Mars månad är redan här vilket gör att premiären för Allsvenskan 2022 är lite drygt en månad bort. Det är alltså hög tid att börja tänka på vilka spel som är värda att satsa på inför säsongen. Vi börjar med att gå igenom favoriterna till att vinna skytteligan. Det finns ett par givna storfavoriter bland oddsen just nu. Exakt vilka dessa spelare är kommer vi inte spoila riktigt än, men en ledtråd är att fyra av de fem favoriterna till att bli årets skyttekung har en koppling till Göteborg.

Odds: Skytteligan Allsvenskan 2022

Favoriter att vinna skytteligan i Allsvenskan 2022.

Odds vinnare skytteligan Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Victor Edvardsen 5,00
Marcus Berg 6,00
Alexander Jeremejeff 10,00
Christoffer Nyman 10,00
Christian Kouakou 12,00
Astrit Selmani 12,00
Nicolas Stefanelli 12,00
Nabil Bahoui 18,00

Hetaste spelarna att vinna skytteligan

De spelare vi listar nedan är enligt oddsen största favoriterna att bli skyttekung i Allsvenskan 2022.

Victor Edvardsen - Djurgården

Den förre IFK Göteborg-talangen har de senaste åren personifierat uttrycket raketkarriär. Från Karlstad i division 2019 till allsvensk skytteligatvåa 2021 med 14 mål. Detta ledde till att Bosse Andersson under årets silly season lyfte luren och öppnade plånboken för att lösa Edvardsen från de värmländska skogarna till Djurgården i huvudstaden. Edvardsen har redan öppnat målproduktionen under försäsongen och förväntningarna på honom är mycket stora. Fortsätter han med sina fina form så kommer han göra många mål i år. Han är dessutom uppbackad av assistkungen Magnus Eriksson.

Ett litet frågetecken bör dock ställas kring att Edvardsen inte har erfarenhet att spela och leverera vecka ut och vecka in för en svensk storklubb.

Marcus Berg - IFK Göteborg

Torsbysonen är “hemma” på Kamratgården i Göteborg igen för att uträtta stordåd. Berg lyckades med att pricka in hela 10 mål efter återkomsten till blåvitt förra sommaren. En mycket imponerande siffra i ett lag som haltade spelmässigt. Hade Berg spelat en full säsong så hade han utan tvivel varit i toppen av fjolårets skytteliga. Berg är egentligen utan konkurrens den bästa och mest meriterade anfallaren i årets allsvenska. Han har inte gjort några mål än under årets försäsong. Men det har sett ut som att Berg har gått lite på halvfart för att sedan gå max när serien drar igång.

Alexander Jeremejeff - BK Häcken

Jeremejeff var en av favoriterna till att vinna skytteligan förra året men riktigt så blev det inte. Han gjorde trots allt 11 mål varav 5 på straff. Häcken hade det kämpigt i tabellen och Jeremejeff lyckades inte nå toppformen. I år satsar dock Häcken högre igen under Högmos ledning. Hittar Jeremejeff tillbaka till sin högsta nivå så kan han utan tvivel vinna skytteligan. Några orosmoln finns dock då Patrik Wålemark har lämnat klubben vilket innebär att ett stort offensivt hot försvinner för Häcken och att Jeremejeff riskerar att få färre bollar att jobba med i straffområdet, där hans främsta styrka ligger.

Christoffer Nyman - IFK Norrköping

“Totte” hade en mycket skadefylld säsong 2021 samtidigt som Samuel Adegbenro lyfte till en skytteligaseger i hans frånvaro. Nu verkar det som att han är kvitt skadorna och Adegbenro såldes i dagarna till Kina. Vilket öppnar för att Rikard Norling återigen kommer att bygga Pekings anfallsspel runt Nyman. Det finns två nycklar till att Totte ska börja ösa in mål i år. Den första är givetvis att han får vara skadefri och den andra är att laget får ordning på sitt spel som hackade under stora delar av förra säsongen. Slår dessa två in så kan Nyman blomstra igen.

Christian Kouakou - Sirius

Kouakou fick ett otroligt lyft efter att ha lämnat Göteborg för Uppsala. Han gjorde 12 mål 2021 och kom på delad fjärdeplats i skytteligan. Det verkar som att storformen sitter då Kouakou har inlett Svenska Cupen med att göra 3 mål på 2 matcher i år. Kouakou kan ses som en liten outsider till årets skyttekung. Fortsätter han på den inslagna vägen så känns det som att han mycket väl kan överträffa fjolårets 12 mål och utan problem nå i alla över 15 mål. Sirius spelar en offensiv fotboll och Kouakou kan spela utan pressen som finns i större klubbar.

Astrit Selmani - Hammarby

Årets säsong blir upp till bevis för Selmani. Han värvades får stora pengar till Hammarby och mäktade med 9 mål förra året. Knappt godkänt men inte mer. Selmani är dock en spelare som ger sitt lag mer än bara mål med sin uppoffrande spelstil. Det är mycket möjligt att Slemani får sig ett målmässigt lyft under nye tränarens Cifuentes spelsystem. Om detta händer så kan målen från Selmani komma på löpande band, den maxkapaciteten har han i sig. Mer troligt är dock att han kommer att sluta runt 10-12 mål i år igen.

Speltips: Skyttekung Allsvenskan 2022

Den allsvenska skytteligan är alltid svårtippad och ofta vinns den av en spelare som kanske inte var den största förhandsfavoriten till att bli skyttekung. Det är också alltid lurigt då det inte på förhand går att förutspå skador och om en spelare skulle bli såld under sommarfönstret. Visst lockar det att satsa på en spelare med ett högre odds men i år finns det en spelare som är så mycket bättre än sina konkurrenter att han inte går att förbise. Givetvis är det Marcus Berg vi talar om: Marcus Berg blir allsvensk skyttekung 2022 till oddset 6.00 @Unibet*.

Vi lägger spelet hos Unibet** till oddset 6.00.

TILL UNIBET

Få all information om odds på Allsvenskan och flera Alsvenskan speltips

Tidigare vinnare av skytteligan i Allsvenskan

Målrekordet någonsin för skytteligan i Allsvenskan skedde redan 1924-25 när Filip ”Svarte-Filip” stod för 39 mål på endast 22 omgångar. Att göra väldigt många mål i Allsvenskan har visat sig varit svårt. Fem av sex senaste skytteligavinnare de senaste åren har inte mäktat med fler än 18 mål. Paulinho gjorde 20 mål år 2018 men i övrigt får vi backa tillbaka till 2014 och 2015 när Lasse Vibe och Emir Kujovic stod för 23 respektive 21 mål. Den nigerianska anfallaren Peter Ijeh är den som har flest mål sedan Bosse Larsson 1965 med sina 24 stycken fullträffar år 2002.

Tio senaste årens vinnare av skytteligan i Allsvenskan

Säsong Skyttekung Lag Antal gjorda mål
2011 Mathias Ranégie 

BK Häcken

Malmö FF

21
2012 Waris Majeed BK Häcken 23
2013 Imad Khalili

IFK Norrköping

Helsingborgs IF

15
2014 Lasse Vibe IFK Göteborg 23
2015 Emir Kujovic IFK Norrköping 21
2016 John Owoeri BK Häcken 17
2017

Karl Holmberg

Magnus Eriksson

IFK Norrköping

Djurgårdens IF

14
2018 Paulinho BK Häcken 20
2019 Mohamed Buya Turay Djurgårdens IF 15
2020 Christoffer Nyman IFK Norrköping 18
2021 Samuel Adegbenro IFK Norrköping 17