Det är som vanligt en blandning av salt och sött, gammalt och ungt, dårskap och skönsång. Alla ska vara med - även vi som gillar att betta på Melodifestivalen. På den här sidan går vi igenom samtliga artister som deltar i Mello 2024 inklusive en liten beskrivning och bidragets vinstchanser.

Artister i Melodifestivalen 2024

Nedanför går vi igenom alla deltagare som uppträder i Melodifestivalen 2024. 

Danny Saucedo

Kanske det starkaste namnet i hela uppställningen. Danny har varit med i Melodifestivalen fyra gånger tidigare men har faktiskt aldrig lyckats vinna. Störst vinstchans hade han 2012, men då tävlade han emot Melodifestivalens bästa låt genom tiderna - ni vet vilken.

Fröken snusk

Den mystiska snuskiga artisten som leker med ord på ett sätt som alla födda på 2000-talet älskar. Har fortfarande den här mystiken kring sig trots att hennes identitet blivit läckt ett par gånger i riksmedia. Här kan vi förvänta oss inspirerad låttext som kommer får varenda förälder att hålla för öronen på sina barn. Det räcker med att låten är duglig så hamnar hon topp 5.

Dear Sara

Sågs för första gången i TV redan 2012 i X-factor men det var först 2021 som hon släppte sitt debutalbum och då under artistnamnet Dear Sara. Egentligen heter hon Sara Nutti och kommer från norra Norrland.

Lasse Stefanz

Vad vore Melodifestivalen utan lite dansband. Många kanske trodde att Lucianoz skulle få chansen men dansbands-akten tilldelades alltså Lasse Stefanz. Men det är inga nybörjare på den här nivån. Bandet tackade nej till att delta i Melodifestivalen 2009 och fick sedan en plats 2011 med låten ”En blick om någonting händer”. Det blev dock en kort resa då man inte gick vidare från sin deltävling.

Maria Sur

Var en av förhandsfavoriterna att vinna förra året men både låten och framträdandet var för svagt. Nu får ukrainskan en ny chans efter att ha blivit hyllad av skivbolagen senaste året.

Samir & Viktor  

Det var längesen man hörde från duon men nu ska alltså Samir & Viktor göra comeback i Melodifestivalen. Har ju tagit svenska folket med storm på den här scenen tidigare och har en stark följarbas. Lär dock sjunga på svenska och därmed inte satsa på att vinna tävlingen.

Medina

Slog igenom med dunderhitten ”Där palmerna bor” och därefter var det länge tyst från duon. Deltog i förra årets Mello och gjorde braksuccé som kröntes med en finalplats. Kan de återupprepa bedriften i år? En sak är säker; svenska folket har inte fått nog av Medina.

Smash into pieces

Ingen, eller väldigt få, kunde tro att Smash into pieces skulle nå en tredjeplats i Melodifestivalen förra året. Deras popularitet har givit dem en ny chans och nu är de vidare till finalen efter att de vann första deltävlingen i Malmö.

Dotter

Vilken gång i ordningen ställer Dotter upp i Melodifestivalen? En sak är säker och det är att hon synts frekvent i dom här sammanhangen och har gjort stora avtryck. Låten ”Little Tot” hamnade 2021 på fjärde plats och årets innan var hon endast två poäng ifrån att vinna hela Melodifestivalen. Kanske är det Dotters år i år – lär åtminstone gå till final.

Gunilla Persson

Blir årets hovnarr. Och dessvärre för Gunilla så är hon ju inte särskilt folkkär. Många trodde på förhand att hon skulle delta med sin betydligt mer begåvade dotter men det tycks alltså bara blir Gunilla själv på scenen. Vi får se vad hon bakar ihop men några större förhoppningar ska nog ingen ha.

Marcus & Martinus

Ett norskt tvillingpar som debuterade ifjol och slutade på andraplats efter Loreen. Är årets stora flickfavoriter vars enda negativa egenskap är att de helt enkelt inte är svenskar. Ska Sverige verkligen skicka två norrmän till Eurovision?

