Reklam

JVM 2019

JVM 2019

2019 spelas det 43:a JVM. Det anordnas denna gång av mästarna Kanada och kommer bland annat att spelas i Vancouver. 

Tidigare vinnare i JVM

Senaste vinnaren i JVM var Kanada som slog Sverige i finalen. Det lag som har vunnit flest JVM är ändå Kanada som har 17 guld. Mest medaljer överlag är Ryssland/Sovjetunionen som har totalt 32 st. 

Flest guld i JVM:

  • Kanada 17
  • Ryssland/Sovjet 13
  • Finland 4
  • USA 3
  • Sverige 2
  • Tjeckien 2

Vilka lag är det i JVM 2018

Det är tio nationer som gör upp om JVM 2019. Vilka lag det är baseras på resultaten i JVM 2018, alltså turneringen som spelades ett år tidigare. Följande nationer är med: Kanada, Tjeckien, Danmark, Ryssland, Schweiz, Finland, Kazakhstan, Slovakien, Sverige och USA. 

Grupp A

Kanada

Tjeckien

Danmark

Schweiz

Grupp B

Finland

Kazakhstan

Slovakien

Sverige

USA

Vilka får spela i JVM 2019

För att få spela i JVM ska man vara under 20 och över 15. Reglerna säger att de som fyller 20 år samma år som turneringen avslutas (i det här fallet 2019), så får man deltaga. Så i år är det 1999:orna som gör sin sista turnering. Den undre nivån åldersmässigt ligger i år på de som är födda 2004.

Sverige som förlorade i semifinalen 2017 mot Kanada har inte vunnit JVM på sex år. 

Sverige är alltid favoriter

Sverige är en stor hockeynation och har genom åren producerat massor av talanger.  Det är därför ganska förståeligt att Sverige alltid är stora favoriter att ta hem turneringen. Senaste gången man vann var dock 2012 när man vann i Kanada mot Ryssland. Sedan dess har man varit i finalen 3 gånger, men ej lyckats vinna. 

Med stjärnor som Rasmus Dahlin i laget så är det självklart att man återigen ses som en kandidat att komma långt i turneringen och, kanske även ta hem rubbet. Men vägen till vinst är inte enkel. Tvärtom, för innan en vinst så står lag som Kanada, USA och Ryssland i vägen. Tre länder som precis som Sverige producerar massor av hockeytalanger och som har en bra historia i turneringen. 

 

Feedback