Att ranka de bästa mittfältarna i Allsvenskan 2023 är otroligt svårt. Positionen är stor och kan innefatta allt från defensiva bollvinnare till offensiva poänggörare. Ambitionen med denna lista är att utgå från spelare som spelar centralt i banan allt som oftast, eller i alla fall gör det ibland. Samma regler som förra året gäller, endast en spelare per klubb. Vilket gör att vissa för er kanske givna spelare inte lyckas ta en plats här.

Spela på Allsvenskan hos Expekt!

Nahir Besara - Hammarby IF

Cifuentes fick verkligen Besara att nå nya nivåer i Bajen under 2022. Besara har ofta varit en fin offensiv mittfältare i Örebro, som ofta gjorde en hel del poäng. Men förra året var något annat. Han noterades för otroliga elva mål och tolv assist i Allsvenskan. En otrolig bedrift, och mycket viktigt för bajen att man får behålla Besara inför årets säsong. Nu kommer han givetvis få leva med hårdare bevakning från motståndarna i år, men vi tror att Besara är en så pass smart spelare att han kan fortsätta poängskörden. Även om det kan bli svårt att nå upp till 23 poäng i år igen.   

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Hammarby bäst i Stockholm 3,50

Läs våran artikel om när vi rankar Allsvenskan bästa anfallare!

Oliver Berg - Djurgårdens IF

Seriens kanske mest kompletta mittfältare har flyttat till huvudstaden och på så sätt skickat ut kapten Eriksson från den här listan. Berg kan spela nästan överallt på de offensiva positionerna och sällsynt blandning mellan en mycket bra lagspelare, samtidigt som han gör många poäng. 2022 blev nio mål och åtta assist, vilket ledde till att han nådde 17 poäng för att andra säsongen i rad. Har fått spela en del som anfallare under försäsongen, men det mesta talar för att han kommer spela på offensivt mittfält när serien drar igång, och då har Djurgården en mycket fin resurs att addera till sitt redan starka mittfält.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Att göra flest assist 12,00

Samuel Gustafsson - BK Häcken

Lagkapten, hjärnan och motorn bakom Häckens guld. Egentligen är det svårt att välja en spelare från Häckens mittfält. Rygaard var grym offensivt och gjorde 15 poäng. Tvillingbrorsan Simon såg ut att gå på halvfart sen återkomsten, men var ändå tongivande. Simon lär kunna växla upp rejält under 2023. Så vi landar i Samuel som den bästa mittfältaren på Hisingen under det senaste året. Låg bakom av mängder av anfall som sedan avslutades av antingen Rygaard eller Jeremejeff. Sopade även rent framför sin backlinje defensivt, och visade prov på mycket fina ledaregenskaper. Allt detta ledde till att Janne lyfte på luren och Samuel fick debutera i landslaget under hösten. Är definitivt redo för ett nytt proffsäventyr, frågan är om han vill det till sommaren eller om ett CL-äventyr med Häcken lockar mer?

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Att göra flest assist 15,00

Carl Gustafsson - Kalmar FF

En spelare som har fått stå lite i skymundan under de senaste två åren i Kalmar med tanke på Oliver Bergs status i klubben. Gustafsson är inte den största poängspelaren, utan han är mer av hjärnan bakom Kalmars anfall, tänk Samuel Gustafsons roll i Häcken. Trots sina 22 år, har redan skaffat sig fin rutin och han spelade faktiskt samtliga minuter i Allsvenskan 2022. Skulle utan tvekan platsa på större lags mittfält i serien, men det ser ut som att både Gustafsson och Kalmar siktar utomlands. Vi tror att han snart är redo för en större liga i Europa och att det bara är en tidsfråga innan Kalmar kan få en ganska fin summa för honom.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Kalmar FF slutar topp 3 15,00

Läs om vilket lag vi tippar tar SM-guldet i Allsvenskan 2022!

Bilal Hussein - AIK

Här var det ganska hård kamp om den sista platsen. Från Malmö fanns det många konkurrenter som Christiansen, Hugo Larsson, Zeidan. Men speciellt Christiansen var för ojämn för denna lista 2022, om han hittar formen igen så är han given igen. Hussein hade en lite jobbig säsong i fjol, med skador och ett lite för stort ansvar i ett AIK som inte sprudlade offensivt. Men han är en otroligt fin mittfältare som kan det mesta. Passningsspelet är toppklass på den här nivån, samma gäller för positionsspelet och han har även förbättrat sina bollvinnande egenskaper. Vi är övertygade att AIK hade hamnat längre ner i tabellen om Hussein inte hade spelat de flesta matcherna från start. Med Brännans intåg kan han få en nystart igen och då kommer det inte dröja länge innan Hussein flyttar vidare till en större klubb utomlands.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
AIK: Att sluta topp 3 2,75

Arnor Sigurdsson - IFK Norrköping

Hade stundtals en stor lekstuga med de flesta av motståndarna sedan han kom tillbaka till Peking under sommaren. 10 poäng på elva matcher är otroliga siffror, speciellt med tanke på att Norrköping var ett lag som stundtals var ganska dåliga. Nu är han i alla fall kvar fram tills sommaren och de mesta talar för att han kommer fortsätta på den inslagna vägen. Peking kan få det tufft att köpa loss honom permanent från Ryssland, men smakar det så kostar det. Löser man honom hela säsongen så ser lagets framtid mycket mer positiv ut, så stor skillnad gör Sigurdsson för ett lag på allsvensk nivå.

Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Att göra flest assist 21,00