Som vanligt på förhand så ser nedflyttningsstriden i Allsvenskan 2023 ut att bli ett riktigt getingbo. Både BP och Halmstad är nykomlingar men brukar ha för ovana att åka ur direkt när man tagit sig upp igen. Norrköping hoppas givetvis att man kan lyfta i år, medan Degerfors, Varberg, Sirius och Värnamo kan få det tufft under årets säsong.

AIK

Det råder fullständigt kaos i AIK både på och utanför planen. Nu avgick precis VD:n efter derbyförlusten mot Djurgården och de interna striderna mellan spelare samt tränare Brännström känns riktigt infekterat. Nu har klubben ekonomiska muskler för att kunna stärka och ändra om i truppen men att börja snegla på oddsen att Gnaget åker ur Allsvenskan känns inte helt fel med de odds som erbjuds när en tredjedel av säsongen är spelad. Samtidigt imponerar flera av de förväntade kandidaterna i bottenstriden vilket inte gör situationen lättare för AIK.

Åker ur Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
AIK 11,00

Brommapojkarna

Precis som senast man tog sig upp i Allsvenskan 2018, så gjorde man samma manöver 2021 och 2022 det genom att vinna först Ettan Norra och sedan Superettan året efter. Mannen som gjorde denna bedriften inför 2018 är tillbaka som tränare, nämligen Olof Mellberg. Efter att Christer Mattiasson snappats upp av Sirius. Fjolårets poängkung Oscar Pettersson är än så länge kvar i truppen, vilket är otroligt viktigt att det förblir så, då det är ett stort frågetecken hur denna trupp ska hålla för att klara kontraktet. Djurgården har som bekant lockat över klubbens tre största talanger under vintern. Nä vi tror det blir hissen ner igen till Superettan för BP den här gången igen.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Brommapojkarna: Att bli nedflyttade 5,00

Spela BP att åka ur hos Expekt!

Läs om vem vi tippar vinner skytteligan i Allsvenskan 2023!

Degerfors IF

Brukslaget från Värmland klarade sig igen 2022 med nöd och näppe kvar. Man undvek kvalplatsen med hjälp av bättre målskillnad före Varberg. De vitalalånespelarna Faraj och Lagerbielke är nu borta, tillsammans med rutinerade Bertilsson. Rossbach bör bli en uppgradering på målvaktspositionen. Pavlovic och Korac har fina meriter frågan är hur de lyckas i svensk fotboll. Samtidigt lyser varningsflaggor kring hur försvaret ska hålla tätt och vem som ska göra målen framåt. Degen är lite svårbedömda och klaffar allt kan de lyfta från botten, men mycket talar för att det blir kamp ända in i kaklet i år igen för att klara det allsvenska kontraktet.
 

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Degerfors: Att bli nedflyttade 2,25

Varbergs BoIS

Jocke Persson löste än en gång kontraktet 2022, om än efter fler om och men än under tidigare år. Efter kvalvinsten över Öster i höstas. Som vanligt har man varit aktiva i transferkarusellen, de flesta av spelarna in är okända för den större massan och kommer från lägre svenska divisioner eller utlandet. Simovic och Alexander Johansson har flyttat vidare och där försvinner en stor del av fjolårets målskytte. Samtidigt har de båda ytterbackarna Liljenbäck och Mensah dragit på sig svåra skador. Varberg är alltid svårbedömda men i år ser de mer svårbedömda ut än vanligt. Frågan är om det är till deras fördel eller nackdel?

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Varbergs BoIS: Att bli nedflyttade 1,30

Halmstads BK

Business as usual i Halland. Sejouren i Superettan blev återigen ettårig, Haglund leder laget och Andreas Johansson är evigt ung, lagkapten och hinner fylla 41 innan säsongen drar igång. Baffo blir kvar i mittlåset, Al-Ammari är tillbaka på lån och två av tre bröder Granath har hämtats in. Just Viktor Granath vann skytteligan i Superettan 2022 med 24 mål och tvåa blev hans nya anfallspartner Alexander Johansson med 16 kassar. Blir otroligt intressant om dessa två herrar kan fortsätta producera mål på allsvensk nivå. Denna gången bör laget ha tillräckligt med kvalitet och erfarenhet för att undvika bottenplatserna, men å andra sidan är truppen inte den bredaste, och Haglund måste få igång anfallsspelet om man inte ska dras in i bottenstriden i år igen.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Halmstads BK: Att bli nedflyttade 4,50

IFK Värnamo

Värnamo överträffade alla förväntningar under sin debutsäsong i Allsvenskan. En tiondeplats och sex poäng ner till kvalstrecket. Nu har man tappat tvåan i skytteligan Antonsson och vips försvann 20 av lagets 34 gjorda mål. Även Tihi och Magashy har försvunnit. Ett stort tapp i varje lagdel. Nu hänger det mesta på att nyförvärvet Bustos ska hänga dit kassarna eller att Zeljkovic hittar formen. Det må vara en klyscha, men nu väntar det tuffa andra året för smålänningarna.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
IFK Värnamo: Att bli nedflyttade 2,80

Vi rankar de bästa mittfältarna i Allsvenskan 2023!

IK Sirius

Uppsalalaget var illa ute under hösten och man slutade bara fyra poäng över kvalstrecket. Nu har Bäckström lämnat över till Mattiasson. Så klart en bra tränare, men han saknar helt erfarenhet från allsvensk nivå. Många rutinerade rävar har lämnat under vintern. Så nu är det dags för det lite yngre gardet att ta över. Kouakous uteblivna målform oroar, och det finns en ganska stor risk att laget kan få det tuffare än väntat i år. Vi ser det inte alls som en omöjlighet att Sirius på allvar kommer dras in i bottenstriden under Allsvenskan 2023.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
IK Sirius: Att bli nedflyttade 4,00

Speltips: Vilka 3 lag åker ur Allsvenskan 2023?

Otroligt tufft att sia just nu vilka som kommer åka ur serien, men vi känner oss ganska säkra på att BP kommer få det tufft. Samtidigt tror vi att Varberg ligger riktigt illa till i år och att Sirius står inför en mycket tuff utmaning. Vilket leder till att för tillfället tror vi att dessa tre lag hamnar på de tre nedersta platserna i tabellen när Allsvenskan summeras i november.

TILL EXPEKT!

FAQ: Vilka som åker ur Allsvenskan 2023

Här nedanför har vi samlat vanliga frågor och svar om  Allsvenskan 2023.

Hur många lag går upp i Allsvenskan?

Max tre lag kan gå upp från Superettan till Allsvenskan. Två direktplatser och en kvalplats.

Vilka lag åker ur Allsvenskan 2023?

Det vet vi inte än, men Brommapojkarna, Varberg och Degerfors ser ut att få det tufft i Allsvenskan 2023.

Vilka lag åkte ur Allsvenskan 2022?

GIF Sundsvall och Helsingborg fick lämna Allsvenskan 2022.

Vilka lag gick upp till Allsvenskan 2023?

Brommapojkarna och Halmstads BK tog klivet upp till Allsvenskan 2023.

Vilka lag går upp till Allsvenskan 2024?

Helsingborg och Västerås är favoriter till att gå upp till Allsvenskan 2024 enligt oddsen hos Unibet.