Junior VM ishockey 2024 ser ut att kunna bli en spännande upplaga där flera nationer har vad som krävs för att vinna turneringen. Betting bjuder i den här artikeln på en ranking av samtliga 10 nationer som deltar i Göteborg. Vilket lag vinner JVM hockey 2023/24? Kan småkronorna gå hela vägen?

Spela på JVM hos ComeOn!

Med en titt hos spelbolagen och vinnarna för JVM så ser det ut att handla om tre lag i detta mästerskap.

De regerande mästarna Kanada finns såklart med i snacket men är inte favoriter på förhand. I skrivande stund ligger både USA och Sverige före enligt marknaden 

JVM 2023/24 favoriter vinnare

Här ser ni oddsen på de största favoriterna att vinna Junior VM i hockey.

Vinnare Högsta odds Spelbolag
USA 1,80
Sverige 3,20
Tjeckien 9,50
Finland 11,00

Bilder från när Kanada tog hem guldet på hemmaplan i Edmonton 2022/23.

JVM ranking - Plats 10 till 1

Här följer vår lista där vi rankar samtliga lag i årets tävling. Vi börjar med den nedre delen och jobbar oss upp till de bästa nationerna.

10. Norge

Resultat: Ut i gruppspelet

I Grupp B hittar vi en nykomling och granne som blev uppflyttade till den högsta divisionen förra året. 

Ingen NHL-klubb har draftat en norrman sedan Arizona Coyotes tog D-man Emil Martinsen Lilleberg i den fjärde rundan 2021. Det är bara en oroande indikator för Norge, som senast tävlade i den högsta divisionen 2014.

Det finns några vassa lirare i laget och vi lyfter fram  Michael Brandsegg-Nygard, Stian Solberg och  Petter Vesterheim som de största stjärnorna för dagen.

Här handlar det endast om att försöka undvika nedflyttning igen. Allt annat är såklart en stor bonus och överraskning för de norska juniorerna.

9. Lettland

Resultat: Ut i kvartsfinalen mot USA

I Grupp A hittar vi Lettland som är Sveriges premiärmotståndare i JVM 2023/24. Laget siktar på att öka poängskörden från förra årets turnering där man stundtals visade prov på fint spel.

I 2022 års JVM i Edmonton var Lettlands 5-2-seger över Tjeckien den största skrällen i den inledande omgången. Det banade väg för en sjundeplats som är den bästa genom tiderna. 
 
Det blir tredje rundan för spelare som Locmelis och Vilmanis som med erfarenheten strävar efter att överraska i Göteborg Men de kommer att behöva betydande offensivt stöd från nya lirare som Mateiko, som ligger nära en poäng per match under sin andra QMJHL-säsong med Saint John.

8. Tyskland

Resultat: Ut i gruppspelet

Tobias Abstreiter har varit Tysklands förbundskapten i junior-VM sedan 2020, inklusive två sjätteplatser i rad (2021, 2022). Det var Tysklands bästa resultat sedan Berlinmurens fall.

Realistiskt sett finns det inget i Abstreiters 2024-trupp som tyder på en enorm förbättring jämfört med 2023, då tyskarna åkte på 8-33 i målskillnad. Om ingen skräll inträffar kommer allt att handla om deras grupp A-final den 30 december mot underdogs Lettland.

Spelare att hålla ett extra öga på i denna turnering är:  Kevin Bicker, Julian Lutz och Norwin Panocha.
 

7. Schweiz

Resultat: Ut i kvartsfinalen mot Sverige

Ett starkt försvar är nyckeln för Schweiz, som har svårt att göra mål i JVM. Faktum är att schweizarna inte har besegrat någon nation med mer än ett mål sedan 5-2 mot Finland den 31 december 2019.

Det finns ingen sniper som Nico Hischier eller Kevin Fiala som kan tända offensiven i år, och bluelinern Lian Bichsels frånvaro är ett bakslag.
 
Marcel Jenni, trefaldig förbundskapten för U18-VM, som tagit över juniorerna för första gången, måste se till att hans pojkar öppnar starkt mot Slovakien och inte slösar bort poäng mot Norge.

Ska vi nämna några spelare att hålla koll på i det här laget blir det  Rodwin Dionicio, Ewan Huet och Daniil Ustinkov.

6. Slovakien

Resultat: Ut i kvartsfinalen mot Finland

De modiga slovakerna förtjänade utan tvekan ett bättre öde förra året. De chockade inte bara USA med 6-3 i premiären, utan de gav också Kanada en riktig utmaning i en 4-3-förlust i kvartsfinalen på övertid, och det tack vare Gajans magnifika 53 räddningar som höll laget levande så pass länge.

I år är dock försvaret tunnare och toppnationerna kommer inte att ta lika lätt på Slovakien som tidigare. Dalibor Dvorsky tillsammans med målvakten Gajan kommer det hänga väldigt mycket på här.

5. Tjeckien

Förra årets framgångar innebar en enorm självförtroendeboost för denna stora hockeynation, vars tidigare medalj var bronset från 2005. Tjeckernas offensiva klass var fenomenal när de gjorde 37 mål, deras högsta totalsiffra i en enskild turnering sedan 1995 (43).
 
