Allsvenskan 2022 är i antågande. Om lite drygt tre veckor så är väntan äntligen över, då sparkas det i gång med Hammarby mot Helsingborg som premiärmatch. Fjolårets guldstrid var otroligt spännande där Malmö FF till slut blev mästare för 22:a gången efter att ha vunnit serien på bättre målskillnad än AIK. Skåningarna är givetvis guldfavoriter i år igen, men lagen bakom har rustat upp väl och det mesta talar för att vi kommer få se en rafflande strid om guldet i år igen.

Odds: vinnare Allsvenskan 2022

Favoriter att vinna Allsvenskan 2022.

Högsta odds vinnare Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Malmö FF 2,20
AIK 5,00
Djurgårdens IF 5,50
Hammarby IF 12,00
IF Elfsborg 15,00
IFK Norrköping 15,00
IFK Göteborg 15,00
BK Häcken 26,00
Kalmar FF 81,00
Mjällby AIF 150,00
IK Sirius FK 251,00
Varbergs BoIS 301,00
Degerfors IF 300,00
Helsingborgs IF 401,00
GIF Sundsvall 501,00
IFK Värnamo 501,00

Malmö FF

Gulddansken Tomasson har lämnat klubben efter att ha lett laget till två raka SM-guld. Efter en hel del turbulens är det klart att Milos Milojevic ska leda mesta mästarna från Malmö stad till nya triumfer. Detta är det enda som kan ses som ett frågetecken kring årets Malmö, om Milos lyckas sätta spelet och taktiken eller inte. På transferfronten är det nästan intet nytt. Man har tappat Ahmedhodzic och Colak. Tjeckiske mittbacken Chalus har kommit in. Lik förbannat är truppen bredare och starkare än alla andra lag i serien. Lägg till att Toivonen är tillbaka från långtidsskada och Nanasi står inför sitt genombrott. Det lutar åt ett tredje raka guld för Malmö.

AIK

Gnaget var både nära till guldet förra året. Men det är i år som tanken är att Bartosz Grzelaks lagbygge ska vara färdigt och redo att utmana på riktigt. Defensiven är stensäker och intakt från förra året. Nu är även målvakten Nordfeldt med från start. Spelgeniet och kapten Goitom har till slut lagt skorna på hyllan efter lång och trogen tjänst. Där framme måste Bahoui fortsätta att leverera mål för att laget ska kunna haka på Malmö i toppen. Defensivt är laget redo för guld, det är offensiven som måste steppa upp ett extra snäpp om man ska lyckas fullt ut.

Djurgårdens IF

Kim och Tolle fortsätter sin framgångssaga med Järnkaminerna. Inför i år har även Bosse Andersson öppnat upp plånboken och förstärkt truppen rejält. Norrmannen Wikheim ska ersätta Chilufya, Pierre Bengtsson och Piotr Johansson är två ytterbackar av högsta allsvenska klass. Edvardsen är en potentiell skyttekung och är det målskytten som laget desperat har saknat de senaste åren. Lyckas han hålla formen så kommer laget i allra högsta grad vara med och slåss om guldet hela vägen in i kaklet.

Läs allt om Premier League 2021/22 i våran guide!

IF Elfsborg

Tränaren Jimmy Thelin går in i sin femte säsong med laget och han har etablerat klubben i toppen. Truppen är bred och har en mycket fin mix mellan rutin och talangfulla spelare. Det känns som att laget aldrig har varit mer redo att på allvar utmana om SM-guldet. Lite en nu eller aldrig säsong för Thelins mannar från Sjuhärad. Man måste putsa bort ojämnheten och börja vinna matcher även när man har en lite sämre dag. Det är den stora nyckeln för boråsarna om de ska vinna i år. Hämta hem den där 1-0-segern på Strandvallens gräsmatta i ösregn.

Hammarby IF

Ny tränare och en hel nya spelare för Bajen i år. Truppen är bred och spetsig på rätt ställen. Två tunga tapp i Amoo och Outtara. Inget av nyförvärven kan täcka upp för Amoos snabbhet men Sadiku kan nog axla Outtaras roll ännu bättre. Känslan är att tränare Cifuentes siktar på en inlärningssäsong och mot Europaplatser. Men om allt klickar väl kan laget mycket väl smyga med bakom och vara med i en guldstrid.

Kalmar FF

Smålands Pep Guardiola - Henrik Rydström trollade Kalmar till en mycket imponerande sjätteplats förra året. Oundvikligen har man tappat ett gäng tongivande spelare, där Jonathan ring är kanske det tyngsta tappet. Men i stort sätt har man uppgraderat truppen med en bättre målvakt i Ricardo Friedrich och en mängd mycket fina offensiva spelare som Simon Skrabb, Kevin Jensen och Netabay. Det ska givetvis mycket till om Rydströms mannar ska lyckas hålla ut och vinna guld. Men laget ska definitiv ses som en outsider till att i alla fall nå en topp-4 placering.

Glöm inte att kolla in våran sida om speltips!

Speltips - Vinnare Allsvenskan 2022

Som sagt är Malmö FF favoriter till titeln i år igen. Vilket speglar oddset - knappt pengarna tillbaka. Djurgården och AIK kommer vara med i toppen, men även där känns oddsen för låga. Det händer titt som tätt att Allsvenskan vinns av ett lag som inte är favorittippade. Och i år finns det ett solklart alternativ med ett mycket fint odds: IF Elfsborg. Laget har etablerat sig i toppen och truppen ser mycket fint ut: IF Elfsborg vinner Allsvenskan 2022 till oddset 15.00 @Betsson*.

TILL BETSSON