Dags för grupp B att göra entré i mästerskapet och även om det inte på förhand är VM:s sexigaste match, eller något av lagen har särskilt stor chans att gå vidare, finns det mycket att se fram emot i matchen mellan Iran och Marocko. Den sistnämnda kanske är VM:s mest underskattade lag då man inte förlorat en landskamp på över ett år. Iran gör sitt andra raka VM och tränaren Carlos Queiroz, med ett förflutet som assisterande manager för Sir Alex Ferguson, sitter precis som 2014 med huvudansvaret för laget.

De bägge lagen kommer till VM med imponerande form. Iran har inte förlorat en tävlingsmatch sedan 2015. Visst förlorade laget två av fyra träningsmatcher inför VM, men laget hade innan dess bara en förlust på 30 matcher, och gick enkelt igenom kvalet utan en enda förlust. Marockos form är om möjligt än mer imponerande då laget är obesegrade sedan 10 juni 2017.

Benatia - Marockos stora stjärna

Kaptenen Medhi Benatia, till vardags i Liverpool, är lagets stora stjärna. Tillsammans med A.Hakimi, R.Saïss och N.Dirar leder han Marockos defensiv, som var kvalets stora behållning med noll! insläppta mål. Marocko gör sitt fjärde VM totalt och första på 20 år. Laget fick tuffaste möjliga lottning i comebacken med Portugal och Spanien i samma grupp. Ska man skrälla sig vidare krävs det verkligen en seger mot Iran idag!

Offensivt är det inte lika självklart vem som ska göra det, även om det finns en del talang. Ajax Hakim Ziyech är 25 år och har sju mål på 14 landskamper, men det blev bara nio mål på 34 matcher i holländska ligan - en klar försämring från tidigare säsonger. Rutinerade anfallaren Nordin Amrabat kan också göra ett bra jobb även om han knappast är en målskytt av rang. Det har bara blivit två mål i landslaget och säsongen 2017/18 spenderade han på lån i Leganés. Där blev det tre mål på 35 matcher, ett facit som inte sätter skräck hos någon motståndare.

1X2 odds, Marocko - Iran, Fre 15 jun 2018 at 17:00

Marocko

Lika

Iran

 

Queiroz kan ha något på gång

Iran deltar i VM för andra mästerskapet i rad och gör sitt femte världsmästerskap totalt. Laget har aldrig gått vidare från gruppen och har bara samlat på sig en VM-seger på 12 försök. Den kom i VM 1998 mot USA efter mål av Estili och Mahdavikia. Ingen av målskyttarna finns såklart med i dagens startelva men det gör däremot Serdar Azmoun. 23-åringen har gjort 23 mål på 33 landskamper och svarat för fem mål på 28 matcher för Rubin Kazan under säsongen. Lägg även till Östersunds Samman Ghoddos som gör sitt första mästerskap efter att ha valt bort Sverige för just Iran.  

Trots de offensiva kvalitéerna från Azmoun är det defensiven som måste fungera om Iran ska lyckas. Ledaren i backlinjen är Olympiacos högerback Hajsafi, som i landslaget spelar mittback, och har som uppgift att hålla tätt där bak. Även om han inte är någon Benatia finns där mycket att hämta hos Hajsafi.

Förutsättningar och Fun Facts

* Två defensivt lagda lag möter varandra och lagen lär vilja sätta just defensiven inför matcherna mot Portugal och Spanien.
* Lagen har aldrig mötts tidigare i något sammanhang.
* Spelplatsen för matchen är Saint-Petersburg Stadium, ni kan ju gissa vart den ligger.
* Marocko är obesegrade i över ett år
* Iran gick obesegraade genom kvalet, med bara två insläppta mål, men har bara en vinst på 12 senaste matcherna inför VM.
* Matchen kan lite hånfullt beskrivas som matchen om tredjepris i grupp B. Detta då Portugal och Spanien också befinner sig i gruppen.