Med nyckelspelare som återvänder finns det hopp om att Tjeckien kommer att spela för en medalj igen, men det kommer inte att bli lätt. Den största utmaningen blir det nog för målvakten Michael Hrabal att matcha 2023 års stjärna Tomas Suchanek.

Adam Jiricek, Jiri Kulich och Matyas Sapovaliv är tre spelare i Tjeckien som kan göra skillnad under JVM i Göteborg.

4. Finland

Speciellt med toppforwarden Aron Kiviharju på sidlinjen på grund av operation utstrålar 2024 års finska laguppställning mer "arbetsam" än "wow-faktor".

Forwards kommer att behöva checka ihärdigt och hjälpa till i ett stillastående försvar. Kärpats Niklas Kokko, 19, kan få bära lasset i målet efter att inte ha spelat förra året.

I kampen mot Kanada och Sverige kommer den nye bossen Lauri Mikkolas trupp troligen komma tvåa eller trea i grupp A. Efter det är det ingen som vet, men finnarna kan trivas som underdogs. För övrigt vann de också junior-VM senast det spelades i Sverige (Malmö 2014).

3. Sverige

Småkronorna har bara vunnit JVM två gånger (1981, 2012). Även utan en center som Leo Carlsson bör Magnus Hävelids svenskar kämpa för att avsluta sin nuvarande titeltorka på hemmais.
 
Varje kedja kan göra mål. Sandin-Pelikka leder en av turneringens bästa blålinjer, och målvakten Hugo Hävelid visade att han kan åstadkomma mirakel i U18-VM-finalen 2022 mot amerikanerna.

Men - som vi nyligen såg i en dramatisk 2-1-förlust mot Tjeckien i kvartsfinalen 2023 - Sverige måste övervinna sin långvariga tendens att göra besvikelser i slutspelsmatcherna i junior-VM.

2. Kanada

Resultat: Ut i kvartsfinalen mot Tjeckien

Hur kan man satsa mot de tvåfaldigt regerande mästarna? Det ska bli spännande att se hur Celebrini reagerar på strålkastarljuset som den förväntade nummer 1 i NHL:s draft 2024.

Visst, den här truppen är inte riktigt lika flashig som tidigare upplagor med MVP:ar som Connor Bedard och Mason McTavish. Och målvaktsspelet är som vanligt fortfarande ett frågetecken. Forwarden Owen Beck är den enda återvändaren.
 
Kanada brukar dock hitta sätt att hålla ihop laget. Allt annat än att ta sig till final för sjunde gången på åtta JVM skulle vara en stor missräkning för tränaren Alan Letangs grupp.

1. USA

På papperet ser de amerikanska forwards - inklusive ett smörgåsbord av NHL-förstagångsval - ut att vara redo att slakta motståndarnas målvakter.

År 2023 gjorde Gauthier sju mål i IIHF:s världsmästerskap i ishockey för herrar. Smith ledde IIHF Ice Hockey U18 World Championship med 20 poäng, bara en poäng från Nikita Kucherovs rekord för en enskild turnering.

Coach David Carles blå linje är djup, solid och begåvad. Målvakten Trey Augustine kommer att vara hungrig på revansch efter att ha släppt in fem mål i fjolårets 6-2-semifinalförlust mot Kanada. USA triumferade senast 2021.

Vem vinner skytteligan i JVM

Vilken spelare i junior vm hockey gör flest mål i turneringen?

Vinnare Högsta odds Spelbolag
Cutter Gauthier 7,00
Jimmy Snuggerud 10,00
Ryan Leonard 12,50
Jonathan Lekkerimaki 13,00
Jani Nyman 13,00
Jiri Kulich 15,00
Gabriel Perreault 15,00
Matthew Piotras 15,00

Vem vinner poängligan i JVM

Här följer favoriterna till att bli poängkung i JVM ishockey 2023/24.

Vinnare Högsta odds Spelbolag
Cutter Gauthier 8,00
Jimmy Snuggerud 9,50
Lane Hutson 11,00
Jordan Dumais 16,00
Matthew Poitras 16,00
Liam Öhgren 17,00
Gabriel Perreault 18,00
Jiri Kulich 19,00

Bäst spelbolag för vinnarspel JVM

Nedan listar vi de spelbolag som normalt sett har höga ishockey odds!

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

100% upp till 1000 kr!

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Bra välkomstbonus
Stort utbud på sport
Snabb sida
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Omsättningskrav 6x på sport, minsta odds 1,80

Ytterligare villkor: Bonusen går er att utnyttja om du sedan tidigare tagit del av en bonus hos systerbolaget Speedy Ltd (Speedyspel).
Villkor och krav:  Referera till X3000 för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande

18+. Gäller nya kunder. Maxbonus 1000 kr. Min insättning 100 kr.


FAQ - Junior VM hockey vinnare 2023/24

Få svaren på de vanligaste ställda frågorna om JVM vinnare 2023/24.

Vilka vinner JVM ishockey 2023/24?

USA är favoriter på förhand att vinna JVM hos spelbolagen.

Vem vann JVM 2022/23?

Kanada är regerande mästare i JVM efter segern på hemmaplan i Edmonton i fjol.