Visst har VM redan startat, och inför det iberiska derbyt mellan Portugal och Spanien har tre matcher redan spelats. För många är det dock nu VM börjar på riktigt! Även om man inte riktigt håller med är alla överens om att VM:s första stormatch, och kanske hela gruppspelets hetaste match, är drabbningen mellan Spanien och Portugal. Förhandssnacket har naturligtvis handlat om Lopeteguis som fått sparken, efter att spanska fotbollsförbundet såg tränarens övergång till Real Madrid som ett svek.

Sergio Ramos har gått ut och sagt att det varit begravningsstämning i laget på grund av detta, men frågan är om inte lagkaptenen för Real Madrid måste säga så då det även är hans nya tränare för klubblaget. Ramos har varit väldigt omskriven efter Champions League-finalen då ha dels skadade Salah, men även i efterhand blev anklagad för att ha orsakat hjärnskakningen på Liverpools målvakt Karius.

Som vanligt handlar allt om Ronaldo

I Portugal är det Cristiano Ronaldo som ska göra det offensiva jobbet och framförallt målen. Storstjärnan har vunnit Champions Leagues skytteliga sex år i rad och vunnit priset som världens bäste fotbollsspelare tre år i rad. I EM 2016 ledde han sitt Portugal till final där han dock blev skadad, från bänken kunde Ronaldo vara med och coacha sitt lag till EM-guld.

I VM har dock Ronaldo inte peakat någon gång. I Brasilien 2014 blev det respass redan i gruppspelet, 2010 åkte man ur i åttondelsfinalen. 2006 spelade Portugal riktigt bra fotboll och nådde topp 4 men Tyskland rådde man inte på i bronsmatchen. Även om Ronaldo inte visat några tecken på att bli sämre med åren, snarare tvärtom, är detta förmodligen megastjärnans sista VM, om han inte fortfarande spelar landslagsfotboll vid 37 års ålder.

1X2 odds, Portugal - Spanien, Fre 15 jun 2018 at 20:00

Portugal

Lika

Spanien
 ​​​​​

Hur återhämtar sig Spanien sig?

Kaoset i Spanien efter sparkade tränaren Lopetegui kan vi bara spekulera i. Oavsett vilket är det den före detta assisterande tränaren Hierro som kommer finnas på bänken när Spanien spelar VM. Detta borde innebära att det inte kommer ske några större förändringar i fotbollsfilosofin. Inte för att Hierro inte är kompetent nog att sätta sin egen prägel på laget, utan snarare för att Lopeteguis sparkning kom som en chockad bara några dagar innan VM drog igång.

Spanien har oavsett ett lag som är helt enormt. Mittbacksparet med Sergio Ramos och Piqué är förmodligen det bästa mittlåset i hela VM. Vid sidan av planen är de båda stjärnorna knappast BFF men på planen är de helt fantastiska tillsammans. Mycket av Spaniens VM, och premiären mot Portugal, kommer handla om hur Busquets kan hålla ihop backlinjen och mittfältet från sin balansposition. Iniesta och Alcántara tar inte samma defensiva ansvar som Busquets. Det ska även bli kul att se hur revanchsugen Diego Costa är, efter hans och Spaniens fiasko 2014.

Förutsättningar och Fun Facts

* Lagen möttes i EM 2012 i en mållös tillställning, en turnering Spanien senare vann.
* Matchen spelas i Sotji och avslutar den andra dagens VM-spel.
* Spanien leds av Hierro efter att Lopetegui fått sparken.
* Hierro har en stor kostym att fylla, Spanien är obesegrade i 20 senaste matcherna och gick obesegrade genom kvalet.
* Målvakt i Spanien är världens bästa målvakt David de Gea. Duellen mot Cristiano Ronaldo ska bli oerhört spännande att följa.
* Spanien vann VM 2010, men hade innan dess en förbannelse över sig i VM-sammanhang.
* Portugals bästa placering är ett brons från 1966.
* Matchstart 21:00.