Annons

Fotbolls-VM 2022: Odds, speltips och TV-tider - Kanada - Startelva & Taktik

Uppdaterad
peter.foitzik peter.foitzik
Eftersom att jag är född på 80-talet tillhör jag den senare delen av Tipsextra-generationen. Laget i mitt hjärta är Tottenham Hotspur där jag som liten blev fascinerad av Gary Lineker främst, men även Paul Gascoigne givetvis. Som Spurs-supporter har man vant sig med en hel del motgång genom åren, men lite hopp har man fått på senare tid, först med de fina åren när Gareth Bale storspelade sig igenom Premier League och senare när Harry Kane slog igenom på allvar. Höjdpunkten är Champions League-finalen mot Liverpool 2019. Har svårt att se något toppa det inom de närmsta åren.

Är ganska old school i mitt tippande då jag föredrar 1X2, men slår gärna till med ett Asian eller Över/Under för att hitta lite fördelaktigare odds.
Visa mer
Show less
Football pitch
4-2-3-1
Kanada
Kanada
D. J. Hoilett
K. Miller
S. d. S. Vitoria
S. A. Eustáquio
S. Piette
J. David
M. Borjan
S. Adekugbe
A. Davies
A. Johnston
C. Larin

OBS: Denna text kommer att uppdateras regelbundet fram till VM.

Taktik

Kanada har testat minst sex olika formationer bara under 2022. Vi ställer upp enligt en 4-2-3-1-formation:

4-2-3-1:

Borjan; Johnston, Vitória, K. Miller, Adekugbe; Piette, Eustáquio; Larin, Hoilett, A. Davies; J. David

straffskytt

Cyle Larin, Jonathan David och Alphonso Davies är alla tre bra alternativ som straffskytt. Alphonso Davies sköt den senaste straffsparken och gjorde mål. Det blir förmodligen Bayern München-spelaren som tar hand om det även vid nästa tillfälle.

Den mångsidige spelarens chanser blir inte sämre av att både Cyle Larin och Jonathan David var på planen när han gjorde målet.

Observera dock att Jonathan David under 2021 tog en straff och gjorde mål samtidigt som Davies var på planen. Ingenting är skrivet i sten, men vi tippar att Davies blir första straffläggare. Jonathan David är säkert tvåa, medan Cyle Larin är tredjehandsvalet. Går vi ännu längre ner hittar vi Junior Hoilett som nummer fyra.

Frisparksskytt

Alphonso Davies, Tajon Buchanan och Stephen Eustáquio.

Profiler

Alphonso Davies, Jonathan Bamba och Milan Borjan.

Alphonso Davies, 22, spelar mestadels vänsterback och vänstermittfältare för Bayern München. I landslaget har han även använts som ytterback, men spelar mest längre upp på planen. Antingen som mittfältare eller som yttermittfältare. Detta är en smart idé, eftersom Davies är blixtsnabb och generellt sett mycket användbar i anfallsspelet. Sedan den 14 september 2022 har han gjort 12 mål på 32 landskamper.

Jonathan David var med och vann Ligue 1 med Lille säsongen 2020/2021. Där han var högst bidragande till guldet. Med 13 mål och tre assist på sina 37 framträdanden. Under säsongen 2021/2022 gjorde han det bättre personligen, men laget nådde inte upp till samma nivåer som tidigare. Han stod för 15 mål på 38 matcher.

För landslaget har Lille-anfallaren 20 mål på 30 matcher.

Båda spelarna har stått för många mål i landslaget. Det ska bli mycket intressant att se vad dessa profiler kan göra när motståndarna är Belgien, Kroatien och Marocko.

Milan Borjan kommer att vara 35 år när VM 2022 börjar. Han vaktar för närvarande målet i Röda Stjärnan Belgrad. De serbiska jättarna har vunnit mästerskapet de senaste tre säsongerna, alla med Borjan som sista utpost. Han är även kapten i storklubben.

Röda Stjärnan Belgrads spelarens erfarenhet, som för närvarande uppgår till 65 landskamper, kan visa sig vara avgörande när han och det något mer oprövade försvaret försöker hålla motståndarnas stjärnspelare borta.

Stjärnskott

Luca Koleosho och Alphonso Davies

Alphonso Davies fyllde 22 år den 2 november, så kanske ska han inte räknas som ett stjärnskott. Han har redan gjort flertalet säsonger i Bayern München på den absoluta toppnivån och vunnit allt som går att vinna med den tyska storklubben.

Istället skulle 18-årige Luca Koleosho kunna räknas in i denna kategori. Anfallaren står under kontrakt i spanska Espanyol, där han främst har spelat i klubbens andralag. Han gjorde sin La Liga-debut 2021/22 och den här säsongen har han gjort två inhopp; ännu utan att göra mål.

Den renodlade unga spelaren har ännu inte gjort sin officiella debut för Kanada, men han har varit med i landslaget. Man räknar med att han kommer att vara med i truppen till VM, men han kanske mest är där för att lära sig.

Frånvarande och tveksamma till spel:

Doneil Henry är tveksamt om han blir spelklar, Maxime Crepeau och Scott Kennedy kommer inte att delta.

Kommentarer

Feedback