Nu är det alltså dags. 4 års väntan är över och blickarna är riktade mot Ryssland och premiären mellan värdnationen och Saudiarabien. Två länder som det varit mycket debatt kring; bägge länder kanske inte är PK, om man uttrycker sig milt. Politik, korruption och sparkade tränare hit och dit,nu är det dags att fokusera på fotbollen. Spelplatsen är Rysslands största arena, Luzjniki-stadion i Moskva, med plats för drygt 84,000 åskådare. Naturligtvis blir det fullsatt med skrikande ryssar, många säkert med någon slurk vodka innanför västen. Låt spelen börja!

Det är svårt på förhand att veta var vi har Ryssland. Laget har inte vunnit en match sedan oktober 2017, den gången vann ryssarna mot Sveriges premiär-motståndare Sydkorea med 4-2. Sedan dess har ryssarna spelat sju matcher utan seger- Det ska dock tilläggas att man mött bland annat Brasilien, Spanien, Argentina och Frankrike. Nu gäller det för det ryska landslaget att lägga det bakom sig för att få till en seger i premiären, mot ett av VM:s förmodade slagpåsar Saudiarabien. En förlust för Ryssland innebär att vägen till slutspel blir betydligt krokigare.

1X2 odds, Ryssland - Saudiarabien, Tor 14 jun 2018 at 17:00

Ryssland

Lika

Saudiarabien

 

Smolov - det stora ryska hoppet

Visst får målvakten, den rutinerade Igor Akinfeev, räknas som lagets största profil. Men 32-åringen har varit extremt ojämn de senaste åren och varvat bländande insatser med extrema tabbar. Istället är det Krasnodars Fyodor Smolov som ska göra det för Ryssland. Den 28-årige lagkamraten till Andreas Granqvist och Victor Classon har 12 mål på 32 landskamper och hoppas öka skörden ytterligare under VM. Anfallaren har ett otroligt målsnitt sedan övergången till Krasnodar 2015, med 63 mål på 99 matcher i klubblaget.

Även mittfältaren Alan Dzagoev är en att hålla extra koll på under premiären. Efter genombrottet i EM 2012 har han blivit navet på det ryska mittfältet, och han behöver prestera på topp om Rysslands spel ska fungera mellan lagdelarna.

 

Al Sahlawi, Saudi-spelaren med ett galet målsnitt

I Saudiarabiens lag är det Al-Nassr-anfallaren Mohammad Al Sahlawi som ska göra målen. Den 31-årige rutinerade anfallaren har gjort 28 mål på 40 matcher i landslaget, ett snitt på 0,7 mål per match, överlägset bäst i laget . Andra spelare att hålla extra utkik efter är lagets tre utlandsproffs: Salel Al Dawsari, Fahad Al-Muwallad och Yahya Al-Sjekri, alla tre med erfarenhet i spanska La Liga. Saudiarabien har tidigare hållit väldigt hårt i sina spelare och knappt låtit de lämna för att bli proffs utomlands, men på senare år har det luckrats upp en aning.

Saudiarabiens form inför VM har precis som Ryssland inte imponerat. Laget vann visserligen två raka matcher i början på maj men sedan dess har det blivit tre raka förluster. Dock är det, precis som i fallet med Ryssland, tre tuffa lag i form av Italien, Peru och Tyskland man mött.

 

Förutsättningar

* Spelplatsen är Luzjniki-stadion i Moskva, landets största arena med plats för drygt 84,000 åkådare
* Historien talar för att Ryssland i alla fall tar poäng, en värdnation nämligen har aldrig förlorat premiären.
* För er som tycker det är lite stjärnor på planen för en VM-premiär har ni helt rätt. Enligt världsrankingen är detta den svagaste VM-premiären någonsin, dessutom är det även detta VM:s två svagaste lag som gör upp enligt rankingen!
* Saudiarabien är  favoriter enligt rankingen då man ligger på 67:e plats , Ryssland hittas på plats 70 i fotbollens världsordning.
* Enligt spelbolagen är dock Ryssland enorma favoriter
* Ryssland har inte vunnit en fotbollsmatch under 2018, trots det är man stora favoriter enligt spelbolagen.
* Lagen har aldrig mött varandra tidigare i något sammanhang
* Ryssland har släppt in mål i nio raka matcher