Elecktra

Robin Weners alterego Elecktra ställer upp i år. Det är alltså en drag queen. Och ja, naturligtvis måste den boxen tickas av också. Någon större utmanare lär inte det här bidraget bli i alla fall.

Lia Larsson

Ett okänt namn på den här scenen men är desto större ute på internet. Har över 400 000 följare på TikTok och har använt den plattformen för att släppa nya hits. Är superpopulär bland den yngre generation men frågan är hur hon går hem på nationell nivå.

Lisa Ajax

Slog igenom i Idol och har sedan dess varit ett återkommande inslag i just Melodifestivalen. Har dock inte riktigt hittat rätt utan snarare tvärt om – flera gånger har hon floppat i Mello-sammanhang. Ska detta bli året då hon äntligen hittar rätt? Vi får se, vidare till final är hon. Om hon vinner återstår att se.

Liamoo

Har deltagit tre gånger tidigare: 2018, 2019 och 2023. Bästa placeringen var tillsammans med Hanna Ferm då de slutade trea med låten ”Hold You”. Precis som många andra deltagare tog han sina första stapplande steg som artist i Idol.

Cazzi Opeia

Har haft en lite strulig karriär där hon först försökte ta vägen via idol för att sedan sadla om till att skriva låtar till framför allt koreanska popgrupper. Det var inte förrän förra året som hon presenterade sig på allvar inför den svenska publiken när hon deltog i Melodifestivalen. Bidragen slutade på nionde plats efter att tagit bakvägen in till finalen via andra chansen.

Albin Tingwall

Kom tvåa i Idol förra året och sedan dess har det varit ganska tyst kring Albin. Ska detta bli det stora genombrottet? Han lär behöva en riktigt bra låt för att imponera på svenska folket.

Jacqline

Jacqline Mossberg Mounkassa är ännu en tidigare idol-deltagare som fått chansen i Melodifestivalen. Hon var riktigt bra i Idol och kan hon bara prestera hälften av hon gjorde där så blir det garanterat final. Hoppas kunna få fart på karriären nu men då krävs minst topp 5.

Annika Wickihalder

När man inte trodde att det fanns fler avdankade Idol-deltagare så presterades Annika Wickihalder som en av deltagarna i Melodifestivalen. Gillar tydligen gospel vilket kan bli både hit och diss. 

C-Joe

Ännu ett afrobeat i Melodifestivalen. Charles ”C-Joe” Koroma, född i Sierra Leone men uppvuxen i Gävle, har blivit en framstående figur inom musikscenen och har blivit hyllad som en pionjär inom afrobeats-genren. Hans inflytande sträcker sig inte bara till sitt ursprung utan har också gjort starka avtryck i den svenska musikvärlden. Med låten ”Ahumma” tar C-Joe med sig den livfulla och rytmiska atmosfären av afrobeat till Melodifestivalen. Vi gissar på att det går åt pipan.

Elisa Lindström

Har varit lite överallt senaste året. Allt ifrån Körslaget, Stjärnornas Stjärna och Det Stora Racet till Lets Dance och Melodifestivalen. Två gånger tidigare har hon varit med, eftersom att hon är vidare till finalkvalet är det tredje gången gillt som gäller nu då!

Clara Klingenström

Har släppt låtar på löpande band senaste året men det är framför allt ”Behöver inte dig idag” som slagit. Och det var med just den låten hon slog igenom i Melodifestivalen för två år sedan. Lär dock även denna gång sjunga på svenska, så det blir inte tal om någon vinst men en finalplats alla dagar i veckan.

Chelsea Muco

En Black lives matter-aktivist som är framgångsrik inom afrobeat-scenen. Återstår att se vad hon kokar ihop men att det blir politik av det här är ingen högoddsare.

SCARLET

Är årets heavymetal-bidrag, och det brukar ju gå hem i stugorna. Det ska sägas att duon träffades på ett HVB hem och började skriva musik om deras mörka förflutna. Känns spontant lite för djupt för Melodifestivalen.

