Annons

Melodifestivalen 2024

Uppdaterad
Pontus.BlomExpert Pontus.Blom
Skriver odds- och spelartiklar samt delar speltips här på betting.se. Har en gedigen bakgrund inom spelindustrin där jag jobbat flera år som oddsättare på flera av de största spelbolagen. Du kan lita på att jag håller dig uppdaterad med det senaste och bästa inom sport- och spelvärlden.
Visa mer
Show less

Melodifestivalen 2024 är den 64:e upplagan av den klassiska sångtävlingen. Totalt är det 30 bidrag som gör upp om 12 platser till finalen i Melodifestivalen 2024. Finalen går av stapeln på Friends Arena utanför Stockholm den 9 mars. Av alla tävlande bidrag var hälften inbjudna av SVT och andra hälften utvalda av en jury. Det råder delade meningar om vem som borde ha lägst odds på melodifestivalen men just nu är norska duon Marcus & Martinus favoriter. 

Spela på Melodifestivalen hos Expekt!

Programledare Melodifestivalen 2024

Förra årets duo, Farah Abadi och Jesper Rönndahl, är petade till förmån för Carina Berg och Björn Gustavsson. Ett kärt återseende där vi kan se fram emot en hel del humor och skämtsamma inslag - precis så som Melodifestivalen ska vara. Gustavsson fick sitt stora genombrott just under Melodifestivalen, men det var inte som artist, utan när han framförde en komisk kärleksförklaring till just Carina Berg på scenen.

På senare år har han satsat mer på skådespelarkarriären och har setts i rutan i diverse TV-serier. Carina Berg är en av våra mest folkkära programledare och kommer att vara själva ankaret i en den här duon. 

Arenor och städer för Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen Deltävling 1: Malmö Arena

Öppnades: 2008.

Kapacitet för: 15 500

Stad: Malmö.

Meldifestivalen deltävling 2: Scandinavium

Öppnades: 1971.

Kapacitet för: 12 044. (14 000 vid musikevenemang)

Stad: Göteborg

Mello deltävling 3: VIDA Arena

Öppnades: 2011.

Kapacitet för: 5750 vid musikevenemang

Stad: Växjö.

Mello deltävling 4: Stiga Sport Arena

Öppnades: 2017.

Kapacitet för: 5000.

Stad: Eskilstuna

Melodifestivalen deltävling 5: Löfbergs Arena

Öppnades: 2001.

Kapacitet för: 10 300 vid musikevenemang.

Stad: Karlstad.

Mello Final: Friends Arena 

Öppnades: 2012.

Kapacitet för: 50 000.

Stad: Stockholm, Solna.

Krav för att delta i Mello 2024

Melodifestivalen är hela Sveriges tävling och nästan alla får delta. Vem som helst får skicka in sitt bidrag till SVT där en jury lyssnar igenom alla bidrag och bestämmer vilka som får delta i Melodifestivalen 2024. Det finns emellertid ett par krav som måste uppnås för att kunna antas till Melodifestivalen. 

  • Artisten behöver nödvändigtvis inte vara svensk men måste vara folkbokförd i Sverige
  • Artisten måste fyllt 16 år vid tillfället då första deltävlingen startar.
  • Bidraget får aldrig tidigare ha framförts offentligt och måste vara nyskrivet.
  • Bidraget får inte vara längre än tre minuter är absolut inte kortare än två minuter.

Melodifestivalen tävlingsupplägg 2024

I somras bestämdes att sättet tävlingen arrangeras på ändras. År 2024 kommer det nämligen att finnas 30 deltagare fördelade över 5 omgångar istället för 28 bidrag fördelade över 4 deltävlingar.

I varje omgång tävlar istället 6 deltagare. De 2 bästa går direkt till finalen, medan de 2 sämst placerade avslutar sin tävlan. Systemet från 2022 fortsätter, där deltagaren med flest röster går direkt till final efter första omgången av röstning.

De 2 deltagarna som går direkt till final från omgångarna får framträda fritt efter den femte deltävlingen. Det innebär att de släpps en vecka innan finalen istället för två veckor, som det var tidigare.

Finalen 2024 ser ut som vanligt med 12 tävlande deltagare. Publiken står för hälften av rösterna (via app och telefon) och den andra hälften bestäms av en internationell jury.

Mellan åren 2015–2023 hade Melodifestivalen 28 deltagare, varav 8 tävlade i "Andra chansen" (som kallades semifinal mellan 2022 och 2023). Uppsamlingskvalet fanns som ett eget program mellan 2002 och 2023. Men nu har andra chansen fått ett nytt namn: "Finalkvalet". Där får deltagarna på plats 3 och 4 i de 5 deltävlingarna tävla. Det är en förlängning av den femte omgången och sänds direkt från arenan. Tittarna får rösta igen. Alla deltagande artister är närvarande, och en snabb repris av deras tidigare framträdanden visas. Däremot uppträder inga artister i Finalkvalet.

De 2 bästa deltagarna i "Finalkvalet" går till final. Resultatet baseras på en sammanräkning av antalet röster i omgångarna och antalet röster i "Finalkvalet".

Tävlingen börjar med att deltagarna får poäng baserat på hur många röster de fick i sin omgång i förhållande till antalet röstande. Totalt 1 000 poäng fördelas bland deltagarna, och den inledande poängställningen presenteras innan röstningen börjar.

När röstningen är klar delas ytterligare 1 000 poäng ut bland deltagarna. Liksom i finalen får deltagaren som för tillfället har lägst poäng sina nya poäng redovisade först.

FAQ: Vanliga frågor om Melodifestivalen

Här har vi samla de vanligaste frågorna om Melodifestivalen 2024

När börjar Melodifestivalen 2024?

Mello 2024 börjar med deltävling 1 den 3 februari 2024 och avslutas med finalen på Friends Arena den 10 mars.

Var går Melodifestivalen 2024?

I år är det Malmö, Göteborg, Växjö, Eskilstuna, Karlstad och och Stockholm som arrangerar Melodifestivalen.

Kommentarer

Feedback