På förhand ser bottenstriden i Allsvenskan 2024 mer oviss ut än någonsin. Det ser ut att bli ett getingbo med Halmstad, BP, Västerås, Värnamo, Mjällby, GAIS, Sirius och Kalmar FF. Men det blir inte allt som man tänkt sig i Allsvenskan; för vem hade trott att IFK Göteborg och AIK skulle ligga i botten förra säsongen?

Västerås

Västerås är tillbaka i svensk fotbolls finrum för första gången sedan 1997. Man har fått behålla stora delar av truppen vilket betyder att de två viktigaste spelarna; Jabir Ali och trotjänaren Simon Johansson är kvar.

Dessvärre tappade VSK mittfältsmotorn Daniel Ask till Aalborg, men det är å andra sidan den enda spelarförlusten värd att nämna.

Med tanke på hur enkelt de sprang hem Superettan och att truppen är intakt har VSK alla möjligheter att klara sig kvar i Allsvenskan 2024. Kalle Karlssons gäng är dessutom obesegrade på försäsongen vilket lär bygga välbehövligt självförtroende inför det tuffa spelschemat man fått i Allsvenskan under våren.

Allsvenskan 2024 Högsta odds Spelbolag
Västerås: Att bli nedflyttade 3,00

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Trots ett tufft inledande spelschema imponerade VSK tillräckligt mycket i Superettan för att jag ska tro att dom klara sig kvar i Allsvenskan 2024 utan att behöva kvala."  

Kalmar FF

Enligt spelbolagen är även Kalmar FF inblandade i botten av Allsvenskan 2024. Man har visserligen tappat allsvenskans bästa målvakt, Ricardo Friedrich, till Malmö FF. I övrigt är stommen i form av Hallberg, Gojani, Romario, Saetra och Skrabb kvar i laget.

Att Samuel Brolin anlänt som Friedrich ersättare är väldigt lugnande för Kalmars supportrar. Det lär inte släppas in många mål på inlägg eller fasta situationer över lag.

Allsvenskan 2024 Högsta odds Spelbolag
Kalmar FF: Att bli nedflyttade 4,50

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Kalmars trupp är på tok för bra för att laget ska bli inblandat i bottenstriden. Nyförvärvet Samuel Brolin är en riktigt bra ersättare till Friedrich och jag tror snarare att KFF hamnar på övre halvan"  

Mjällby

Även Mjällby nämns som ett potientiellt bottenlag. Löfquist har ännu inte skrivit på nytt kontrakt och Joel Nilsson ska vara på väg tillbaka, men det är fortfarande osäkert. I det stora hela är Mjällbys trupp tillräckligt bra för att återigen bli ett mittenlag i Allsvenskan.

Alexander Johansson har öst in mål på försäsongen. Lyckas han även prestera när det verkligen gäller kan Mjällby bli ett lag för övre halvan.

Allsvenskan 2024 Högsta odds Spelbolag
Mjällby: Att bli nedflyttade 4,00

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Det är lite rörigt i Listerlandet, men nog får de ordning på de sista pusselbitarna innan säsongen drar igång. Truppen är för bra för att bli indragna i bottenstriden."  

GAIS

Julius Lindberg är ett gigantiskt tapp för göteborgarna som förra säsongen stod för 11 mål och 10 assist. Man ska heller inte glömma att det var med nöd och näppe som GAIS knep den där andraplatsen i Superettan. 

Under försäsongen har man dessutom inte rosat marknaden och några tyngre nyförvärv har det inte heller blivit. GAIS is going down!

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
GAIS: Att bli nedflyttade 4,50

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Med en nödrop klarade man direktuppflyttning förra säsongen och det var nog tur. GAIS hade inte slagit fjolårets version av BP i ett kval. Inga etablerade spelare in i startelvan och hela GAIS känns som ett luftslott. Göteborgarna åker ur"  


Brommapojkarna

Det är inte ofta som det stormar i BP, men vad som försiggick under vinterfönstret måste vara så nära en kris man kan komma på Bromma.

Olof Mellberg var enligt media klar för uppdraget som landslagstränare och gamle AIK-tränaren Andreas Brännlund hade mer eller mindre redan blåst igång första träningen innan allt tog en helvändning. Mellberg blir kvar som huvudtränare, dock utan spelare som Oscar Pettersson, Samuel Leach och Amadeus Sörgard.

Bland nyförvärven hittar vi lite mer anonyma spelare som Eric Björkander och Frederik Christensen. Att döma av BPs fjolårssäsong lär de får det väldigt tufft i år med tanke på att de sålt sina bästa spelare utan att ersätta dem.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Brommapojkarna: Att bli nedflyttade  3,00

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Herregud vilka spelartapp BP haft i år och det lär visa sig på planen också. Tiden är kommen för pojkarna från Bromma. Det blir direktnydflyttning"  

Spela BP att åka ur hos Expekt!

Läs om vem vi tippar vinner skytteligan i Allsvenskan 2023!

Halmstads BK

Business as usual i Halland. Trots en riktigt bra vår förra säsongen var det med viss darr på ribban man klarade man det allsvenska kontraktet. Haglund leder laget och Andreas Johansson är evigt ung, lagkapten och kommer hinna fylla 42 innan säsongen drar igång. Baffo blir kvar i mittlåset, bröder Granath är kvar i truppen och på målvaktsposten har HBK värvat in Tim Rönning från Elfsborg.

