Allsvenskan 2020 börjar gå mot sitt slut och trots att det har varit en väldigt annorlunda säsong har spänningen åtminstone inte försvunnit. Visserligen leder Malmö FF serien med tio poäng men det är fortfarande otroligt jämnt bland de övriga topplagen samt i nedflyttningsstriden. Vem som vinner skytteligan är ju också en ständigt pågående diskussion under allsvenskan och även den kampen är väldigt jämn i år. Här så kommer vi gå igenom oddsen och sannolikheten på vem som faktiskt tar hem priset som allsvenskans skyttekung 2020.

Läs också: Toppstriden i Allsvenskan

”Totte” Nyman favorit att ta hem det

Christoffer ”Totte” Nyman är en stor favorit bland IFK Norrköping-supportrarna och har i stort sett under hela sin karriär blivit känd som en utpräglad målskytt. Den här säsongen har inte blivit ett undantag då han toppar skytteligan med 13 fullträffar på 24 matcher. Definitivt en av Pekings, om inte allsvenskans, bästa spelare, som även har varit och nosat på landslaget för några år sedan. Nyman har dock inte gjort mål på de tre senaste matcherna. Förhoppningsvis för Norrköpings del så lossnar det för honom de fyra avslutande matcherna. Där kommer de bland annat ställas mot bottenlagen Falkenberg och Helsingborg, som har släppt in näst flest respektive tredje flest mål i hela allsvenskan.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Christoffer Nyman 2,50

I de övriga två matcherna är det borta mot Mjällby och Hammarby som gäller och Norrköping är faktiskt det lag som har gjort flest mål på bortaplan i ligan. Till Pekings stora förtret dock ser det ut som att Nyman kommer missa matchen mot Mjällby på grund av ljumskskada, men med det rådande landslagsuppehållet får han tid att återhämta sig. Med tanke på att Norrköping även är med i racet om Europaplatserna så kan man räkna med att de vill gå framåt i de avslutande mötena. Trots skadan är Nyman ändå favorit att ta hem skytteligan, och det visar sig även på oddset hos Unibet 2.50 gånger pengarna på att Christoffer Nyman blir allsvenskans skyttekung.

Se också: Sport på TV idag

Kiese Thelin lite av ett osäkert kort

Malmö FF går ju som tåget i allsvenskan och leder serien med tio poäng. Vid vinst mot Sirius i nästa omgång mot Sirius säkrar de även sitt 21:a SM-guld. Just Isaac Kiese Thelin har även han haft en lyckad säsong med tolv mål på 17 matcher från start och är i skrivande stund delad tvåa i skytteligan. Han gjorde även mål senast i Malmös 1-0 vinst i Skånederbyt mot Helsingborg. När allt kommer omkring är han nog den ”bäste” spelaren i denna lista också med tanke på alla hans år som utlandsproffs samt hans tid i landslaget, även om han inte spelade särskilt mycket för blågult.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Kiese Thelin 4,00

Frågetecknet i det hela handlar inte om hans förmåga att göra mål, för det kan han bevisligen. Det handlar mer om hans plats i startelvan som inte är helt given. På sistone har det oftast varit Ola Toivonen och Adi Nalic som har bildat ett anfallspar. Visserligen startade Thelin senast mot Helsingborg men han är långt ifrån given i MFF. Men om nu Malmö FF säkrar guldet nu på söndag kan det bli en hel del roteringar i startelvan där Thelin säkert kommer starta några av matcherna åtminstone. Hos Unibet* ligger oddset på 4 gånger pengarna på att han blir skyttekung.

Nahir Besara en av de stora överraskningarna

Här har vi en spelare inte många trodde skulle vara i skyttekung-diskussionerna inför säsongen. Nahir Besara har varit en av Örebros bästa spelare i år och är just nu delad tvåa i skytteligan med tolv fullträffar i årets allsvenska. Men Besara har gått lite under radarn i år och det kan nog förklaras lite av Örebros säsong generellt. De har inte varit inblandade i någon toppstrid men de heller inte hotats av nedflyttning. De har hållit sig runt mitten av tabellen ganska genomgående under säsongen.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Nahir Besara 15,00

Så man ska inte underskatta Nahir Besara bara för att Örebro inte har något konkret att spela för inför allsvenskans slutskede. Det kan snarare vara så att det gynnar Besara och Örebro då de kan spela de fyra sista matcherna utan någon press. Redan i nästa match kan det bli ganska målrikt då de ställs mot jumbon Kalmar FF, som har släppt in flest mål i hela serien, hemma på Behrn Arena. De tre sista matcherna blir dock rejält tuffa då AIK, Häcken och Hammarby står för motståndet. Men Besara är i en väldigt bra målform med fem kassar på de fem senaste matcherna. Lägg även till att det är han som är första straffskytt för Örebro. Han är lite av en outsider men det är högst troligt att han kan bli skyttekung. Det är även en riktigt bra utdelning på Unibets odds för att det ska ske, hela 15 gånger pengarna uppgår det till!

Blir det en mittfältare som vinner det i år?

En annan som har flugit lite under radarn är Djurgårdens stjärnmittfältare Fredrik Ulvestad. Norrmannen har gjort hela elva mål i årets allsvenska. Det råder ju inga tvivel om att Ulvestad är en av allsvenskans bästa spelare men någon notorisk målgörare har han ju inte gjort sig känd för att vara precis. Men han är Djurgårdens första straffskytt och det är just från elvameterspunkten han har gjort sex av sina elva mål.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Fredrik Ulvestad 21,00

Det finns även möjlighet för flera mål från Djurgårdens sida om man tittar på deras spelschema. Bortsett från derbyt mot det försvarsstarka AIK ställs de mot betydligt enklare motstånd i Kalmar FF, Mjällby och Varberg. Här får man dock ändå säga att det är rätt så osannolikt att Ulvestad skulle vinna skytteligan, men konstigare saker har hänt inom fotbollen. Oddset är 21 gånger pengarna på Ulvestad hos Unibet*, så här gäller det verkligen att spela på egen risk!

Stefano Vecchia lite ur form

En av allsvenskans bästa spelare den här säsongen har varit Sirius anfallare Stefano Vecchia. Vecchia har hittills stått för elva mål och fem assist och är ytterst nära skytteligaledningen. Tyvärr har målen uteblivit den senaste tiden för Vecchia. Senast han gjorde mål var mot Örebro den 26 september. Det är en jobbig måltorka den BP-fostrade anfallaren befinner sig i för tillfället. Även Sirius är inte inne i sin bästa form för stunden, senaste segern kom mot Norrköping den fjärde oktober.

Spelare Högsta odds Spelbolag
Stefano Vecchia 7,00

Det är inte heller ett superlätt spelschema Sirius har kvar. I nästa omgång ställs de ju mot Malmö FF som lär vara rejält taggade på att säkra guldet. Därefter drabbas de samman mot Mjällby, Elfsborg och IFK Göteborg. Som sagt har ju Vecchia haft en riktigt bra säsong generellt men med tanke på vilken form både han och laget är i just nu känns det inte särskilt troligt att det blir Vecchia som landar på flest mål i allsvenskan. Oddset på att han gör det däremot är 7 gånger pengarna hos Unibet*.

Övriga potentiella skyttekungar

Spelare Högsta odds Spelbolag
Moses Ogbu 7,00
Aron Johansson 7,00
Astritt Selmani 41,00
Anthony Van Den Hurk 51,00