Att ranka de bästa mittfältarna i Allsvenskan 2022 är otroligt svårt. Dels är det en kategori av spelare som är otroligt bred. Det är svårt att jämföra en offensiv ytter mot en defensiv mittfältare. Just därför utgår vi i bedömningen i denna artikel av spelare som är mer centrala mittfältare i sina respektive klubbar. Notera att vi har valt att ha med endast en mittfältare per lag!

Magnus Eriksson - Djurgårdens IF

Vilken säsong kapten Eriksson hade 2021. 5 mål och 13 assist från sin mittfältsroll. I många matcher kändes det som att han bar hela Djurgårdens offensiva spel på sina axlar. Kim och Tolle lyckades verkligen att skräddarsy en roll i laget för Eriksson, där alla hans styrkor utnyttjades maximalt: hans fina vänsterfot, hans förmåga att styra tempot i matcherna och hans offensiva spets som låg bakom en mängd mål och även målchanser för sitt lag. Lägg till hans naturliga ledaregenskaper och det går inte att hitta en mer komplett mittfältare på allsvensk nivå än Magnus Eriksson.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Djurgården vinner SM-guld 5,50

Läs våran artikel om när vi rankar Allsvenskan bästa anfallare!

Oliver Berg - Kalmar FF

Berg är lite av en ännu mer offensivare kopia av Magnus Eriksson. Rydström visste verkligen vad han gjorde när Berg handplockades från GIF Sundsvall. Otroligt smart spelare som hela tiden hittar rätt ytor där motståndarnas försvarare inte har koll på honom. 12 mål och 5 assists förra året är otroliga siffror i ett lag som hade ett helt nytt sätt att spela. Berg är även otroligt viktig i sitt lags defensiv där han hela tiden jobbar stenhårt och täcker av farliga ytor.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Kalmar slutar bland de 8 bästa 1,70

Anders Christiansen - Malmö FF

Dansken är egentligen allsvenskans överlägset bästa mittfältare när han hittar sin toppform. Ingen spelare är i närheten av den högsta nivån som Christiansen kan visa upp. Missade en del matcher 2021 men kom ändå upp i 6 mål och 10 assists. Hans spelsinne och teknik i kombination med hans tillslag och driv med boll är en nivå högre än vad Allsvenskans nivå ligger på. Otrolig vinnarskalle som ibland kan tända till lite för mycket och hamna i obalans. Var redo för att han kan växla upp ytterligare i år och kan återigen bli ostoppbar från sin offensiva mittfältsroll.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Anders Christiansen: Att göra flest mål i Malmö FF 15,00

Simon Olsson - IF Elfsborg

Olsson är en lite underskattad spelare som inte har några svagheter som mittfältare. Snabb, kraftfull med mycket fint passningsspel. Bra både som spelfördelare och på att fylla på framåt in i straffområdet. Drogs med skadeproblem 2021. Får han vara skadefri i år så känns det som att han kan ta nästa steg och förbättra poängproduktionen. Är utan tvekan ett steg ifrån att kunna flytta till en bättre liga i Europa om allt vill sig väl.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
IF Elfsborg slutar topp 2 6,00

Läs om vilket lag vi tippar tar SM-guldet i Allsvenskan 2022!

Bilal Hussein - AIK

Ytterst jämnt mellan Bilal Hussein och Sebastian Larsson vem som blev vårt val från AIK. Under försäsongen har det sett ut som Hussein har adderat en offensiv dimension i sitt spel där han löper upp och hotar kring motståndarnas straffområde. Lyckas han med detta under Allsvenskan 2022 så dröjer det inte länge innan en utländsk klubb köper honom. Otroligt fin blick för spelet och hittar ofta öppnande passningar som ibland är för svåra för medspelarna att förutse. Skulle passa bra i ett bättre holländskt lag eller till och med mindre spanska och italienska klubbar. Så bra är hans fotbollshjärna och högerfot.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
AIK: Att sluta topp 3 1,70

Darijan Bojanic - Hammarby IF

Samma spelartyp som Hussein men med lite mindre driv och en lite bättre passningsfot. När Bojanic är på spelhumör så är Hammarby bra och vice versa. Det ser ut som att Bojanic kommer få en bärande roll i nya tränaren Cifuentes spelsystem. Vilket kommer innebära att han kan hitta tillbaka till samma form som han hade under 2019 då Bojanic svarade för 4 mål och 11 assists. Om han hittar tillbaka till storformen så känns en utlandsflytt inte långt borta för Bojanic.

Allsvenskan 2022 Högsta odds Spelbolag
Hammarby IF: Att bli bästa laget i Stockholm 3,40