Annons

Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen 2023 är den 63:e upplagan av den klassiska sångtävlingen. Vinnaren får som vanligt representera Sverige i Eurovision Song Contest som i år äger rum i Liverpool. Redan i februari avslöjades vilka städer som står som värd för deltävlingarna i Melodifestivalen medan deltagarna inte tillkännagavs förrän i december.

Om Melodifestivalen 2023

Det blev en riktig nagelbitare i den senaste Mello finalen där Anders Bagge ledde efter att svenska folket röstat men efter att juryn sagt sitt var det till slut Cornelia Jacobs som drog det längsta strået och blev vinnare av Melodifestivalen 2022. I vinter ska en ny vinnare utses, och det finns mängder av stjärnor att välja bland. Frågan är om det blir ett etablerat namn eller en skräll som blir vinnare av Melodifestivalen 2023?

Totalt är det 28 bidrag som gör upp om 12 platser till finalen i Melodifestivalen 2023. De två populäraste bidragen i varje deltävling går direkt till final medan trean och fyran går till semifinal där hälften av bidragen sållas bort. Finalen går av stapeln på Friends Arena utanför Stockholm den 11 mars.

2021 var ett dystert år för Melodifestivalen. På grund av pandemin avgjordes samtliga sex deltävlingar i Annexet i Stockholm och ingen publik var välkommen. Även förra året uteblev turnén, återigen hölls alla deltävlingar i Stockholm – men den här gången med publik. För Melodifestivalen 2023 är dock det klassiska upplägget tillbaka. Hela Sverige, från Malmö i söder till Örnsköldsvik i norr, kommer att få sig en glims av artisterna.

Programledare Melodifestivalen 2023

Som vanligt äger första deltävlingen av Melodifestivalen rum den första helgen i februari. Programledaren för mello 2023 är Farah Abadi och Jesper Rönndahl som tar över uppdraget efter hårt kritiserade Oskar Zia fått lämna. Farah Abadi var redan förra året bisittare åt just Oskar Zia, men i år får hon själv inta den stora scenen som en av två programledare för Melodifestivalen 2023. Jesper Rönndahl är ett bekant ansikte för många svenskar. Den humoristiske skåningen har alla chanser i världen att göra ett bra jobb så länge han får skriva manus själv.

Hur röstar man i Melodifestivalen 2023?

Om du gillar att betta på Odds på Melodifestivalen 2023 kan det vara bra att hålla koll på hur röstningen går till. Redan förra året infördes ett nytt röstningssystem i Melodifestivalen. Tittare har möjlighet att både ringa in samt hjärtrösta via Melodifestivalens röstningsapp. Det går att rösta upp till fem gånger per bidrag – antingen via ovannämnda app eller appen Mello United. Vill du maximera ditt röstande kan du även ringa in och rösta upp till fem gånger.

Det finns två röstningsomgångar

I första omgången går det att rösta på alla sju bidragen och det bidrag som får flest röster när röstningsrundan är avslutad går direkt till final.

I röstningsomgång två går det att rösta på de sex återstående bidragen och det delas ut ytterligare fem röster per bidrag i apparna. Har du inte använt alla hjärtröster från första omgången går de dock förlorade, men alla röster från första omgången räknas med även i andra omgången.

Inför 2019 introducerades något som kallas tittargrupper. Det betyder att alla som röstar via Mello-appen eller Mello United delas in i sju olika ålderssegment för att stärka visionen av att Melodifestivalen ska vara hela Sveriges sångtävling. Tittargrupperna ser ut som följer:

 • Grön: 3-9 år
 • Turkos: 10-15 år
 • Blå: 16-29 år
 • Lila: 30-44 år
 • Rosa: 45-59 år
 • Röd: 60-74 år
 • Orange: 75+
 • Telefonröster: De som telefonröstar tillhör den sista, åttonde tittargruppen.

Arenor och städer för Melodifestivalen 2023

Deltävling 1: Scandinavium

Öppnades: 1971.

Kapacitet för: 12 044. (14 000 vid musikevenemang)

Stad: Göteborg.

Deltävling 2: Saab Arena

Öppnades: 2004, då med namnet Cloetta Center.

Kapacitet för: 11 500 vid musikevenemang.

Stad: Linköping

Deltävling 3: Sparbanken Lidköping Arena

Öppnades: 2009.

Kapacitet för: 12 500 vid musikevenemang

Stad: Lidköping.

Deltävling 4: Malmö Arena

Öppnades: 2008.

Kapacitet för: 15 500.

Stad: Malmö

Semifinal: Hägglunds Arena

Öppnades: 2006.

Kapacitet för: 9 800 vid musikevenemang.

Stad: Örnsköldsvik.

Final: Friends Arena 

Öppnades: 2012.

Kapacitet för: 50 000.

Stad: Stockholm, Solna.

Krav för att delta i Mello 2023

Melodifestivalen är hela Sveriges tävling och nästan alla får delta. Vem som helst får skicka in sitt bidrag till SVT där en jury lyssnar igenom alla bidrag och bestämmer vilka som får delta i Melodifestivalen 2023. Det finns emellertid ett par krav som måste uppnås för att kunna antas till Melodifestivalen.

 • Artisten behöver nödvändigtvis inte vara svensk men måste vara folkbokförd i Sverige
 • Artisten måste fyllt 16 år vid tillfället då första deltävlingen startar.
 • Bidraget får aldrig tidigare ha framförts offentligt och måste vara nyskrivet.
 • Bidraget får inte vara längre än tre minuter är absolut inte kortare än två minuter.

FAQ: Vanliga frågor om Melodifestivalen

Här har vi samla de vanligaste frågorna om Melodifestivalen 2023

När börjar Melodifestivalen 2023

Mello 2023 börjar med deltävling 1 den 5 februari 2023 och avslutas med finalen på Friends Arena den 11 mars.

Var går Melodifestivalen 2023

I år är det Göteborg, Linköping, Lidköping, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm som arrangerar Melodifestivalen.

Vad vinner man i Melodifestivalen

Vinnaren får representera Sverige i Eurovision senare i år.

Kan man betta på Melodifestivalen?

Sedan 10 år tillbaka går det att betta på Melodifestivalen och intresset blir bara större, de bästa spelbolag för Melodifestivalen är enligt oss Expekt och Betsson.

Kommentarer

Feedback