaren vinna? Har spelaren en sjuk hund som gör honom deprimerad? Är spelaren utsatt för påtryckningar som kan göra att han förlorar med flit? Skulle spelaren kunna tänka sig att själv aktivt göra upp en match för att tjäna pengar? Har spelaren bråttom till en annan, viktigare turnering som startar dagen efter?

Man måste vara fruktansvärt misstänksam när det gäller odds men framför allt, nu kommer det allra viktigaste, om ett odds verkar lite för bra för att vara sant, då måste man alltid, utan undantag, ställa sig en kontrollfråga. Vet de som valt att spela på den andra spelaren mer om matchen än vad jag vet? Om du inte har direktkontakt med spelaren i fråga, eller reser med touren och ser vad spelarna hittar på under både dagar och kvällar, då ska du svara ja på den frågan, och då ska du också låta bli att spela. 

Det går inte alltid att veta mer än alla andra, men det går också att hålla sig till matcher där det är väldigt svårt att veta mer än någon annan. Och ännu mer, det går att hålla sig till matcher där oddsen inte rört sig på ett sätt som indikerar att någon vet någonting som man själv inte vet.

Undantag finns. Jag är ett sånt undantag. Via mitt skrivande, här på sajten till exempel och även ibland på vamosrafa.se, plus med min mailtjänst där jag skickar ut tips på matcher, kan jag styra marknaden på matcher på challengertouren. Folk litar så väldigt mycket på mitt kunnande att de spelar hårt på matcherna och när dessa människor spelar hårt på matcherna reagerar spelbolagen och oddsen förändras, för de vet att när dessa människor spelar hårt finns det ofta en god anledning till att de gör det. Jag har ingen information som inte någon annan har. Jag har bara ett bättre kunnande och på de här matcherna, där oddsen förändras mycket enbart av mina ord och där är det ju inte alls fel att gå emot mig, och marknaden, och spela på motståndaren. Jag kan ju ha fel liksom, jag kan ha gjort en dålig bedömning. Detta är dock just ett undantag. Jag är nog en av ytterst få, kanske den enda, som kan styra marknaden på tennismatcher på det här sättet, och om man inte vet att det är mina ord som ligger bakom, då ska man nog istället lita på det där andra, att det snarare är någon som vet något som man själv inte vet som har satt igång oddsrörelserna.

Spelträningen fortsätter någon annan gång med något helt annat. Vill ni snacka med mig om det här eller något annat, jag finns på twitter under @thorstenssonare.