Av Allsvenskan 2022 återstår elva omgångar, vilken leder till att det är dags att ta tempen på årets guldstrid och reda ut vilka lag som har bäst chans att bli mästare i höst. För tillfället är det fem lag som ser ut att göra upp om guldet, där den stora överraskningen  Häcken fortsätter att ånga på som serieledare. Bakom jagar de tre Stockholmslagen och förhandsfavoriterna Malmö FF.

Uppdaterad 24/08/2022

Odds: vinnare Allsvenskan 2022

Favoriter att vinna Allsvenskan 2022 enligt oddsen.

Högsta odds vinnare Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
BK Häcken 2,70
Djurgårdens IF 3,40
Hammarby IF 3,40
AIK 10,00
Malmö FF 10,00
IFK Göteborg 251,00
Kalmar FF 251,00
IF Elfsborg 1 001
IK SIrius 1 001

Favoriter att vinna Allsvenskan 2022

Dessa är favoriterna att vinna Allsvenskan 2022.

BK Häcken

Högmos getingar från Hisingen har överträffat alla förväntningar och experttips så här långt. Förra året var de tippade i en toppstrid, i år blev det verklighet. Laget leder serien med två poäng ner till närmast jagande Bajen. Jeremejeff slaktar skytteligan och har prickat in 19 mål redan. Det senaste målet fixade en 1-0-seger borta mot Sirius på tilläggstid. Det är precis sådana segrar som definierar ett mästarlag. Nyförvärven Simon Gustafson och Sana är två spelare med mycket rutin som hjälper laget ytterligare. Känslan är att Häcken är på riktigt i år och att man kommer vara med att fajtas om guldet hela vägen in i kaklet eller till och med säkra det innan de sista omgångarna.

Hammarby IF

Mister Cifuentes har verkligen satt sin prägel på Hammarby och laget går från klarhet till klarhet. Truppen är mycket bred samtidigt som Berisha värvades in som spets under sommaren. Man har precis som Häcken också en fördel av att inte slita ut sina spelare med spel i Europa. Bajen har dubbla derbyn plus Malmö, Häcken och Norrköping borta de nästa fem matcherna. Där kommer det avgöras om laget lyckas hålla sig kvar i guldstriden eller inte. Bra resultat i de matcherna då kommer Bajen att bli livsfarliga när spelschemat blir behagligare framåt slutet av serien.

Djurgårdens IF

Laget tappade viktiga poäng senast borta mot Varberg, samtidigt som man innan dess har visat en otrolig form både i Allsvenskan och Europa. Det mesta talar för att Djurgården tar sig till gruppspel i ECL, vilket kan ses som en nackdel i guldstriden då de kommer att spela dubbla matcher nästan varje vecka med resor till olika hörn av Europa. Å andra sidan har man en bra trupp och man kan mycket väl smyga med bakom Hammarby och Häcken under höstens guldstrid. Räkna inte bort Kim och Tolles gäng så länge som de har vittring på guld.

Läs allt om Premier League 2022/23 i våran guide!

AIK

Dåliga resultat i Allsvenskan och 3-0 i baken i Tjeckien gjorde att tränare Grzelak fick sparken. Den forne kapten Goitom fick en träning på sig att leda laget innan de tvålade dit Norrköping med 4-2. Imponerande så klart och för AIK är det nog bara bra om man åker ur ECL och kan rikta alla krafter mot Allsvenskan. Om nu Goitom har lyckats få in ny positiv energi i laget så är det inte omöjligt att laget kan jaga in sex poäng på Häcken. Får trion Guidetti-Bahoui-Stefanelli vara skadefria och spela tillsammans så ser AIK mycket starka ut offensivt.

Malmö FF

Hela Malmö stormar än så länge i år, Milojevic tog cupguld men fick sparken efter uttåget från CL-kvalet och ett hackande spel i Allsvenskan. Sportchef Georgson leder just nu laget tills vidare. Sju poäng upp till Häcken är inte ett omöjligt uppdrag och spelschemat ser gynnsamt ut för skåningarna. Alla vet att Malmö är som bäst när de måste tända till, frågan är om den gnistan finns i år? Laget garanterat ett gruppspel i Europa, men spel på dubbla fronter ska denna truppen klara av. Räkna inte bort MFF ur guldstriden riktigt än.

Kalmar FF

Rydström mannar är på delad sjätteplats med IFK Göteborg och hela elva poäng bakom Häcken. De får utrymmet här dels efter segern senast mot Blåvitt och dels för att man har presterat mycket bra på hemmaplan mot topplagen. Om Man får ordning på spelet mot de sämre lagen under hösten så är det inte alls omöjligt att man kan smyga med bakom toppfemman och med maximal utdelning vara med och slåss om en tredjeplats. Återigen hatten av till vad Rydström lyckas prestera med ytterst begränsade resurser nere vid Kalmarsund.


Glöm inte att kolla in våran sida om speltips!

Speltips - Vinnare Allsvenskan 2022

Guldstriden ser just nu mycket jämn och oviss ut vilket är perfekt för neutrala åskådare men desto mer ångestladdat för de inblandade lagens supportrar. Häcken och Hammarby har en knapp poängfördel och även fördel av inget Europaspel. Vi tror att de två lagen plus Djurgården kommer göra upp om guldet. Hammarby har en tufft schema nu och Häcken har en mycket svår avslutning. Dock ser Bajens trupp bättre ut och vi sätter våra svårt satsade pengar på att guldet kommer hem till Söder efter äver 20 års väntan: Hammarby vinner SM-guld till oddset 3,40 @Unibet*. TILL UNIBET!