Av fjolårets fem bästa målskyttar i Allsvenskan är det bara två herrar som är kvar i Sverige, nämligen Marcus Berg och Kiese Thelin. Skyttekungen Jeremejeff drog till Grekland och tvåan Antonsson till Saudi. Även Ludwigson har lämnat serien. Och vips med dessa tre spelare försvann 54 mål från 2022. Men det saknas inte potenta målskyttar i Allsvenskan 2023, häng med när vi går igenom de hetaste spelarna att vinna priset som årets skyttekung.

Spela på Allsvenskan hos Expekt!

Odds: Skytteligan Allsvenskan 2023

Favoriter att vinna skytteligan i Allsvenskan 2023.

Hetaste spelarna att vinna skytteligan

De spelare vi listar nedan är enligt oddsen största favoriterna att bli skyttekung i Allsvenskan 2023.

Marcus Berg - IFK Göteborg

Blåvitts lagkapten blev till slut trea i skytteligan i fjol med sina 13 baljor. Han stod även för sex assists och var en vital del av lagets anfallsspel. Sedan återkomsten till Allsvenskan sommaren 2021 har Berg dunkat in 23 mål för sitt IFK Göteborg. En mycket fin siffra för veteranen. Det finns dock ett men här, och det är att Berg har ständiga problem med sin rygg, vilket gör att det är oklart i vilket skick han är och hur många matcher han kan tänkas komma till start i. En relativt frisk och kry Berg som startar matcher kommer vara ett hot, men frågan är hur realistisk detta är.

Isaac Kiese Thelin - Malmö FF

Det blev bara 14 stycken 90-minutare för Kiese Thelin 2022. Trots detta och att Malmö FF hackade rejält spelmässigt, så prickade han in 12 mål. Nu sätter Rydström sin prägel på Di Blåe och det mesta pekar på att Kiese Thelin är tänkt att vara lagets spjutspets och store målskytt. Både MFF och Kiese Thelin går in i 2023 rejält revanschsugna och mycket pekar på att han kommer slå fjolårets målskörd med råge. Speciellt med tanke på att han har spelare runt sig som Nanasi, Christiansen, Taha Ali och Zeidan. Denna kvartett är alla något av assistspelacialister på allsvensk nivå.
 

John Guidetti - AIK

Debatten går het runt om i fotbollssverige om Guidettis status. Fakta är att han prickade in fem mål för AIK under hösten med en kropp som såg ut att sakna både matchspel och en rejäl svensk försäsong. Flera av målen visade vilken klass Guidetti faktiskt har runt straffområdet och om han har skött sin träning bar under vintern så finns det stor chans att han komma upp i över 15 mål i år. Sen ska vi inte glömma bort Guidettis anfallskollega Faraj som också kan hitta målet. Frågan är om Guidetti blir målskytten eller om hans spel kommer öppna upp för mer chanser för Faraj?
 

Victor Edvardsen - Djurgården

Edvardsen var en av storfavorterna till att bli skyttekung 2022 efter flytten till huvudstaden. Han gjorde 14 + 5 i ett svagt Degerfors 2021. Nu blev det istället 9 + 9 i Djurgården. I princip samma antal poäng fast färre mål. Så den stora frågan är vilken roll han får i laget i år. Det kryllar av bra spelare i Djurgårdens offensiv och det känns inte helt omöjligt att Edvardsen fortsätter sin jämna produktion av mål och assists. Å andra sidan lossnar målskyttet tidigt för Edvardsen så kan det mycket väl rulla på över säsongen. Speciellt nu när han fått en så pass smart och bra passningsspelare som Oliver Berg är.


Christoffer Nyman - IFK Norrköping


Det är glasklart vem som ska göra målen i årets Peking och det är kapten Nyman. Nytt kontrakt under vintern och tränare Riddersholm har fått en försäsong att sätta sin prägel på laget. IFK Norrköping hackade rejält 2022, men Nyman gjorde ändå 11 mål. Det finns definitivt mer att ta av här. Han har även förmånen att spela med en av seriens bästa spelare i Sigurdsson under våren. Får Nyman igång målskyttet tidigt så har han alla förutsättningar att blanda sig i striden om skytteligatiteln.


Blair Turgott - BK Häcken

Här kommer skrällen. Turgott fick stå åt sidan för skyttekungen Jeremejeff 2022, men nu ser det ut som att han kommer ta hand om nummer 9-rollen hos de regerande mästarna. Och det vore tjänstefel att inte ha med en Häckenspelare på denna lista. Häcken är ett mycket offensivt lag som kommer gasa på. Man har seriens bästa mittfält i bröderna Gustafson plus Rygaard, samtidigt som Sadiq redan har slagit igenom. Turgott kommer få många fina bollar att jobba med och att visade redan 2021 i Östersund att han kan göra mål, då blev det 10 kassar.

UPPDATERING: Turgott korsbandsskadad och missar hela säsongen.

Speltips: Skyttekung Allsvenskan 2023

Ganska ofta är det en skräll som vinner skytteligan i serien, men i år tror vi att en viss Kiese Thelin blir otroligt svår att stoppa så länge han håller sig skadefri. Malmö ser redan vassa ut offensivt under Rydströms ledning. Berg har skadeproblem och blåvitt saknar egentligen en riktigt vass offensiv. AIK är svårbedömda och det kan ett tag innan de kommer igång under Brännström. Så nej vi ser inget annat val än att tippa Isaac Kiese Thelin som årets skyttekung till oddset 7,00 @Expekt*.

Vi lägger spelet hos Expekt** till oddset 7.00.

TILL EXPEKT

Få all information om odds på Allsvenskan och flera Alsvenskan speltips

Tidigare vinnare av skytteligan i Allsvenskan

Målrekordet någonsin för skytteligan i Allsvenskan skedde redan 1924-25 när Filip ”Svarte-Filip” stod för 39 mål på endast 22 omgångar. Att göra väldigt många mål i Allsvenskan har visat sig varit svårt. Fem av sex senaste skytteligavinnare de senaste åren har inte mäktat med fler än 18 mål. Paulinho gjorde 20 mål år 2018 men i övrigt får vi backa tillbaka till 2014 och 2015 när Lasse Vibe och Emir Kujovic stod för 23 respektive 21 mål. Den nigerianska anfallaren Peter Ijeh är den som har flest mål sedan Bosse Larsson 1965 med sina 24 stycken fullträffar år 2002.

Tolv senaste årens vinnare av skytteligan i Allsvenskan

Säsong Skyttekung Lag Antal gjorda mål
2011 Mathias Ranégie 

BK Häcken

Malmö FF

21
2012 Waris Majeed BK Häcken 23
2013 Imad Khalili

IFK Norrköping

Helsingborgs IF

15
2014 Lasse Vibe IFK Göteborg 23
2015 Emir Kujovic IFK Norrköping 21
2016 John Owoeri BK Häcken 17
2017

Karl Holmberg

Magnus Eriksson

IFK Norrköping

Djurgårdens IF

14
2018 Paulinho BK Häcken 20
2019 Mohamed Buya Turay Djurgårdens IF 15
2020 Christoffer Nyman IFK Norrköping 18
2021 Samuel Adegbenro IFK Norrköping 17
2022 Alexander Jeremejeff BK Häcken 22