Klaudy

Trots att William "KLAUDY" Schenberg befinner sig i den tidiga fasen av sin musikaliska resa har han redan etablerat sig som en ny frisk fläkt inom den svenska musikscenen. Han har redan släppt tre singlar, var och en lika unik som den föregående, och skapat en distinkt ljudsignatur som har fångat uppmärksamheten hos lyssnare från alla håll.

Deltog även i SVTs musiksatsning "Songland", där han imponerande stort både som låtskrivare och artist.

Engmans Kapell

Lite av ett frågetecken, Engmans Kapell. Drar mycket folk på landsbygden och får nog anses vara med för breddens skull. Lär inte ha särskilt mycket att göra med toppen utan Engmans Kapell är nog glada bara de får vara med.

Melina Borglowe

En kvinnlig version av Lars Winnerbäck vars musik består av pulserande plock och en karaktäristiskt raspig röst, vävd samman med en följsam melodisk bas, sprudlande gitarrarrangemang och kraftfulla trumrytmer. Återstår att se om detta blir Melinas stora genombrott inför den breda massan.

Adam Woods

Var med i Melodifestivalen förra året, då tillsammans med Jon Henrik Fjällgren. Den här gången stod han dock på egna ben och visst fick han anses som ett oprövat kort i de här sammanhangen. Men oavsett oerfarenhet eller inte så tog han sig vidare till finalkvalet (semin).

Kim Cesarion

Mest känd för låten ”Undressed” och den succén bevisar också att han kan producera riktig bra musik. Han är i övrigt ganska okänd för den stora massan och nog sugen på en nystart i karriären. Krävs dock att han gräver fram något utöver det vanliga. En bra pipa räcker inte långt i Melodifestivalen.

Jay Smith

Den tidigare idol-vinnare Jay Smith ställer upp i melodifestivalen i år. Han säger själv i intervjuer att det knappast var något han drömde om men att familjen måste ha mat på bordet. Det låter inte som att han är överdrivet taggad inför uppgiften eller så är det bara en fasad och han går ut och levererar en ny hit.

FAQ Mello 2024 deltagare

Här samlar vi frågor och svar om deltagarna i Melodifestivalen 2024.

Hur många deltagare i melodifestivalen 2024?

Totalt är det 28 deltagare som tävlar i Melodifestivalen 2024.

Vilka ar med i Melodifestivalen 2024?

Det är 28 bidrag som gör upp i Melodifestivalen 2024. Bland annat Loreen och Nordman. Du kan läsa om alla bidrag på den här sidan.

Vilka är med i melodifestivalen deltävling 1?

Deltagarna i melodifestivalen deltävling 1 var Lisa Ajax, Elisa Lindström, Samir & Viktor, Smash into pieces. MElina Borglowe och Adam Woods.

Vilka är med i melodifestivalen deltävling 2?

Deltar i melodifestivalen deltävling 2 gör C-Joe, Liamoo, Engmans Kapell, Dear Sara, Fröken Snusk, Maria Sur

Vilka är med i melodifestivalen deltävling 3?

melodifestivalen deltävling 3 tävlar Clara Klingenström, Jacqline, Klaudy, Cazzi Opeia, Gunilla Persson och Kim Cesarion.

Vilka tävlar i melodifestivalen deltävling 4?

Deltar i melodifestivalen deltävling 4 gör Lia Larsson, Albin Tingwall, Lasse Stefanz, Danny Saucedo och Dotter.

Vilka tävlar i melodifestivalen deltävling 5?

Nytt för i år är att melodifestivalen har fem deltävlingar. I den femte deltar Jay Smith, Elecktra, Chelsea Muco, Annika Wickihalder, Media och Marcus & Martinus.

Vilka tävlar i melodifestivalen semifinal?

Upplägget i år är lite annorluda i Melodifestivalen semifinal 2024. Istället för det klassiska konceptet med Andra Chansen kommer låtarna som hamnade plats 3-4 i respektive deltävling att visas i form av snabbrepriser i slutet av den femte och sista deltävlingen där slutsligen två låtar går till final.

Vilka tävlar i melodifestivalen final?

Det är 12 bidrag som gör upp i Melodifestivalen final 2024. Bland annat Loreen, Marcus & Martinus och Nordman.

Odds på Melodifestivalen 2024