Två stora spelartapp måste man dock nämna i Halmstad. Talangerna Kazper Karlsson och Erik Ahlstrand har lämnat för proffsäventyr. Även inlånade Jack Cooper-Love har gått tillbaka till Elfsborg och detta är tre viktiga offensiva pjäser för Halläningarna. 

Försäsongen har dock börjat bra och enligt resultaten att döma sitter försvarsspelet lika bra som alltid. Men det är just offensivt man måste sätta ett frågetecken kring HBK. 

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Halmstads BK: Att bli nedflyttade 3,00

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Det skakade lite i Halland i höstas och nu har man även blivit av med två riktigt viktiga pjäser i Ahlstrand och Karlsson. Tränare Haglund är dock kvar och kanske kan han kryssa sig till nytt kontrakt i år? HBK hamnar precis över kvalstrecket"  

IFK Värnamo

Värnamo har överträffat alla förväntningar sedan de tog steget upp till Allsvenskan för två säsonger sedan. En tiondeplats och en femteplats blev Kim Hellbergs facit innan han tog sitt pick och pack och flyttade till Södermalm. Med sig tog han nyckelspelaren Oscar Johansson. Det ryktades även om en flytt kring Gustav Engvall men han ser ut att bli kvar till sommaren i alla fall. 

Nya etablerade spelare lyser med sin fråvaro och det ser mer ut som att Värnamo värvar på chans inför säsongen. Fjolårets assisterade tränare Anes Mravac har tagit över huvudansvaret som är helt oprövad på den här nivån. Vi höjer ett varningens finger för att Värnamo hänger löst i år.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
IFK Värnamo: Att bli nedflyttade 4,00

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"I brist på motstånd kommer Värnamo att klara sig. De har en tydlig röd linje i klubben som man inte suddar ut hur som helst - trots att viktiga nyckelspelare lämnat. Kommer vara indragna i bottenstriden men klarar sig precis över strecket, de andra bottenlagen är helt enkelt för dåliga."  

Vi rankar de bästa mittfältarna i Allsvenskan 2023!

IK Sirius

Sirius är riktigt bra mellan boxara men släpper in på tok för mycket mål. Har nu dessutom tappat nyckelspelarna Wessam Abou Ali och Tashreeq Matthews som tillsammans stod för 19 mål ifjol. 

Dessa två spelare har inte ersatts utan istället har man plockat in chansningar från de lägre svenska divisionerna. Sirius lär bli indragna i bottenstriden tidigt.

Allsvenskan 2024 Högsta odds Spelbolag
IK Sirius: Att bli nedflyttade 4,50

Tips från spelexpert Michael Pettersson:

"Det är ett höga odds på att Sirius åker ut. Och med tanke på att man tappat sina två bästa offensiva pjäser lär det bli tufft i år. Någon av chansningarna man värvat in måste ge utväxling. Annars blir det ett mörkt år i Uppsala. Sirius får kvala"  

Speltips: Vilka 3 lag åker ur Allsvenskan 2023?

Vi tippar att GAIS och BP åker ur och Sirius får kvala. 

TILL EXPEKT!

Nedflyttningsmarknader 2024 Allsvenskan

Vilka lag och åker ut och vilket lag slutar sist i Allsvenskan 2024? Här följer oddsen.

Lag som slutar sist Högsta odds Spelbolag
Brommapojkarna 4,50
Västerås SK 4,50
GAIS 6,00
Halmstads BK 6,00
IFK Värnamo 7,00
Sirius 7,00
Mjällby 7,00
Kalmar FF 15,00

Lag att flyttas ner direkt Högsta odds Spelbolag
Brommapojkarna 2,50
Västerås SK 2,50
GAIS 3,50
Halmstads BK 3,50
IFK Värnamo 4,00
Sirius 4,00
Mjällby 4,00
Kalmar FF 5,00
IFK Göteborg 21,00
IFK Norrköping 21,00

Blir nedflyttade Högsta odds Spelbolag
Brommapojkarna 2,20
Västerås SK 2,20
Halmstads BK 2,70
GAIS 2,70
IFK Värnamo 3,50
Sirius 3,50
Mjällby 3,50
Kalmar FF 4,00
IFK Göteborg 15,00
IFK Norrköping 15,00

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor:

18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.


Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

FAQ: Vilka som åker ur Allsvenskan 2024

Här nedanför har vi samlat vanliga frågor och svar om  Allsvenskan 2024.

Hur många lag går upp i Allsvenskan?

Max tre lag kan gå upp från Superettan till Allsvenskan. Två direktplatser och en kvalplats.

Vilka lag åker ur Allsvenskan 2024?

Det vet vi inte än, men GAIS och BP ligger sämst till enligt oddsen. 

Vilka lag åkte ur Allsvenskan 2023?

Varberg och Degerfors fick lämna Allsvenskan 2023.

Vilka lag gick upp till Allsvenskan 2023?

Västerås och GAIS tog klivet upp till Allsvenskan 2023.

Vilka lag går upp till Allsvenskan 2024?

Öster och Örebro är favoriter att ta klivet upp.