Efter premiären är det mycket tankar som rörde om i huvudet. Lika dålig som Saudiarabiens insats var, lika ont i magen gjorde det när man såg det politiska spelet på läktaren med Vladimir Putin, Fifa-presidenten Gianni Infantino och Mohammad Bin Salman från Saudiarabien. Idag är det andra matchen i den på pappret enkla grupp A, när Egypten och Uruguay gör upp. Vem gör Ryssland sällskap i toppen eller blir det ett kryss så att konspirationerna kan fortsätta?

Efter 5-0 igår fick Ryssland den start man drömt om. Alla, till och med Saudiarabiens representant, verkade glada. I alla fall om man får tro den handskakning som skedde direkt efter Rysslands 1-0-mål. Nu är det dags för VM:s och Grupp A:s andra match, där den stora frågan innan matchen har varit; kommer Mohamed Salah till start?

Allt snack handlar om Salah

Liverpool-anfallaren skadade sig, som alla vet, i CL-finalen efter Sergio Ramos tackling. Väljer Egypten att starta sin stjärnspelare, eller sparar nordafrikanerna honom? Vill de nå slutspelet är det inte osannolikt att de måste starta med sin stjärnspelare. Laget har knappast gjort någon succé utan sin stora stjärna i träningsmatcherna inför VM. På sex vänskapsmatcher utan stjärnan, har det blivit noll segrar, tre oavgjorda och tre förluster, och dessutom bara tre mål framåt. Vill Egypten vidare från gruppen krävs det att man höjer sig rejält och att Salah inte är påverkad av skadan.

Förutom Salah är det Elneny som Pyramid-nationen sätter sitt hopp till. Arsenals mittfältare har erfarenhet för spel på den högsta nivån, även om han kanske inte spelar varje vecka från start i “Gunners”. 25-åringen ska styra spela på mittfältet och kommer tillsammans med T.Hamed behöva vinna mittfältskampen mot Vecina och Bentancur från Uruguay.

1X2 odds, Egypten - Uruguay, Fre 15 jun 2018 at 14:00

Egypten

Lika

Uruguay

 

Har Uruguay VM:s hetaste anfallspar?

Visst kan Brasiliens offensiva trio vara snäppet vassare med G. Jesus, Neymar och Coutinho, men Uruguays anfallspar håller yttersta världsklass. Luis Suárez och Edinson Cavani har tillsammans gjort 69 mål på 88 matcher för sina respektive klubblag, och lär vara sugna på att utmana Egyptens försvar som inte direkt har några världsstjärnor i backlinjen.

Uruguay däremot har en riktig superstar i backlinjen. Den rutinerade försvarsgeneralen Diego Godin, anses vara en av de bästa mittbackarna i världen och bakifrån leder han sitt klubblag Atletico Madrid. Även mittbackskollegan José Giménez, blott 23 år gammal, spelar till vardags i samma klubb. De båda mittbackarna känner därför varandra väl och bildade bland annat mittbackslås i Europa League-finalen, en match som Madridklubben vann komfortabelt med 3-0.

Förutsättningar & Fun Facts

* Lagen möttes i en vänskapsmatch den 16 augusti 2006. Den gången vann Uruguay med 2-0.
* Uruguay har vunnit sina tre genrep inför mästerskapet, med 6-0 i målskillnad.
* Egyptens form är inte lika bra, senaste segern kom i oktober 2017 mot Kongo.
* Egypten spelar VM för första gången på 26 år, sitt tredje totalt och har aldrig vunnit en VM-match.
* Uruguay var värdnation för första VM:et någonsin år 1930, en turnering man också vann. Laget vann även VM 1950 men har sedan dess inte tagit medalj. 2010 kom laget dock fyra i VM, där det största minnet är den ofattbara avslutningen i kvartsfinalen mot Ghana.
* Domare för matchen är B.Kuipers från Holland.
* Uruguay är stora favoriter att ta hem gruppsegern i grupp A