Det är i stora mästerskap som nya stjärnor föds. Det är i stora mästerskap som relativt okända idrottsmän och kvinnor blir ETT med hela svenska folket. OS i PyeongChang är ett av dessa där vi har sett grymma atleter bli en hel nations nya kelgrisar över en kopp förmiddagskaffe.

Två bragder på skidskyttefronten

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, två skidskyttar med potential att klättra högt i resultatlistorna vid en bra dag, har bragdartat kammat hem ett OS-Guld och ett OS-silver. Ingen av dessa nämndes i något förhandssnack, mer än att topp-6 placering kunde vara ett maxresultat. Nu står vi med två medaljer redan, och den disciplin där vi hade förhoppningar på, stafett, är fortfarande kvar att köra. Hela Sveriges skidskyttelandslag lyser ikapp av självförtroende medan tränaren Wolfgang Pichler är lugn och cool som bara han kan.

Lördag och söndag kl 12:15 värmer vi en Varma Koppen, tänder en brasa och slår oss ner för att följa damernas respektive herrarnas masstart på skidskyttestadion.

Bästa odds just nu

Hanna Öberg Guld – Odds: 41,00 BWIN*. Hanna Öberg Topp-3 – Odds 7,50 Bwin*

Läs mer om Hanna Öberg i vår os 2022 guide

Kalla och Nilsson imponerar

I kategorin stjärnor som redan tänts kan vi placera Charlotte Kalla och Stina Nilsson i längdskidåkningen. Båda de här tjejerna har ju tidigare visat sin kapacitet och det har dessutom tagit sina medaljer hittills som förhandsfavoriter men efter grymma prestationer. Kallas Guld på Skiathlon och Silver under torsdagen i 10 km fristil var mer väntat och Stina Nilsson tog som bekant hem guldet i sprinten och vilar sig nu i form till sprintstafett och distansstafett. Två jättefina guldchanser där Sverige räknas tidigt. Mest troligt är att en medalj till kan räknas in, det är Sveriges fjärde åkare som är osäkert kort, och Norge har lite mer alternativ att välja på.

Lördag kl 10:30 Sverige GULD Längdstafett 4x5 km, damer – Odds: 4,00.

Kan Sverige rubba Norge på herrsidan

Herrarna ska efter fredagens 15 km fristill också ladda om till distansstafetten på Söndag kl 07:15. Där möts vi av helgens Största favorit: Norge GULD Längdstafett 4x10 km, herrar – Odds: 1,15-1,25. Inga odds ännu på topp-3 men Sverige tillsammans med Finland, OAR, Frankrike och Italien bör göra upp om övriga medaljer.

Dags att dra igång hockeyn på riktigt

Missa inte Lördag 08:40 Ishockey Damkronorna mot Finland i kvartsfinal. Här blir Finland stora favoriter 1,30 Unibet*. En spets som Sverige inte är nära av, en lite större bredd och ett kraftigt övertag på senaste åren mot Sverige, gör att de mesta talar för Finland. Vi hoppas att svenskorna överträffar sig själv med några % och gör säsongens främsta match.

Herrarnas Tre Kronor öppnade med en 4-0 seger över Norge, och gruppspelet fortsätter med match mot Tyskland under fredagen. Det är Finland vi gör upp om seriesegern med, och det mötet är kommande vecka. Mot Tyskland ska vi normalt sett vinna med minst 2-måls marginal. Spelvärt: Fredag kl 13:10 Tre Kronor-Tyskland AH -2,5 Odds:2,10 William Hill

Största sensationen här hittills var när Slovakien betvingade de stora favoriterna OAR (Ryssland) med 3-2, och de andra transatlanterna USA förlorade efter förlängning mot Slovenien 3-2. Lägg till att Tjeckien bara lyckades slå Korea med 2-1 så förstår ni att den här hockeyturneringen börjat minst sagt oväntat.

Övriga sporter under helgen

Helgen innebär fortsatt spel i Curlingen för Sverige, som börjat bra både på herr och damsidan. Alpint ska vi framförallt sätta förhoppningen till Matts Olsson i herrarnas Storslalom på söndag. I den extrema och chansartade Freestyle Slopestyle har vi  stora chanser på medalj för både herrar och damer. Lördag 0200 och söndag 0200 går kvalet med unga Jennie-Lee Burmansson Odds: ca 5,00 och Emma Dahlström, samt Henrik Harlaut Odds: ca 5,00 Jesper Tjäder och Oscar Wester.

Bästa spelvärdet

Hanna Öberg Topp 3 – Odds: 7,50 Bwin*

//Stellanovicz