Snart inleds 2023 års upplaga av Melodifestivalen. Störst intresse för att söka online efter mellon har invånarna i Halland och Västerbotten. Det visar en undersökning av Betting.se, som har analyserat data från Google.

Sett över de senaste fem åren har det generella sökintresset för Melodifestivalen minskat något, omkring 10 procent. Flest antal sökningar gjordes 2019.

De län som har haft det största sökintresset under femårsperioden, enligt data från Google Trends, är Halland, Västerbotten, Värmland, Östergötland och Västra Götaland.

– Överlag är det ett extremt stort intresse för Melodifestivalen hos den svenska befolkningen, säger Leopold Neurath, spelexpert på Betting.se.

Störst skillnad i intresset nu jämfört med 2018 är det i Dalarna och Jämtland, som båda ökat omkring 30 procent. I Norrbotten, Värmland, Halland och Blekinge är trenden den omvända, där har sökintresset minskat med mellan 30-40 procent.

Den första deltävlingen i årets upplaga är i Göteborg på lördag innan evenemanget kommer till Linköping, Lidköping och Malmö. Därefter blir det semifinal i Örnsköldsvik och final på Friends Arena i Stockholm.

Förhandsfavoriterna till segern är Loreen, Maria Sur, Jon Henrik Fjällgren och Kiana. 

– Det är näst intill omöjligt att förutspå vem som ska vinna bara genom att titta på artisterna, innan vi har hört låtarna. Ofta kan välkända artister överskattas av spelbolagen på förhand, säger Leopold Neurath.