Vilken start vi fick på OS, Charlotte Kalla som på förhand var ett av Sveriges största medaljhopp, gjorde rent hus redan under den första distansen för längdskidåkarna. Ett ”enkelt” guld blev det för Sverige efter damernas skiathlon. Och så som Charlotte åkte, kan vi vänta oss fler storartade lopp och medaljer. Ryktet säger att hon är i dunderform, och det kan vi väl skriva under på efter första disciplinen.

Sen kom bragden, på skidskyttestadion flög junioren Sebastian Samuelsson fram i spåret och sköt så bra som man måste göra för att slåss om medaljerna. Åt giganten Martin Fourcade var inte mycket att göra, men helt respektlöst gled en ny bekantskap in i vår idrottssfär. Samuelsson knep silvret i jaktstarten, och på ett högst sensationellt sett. Det här leder till helt nya förväntningar i skidskyttet för resterande del av OS.

Chans till revansch för skidherrarna

Herrarna hade ingen lyckad längdtävling i söndags, men redan på tisdag får de ny chans till revansch, då det är dags för sprint i klassisk stil. Calle Halfvarsson odds ca 15,00 är vårt största hopp, men formen verkar inte vara där, och jag tror inte vi har någon större chans på medalj. Teodor Peterson odds ca 41,00, Oskar Svensson odds ca 51,00 och Viktor Thorn odds ca 151,00 är resterande åkare för Sverige.

Favoriten heter Johannes Klaebo och trots missen i skiathlon så är underbarnet storfavorit till segern. Norge kommer dominera igen och det är inte någon överraskning om Emil Iversen och någon av Eirik Brandsdal/Pål Golberg också är på pallen. Ska vi kolla utmanare i detta öppna race (förutom Klaebo) så kan ryssen Bolshunov vara ett roligt drag till ca 23,00 att vinna och 4,50 på Topp-3

Stina Nilsson - Det stora svenska hoppet

I damernas sprint hittar vi Sveriges bästa medaljhopp i Stina Nilsson. Stina finns till vinnaroddset 1,90 hos Unibet* och det skulle vara en höjdare om vi även kunde inkassera ett guld i damernas sprint! Anna Dyvik odds ca 151,00 Ida Ingemarsdotter odds ca 101,00 och Hanna Falk odds ca 67,00 är övriga svenskor som kommer till start. Stina utmanas i första hand av Maiken Caspersen Falla om guldet. Men även Kathrine Harsem, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg och Sadie Bjornsen kan göra upp om medaljerna utan att det skulle vara överraskande. Stina Nilsson blir veckans bästa svenska medaljchans. Damerna fortsätter med tävling även på torsdag i Kallas favoritdistans 10 km fristil. Se upp Norge!

På onsdag går två andra medaljhopp in i OS-turneringen då curlingen startar. Lag Niklas Edin odds 3,50 (Bwin*) kommer garanterat vara med och slåss om medaljerna. Låga 1,25 på Topp-3 för Sverige där, som inleder mot Danmark och fortsätter mot Sydkorea.

Lag Anna Hasselborg odds 5,50 (Unibet*) möter också Danmark, och sen Kanada i sin start i curlingen. Sverige är där utmanare till Kanada, men lite mer öppet mellan ett antal länder om silver och brons.

Tuffa förutsättningar för de alpina åkarna

De alpina tävlingarna har inte fått en bra start med två stycken uppskjutna tävlingar pga för hög vindstyrka. När de väl kommer igång (förhoppningsvis) i veckan så ska Frida Hansdotter utmana Mikaela Shiffrin i slalomen på onsdag, och sen storslalom på torsdag. Med tanke på att Shiffrin i normalt slag är överlägsen så är oddset därefter, ca 1,30 men hon har visat att hon har nerver, och en enorm press på henne att ta ett ”givet” guld. OM Shiffrin bränner så gör Petra Vlhova Odds 11,00 Wendy Holdener Odds 11,00 och Frida Hansdotter Odds 11,00 upp om guldet.

Vad ser vi mer fram emot? Ishockeyns gruppspel för herrar med Sverige mot Norge på torsdag. Premiärmatch för Tre Kronor, det får vi inte missa.

Klæbo är favorit att vinna även inför os 2022

Största favoriten

Johannes Klaebo, Norge – Längdskidor, Sprint Odds: 1,25 Bwin*

Favorit i fara

Mikaela Shiffrin – Alpint, Slalom Odds: 1,32 Unibet*

Bästa svenska medaljchansen

Stina Nilsson – GULD - Längdskidor, Sprint Odds: 1,90 Unibet*

Bästa spelvärdet

Emil Iversen, Norge – Längdskidor, Sprint Odds 3,00 Unibet* Topp-3

//Stellanovicz