Nu är premiären av Allsvenskan 2022 bara några dagar bort. Förväntan ligger i luften och vi är säkra på att alla lagen i serien just nu tänker på vad denna artikeln ska gå igenom. Nämligen hur nedflyttningsstriden kommer att suta i år. På förhand ser det ut som att många lag kan bli inblandade i kampen om ett nytt kontrakt. Här kommer du att få alla förutsättningar och tips på odds.

GIF Sundsvall

“Giffarna” lyckades knipa en andraplats i Superettan 2021, men laget övertygade inte fullt ut. Årets försäsong har varit rent ut sagt dålig, och anfallsstjärnan Linus Hallenius skadade sig och missar hela säsongen. Mycket talar för att laget kommer att få slita hårt för att skrapa ihop segrar. Hemmaspelet på konstgräset uppe i sundsvall måste fungera för att laget ska ha en chans till nytt kontrakt. En annan nyckelfaktor är att Giffarna har en stomme av spelare med allsvensk rutin som måste steppa upp och leda vägen, samtidigt som flera av talangerna gärna får blomma ut och visa att de klarar av den här nivån.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
GIF Sundsvall: Att bli nedflyttade 1,70

Läs om vem vi tippar vinner skytteligan i Allsvenskan 2022!

IFK Värnamo

Jonas Therns lagbygge skrällde stort förra året då man vann Superettan som nykomlingar i serien. En stor majoritet av spelarna saknar erfarenhet av Allsvenskan. Vilket gör att det är mycket osäkert om laget klarar av tempot och att möta storlag på bortaplan inför mycket publik. Värnamos största styrka är lagspelet och att man inte är rädda för att sätta press och spela offensivt. Stommen av laget är kvar sedan förra året och om man lyckas sätta samma spel i år så kan mycket väl skrapa ihop tillräckligt med poäng för att klara sig kvar.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
IFK Värnamo: Att bli nedflyttade 2,00

Helsingborgs IF

Laget stod för ett styrkebesked när man slog ut Halmstad i kvalet i december. HIF är tillbaka igen och satsar mer på unga spelare i år än när man var tillbaka i Allsvenskan 2019. Offensivt kryllar det av talang och alternativ, trots skadorna på Loeper och Hendriksson. Defensiven ser bräckligare ut och där måste spelarna visa att de klarar av spel i allsvenskan. Om laget lyckas med det så kommer de inte ha några problem att klara sig kvar. Truppen ser bred och bättre ut än många lag i Allsvenskan.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Helsingborgs IF: Att bli nedflyttade 2,20

Degerfors IF

Undvek kvalplatsen med nöd och näppe förra året och nu har man tappat fixstjärnan Edvardsen. Bruket tror dock på sitt lagbygge och täpper man till hålen defensivt så kan man mycket väl sikta högre upp i tabellen. Dock finns känslan där att laget riskerar att hamna i en längre svacka som kan bli mycket svår att repa sig från. Degerfors anno 2022 är en svårbedömd historia som har kapacitet att skrälla och ta en mittenplacering, men de kan också haverera och åka ur med dunder och brak.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Degerfors IF: Att bli nedflyttade 2,20

IK Sirius

Uppsalalaget var relativt nära negativt kval 2021 och nu verkar man rusta och sikta på högre tabellplaceringar. Vilket lätt kan få motsatt effekt. Klubben charmar många med sitt nyskapande arbete och offensiva tänk, men risken finns att Sirius kan bli för naiva. Försvaret läckte som ett såll 2021 och inga märkbara förbättringar har gjorts där än så länge. Framåt ser det spännande ut och Kouakou har potential att bli skyttekung. Höjer dock ett varningens finger att laget kan få det tufft och åka ur. Defensiven ser allt för osäker ut samtidigt som den offensiva fotbollen inte bidrar tillräckligt många mål för att kompensera de defensiva bristerna.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
IK Sirius: Att bli nedflyttade 4,00

Vi rankar de bästa mittfältarna i Allsvenskan 2022!

Varbergs BoIS

Jocke Perssons rövargäng har motbevisat de flesta experter två år i rad nu. Kan det vara dags för en krasch? Inte omöjligt. Varberg fortsätter att värva och tro på spelare från lägre divisioner och sammanhang. Men nu finns det en risk att de andra lagen har lärt sig att utnyttja VArbergs svagheter och att det kanske inte kommer kännas lika svårt att plocka en seger på lilla  Påskbergsvallen. Om detta händer blir det tufft för laget. Å andra sidan är man nu etablerade i Allsvenskan och kan mycket väl vara bekväma nog att ta nästa steg och hamna i mitten av tabellen igen.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Varbergs BoIS 3,50

Speltips: Vilka 3 lag åker ur Allsvenskan 2022?

På förhand ser det ut som att årets bottenstrid kan involvera många lag. Även flera och större klubbar som vi inte har nämnt här går inte säkra. Vi tror att Sundsvall och Värnamo får det tufft som nykomlingar, samtidigt som det känns upplagt för att ett lite mer etablerat lag åker ur: Sundsvall åker ur till oddset 1,70 Betsson*, Värnamo åker ur till oddset 2,00 Betsson* och Sirius åker ur till oddset 4,00 Betsson*.

TILL BETSSON!