Vi har efter närmare eftertanke valt ut de fem största och bästa landslagen som delar i kvalet till fotbolls-EM 2024 i Tyskland. Fyra av fem landslag har kunnat titulera sig Europamästare genom tiderna. Och ja som vanligt är det England som inte har vunnit. Häng med för att få full koll på de bästa landslagen inför stundande EM-kval.

Spela på EM-kvalet hos Expekt!

England - Three Lions

Inget guld kom hem till ön 2022 heller. Även om fansen var fyllda av hopp i Qatar så slutade VM-äventyret med en knapp förlust i kvartsfinalen mot Frankrike. I EM 2020 var man desto närmre guld, då man som bekant föll i finalen på Wembley mot Italien efter straffar.

Nu väntar Italien redan i kvalet och gruppen är en av de svåraste då även Ukraina finns där, och just det ukrainska landslaget ska verkligen inte underskattas. Då man för varje transferfönster får ut fler och fler unga duktiga spelare i de största ligorna.

Kvalet rivstartar för Southgates manskap då man först åker till Neapel för att möta Italien och några dagar senare möta Ukraina hemma i London. Så det gäller att man är på tårna

från start annars riskerar vägen till EM bli tuff om man inte kniper en seger i någon av de två första matcherna mot gruppens svåraste lag.

Positivt för engelsmännen är dock att flera spelare har visat storform i Premier League den senaste tiden. Kane gör som vanligt sina mål, Saka går från klarhet till klarhet i Arsenal och Rashford har visat en sanslös målform sedan några månader tillbaka. Där har vi nog trion som ska leda lagets offensiv i alla fall under kvalets början.

Det finns dock frågetecken bakåt, då Pickford har haft det tufft i Everton samtidigt som Pope har imponerat mellan stolparna i Newcastle.

Samtidigt känns det just nu lite oklart vilka som bildar mittbackspar, Maguire får knappt med speltid i Man United och Stones dras ofta med olika skador. Det gäller att man får ordning på defensiven snabbt, annar kan det bli tuffare än väntat för engelsmännen.

England tillhör grupp C tillsammans med Italien, Ukraina, Malta och Nordmakedonien.

Välkomstbonus: 500 kr + 100 freespins

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
500kr insättningsbonus
Stort utbud med bra odds
Användarvänlig sajt
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 35x omsättningskrav på casino, freespins gäller Book of Dead. 6x omsättningskrav på sport, min. odds 1.80. Giltig i 60 dagar

Villkor och krav:  Referera till Betsson för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+, Gäller nya kunder, Maxbonus 500 kr & 100 freespins värde 1 kr per snurr. Min insättning 100 kr.

Frankrike - Les Bleus

Silvermedaljörerna från VM i Qatar jagar revansch i EM-sammanhang. 2020 rök man redan i åttondelen mot Schweiz och det var nog ingen glad över i Frankrike. Man ska givetvis sikta längre än så och allt annat än avancemang från sin kvalgrupp vore ett gigantiskt misslyckande.

Mbappe är förhoppningsvis fullt redo att leda landslaget i ett EM-kval som ser lite småklurigt ut för fransk del. Nederländerna finns i gruppen och det blir ett stormöte att se fram emot. Irland och Grekland är två andra landslag i grupp B, som inte heller är några dussinmotståndare. Precis som för England så gäller det att man är redo att ta kampen från start. Man möter Nederländerna hemma i öppningsmatchen och Irland väntar i Dublin efter det.

Många av de spelare som var med och plockade hem VM-guldet 2018 var inte med i VM 2022, men det gick ju hyfsat ändå. Så nu är frågan om spelare som Kante, Pogba och Giroud för att nämna några, kommer att vara med eller om man har generationsväxlat för gott. Klart är att offensiven ser skarpt ut med Mbappe i spetsen.
 

Det är främst defensivt som man definitivt kommer behöva att förändra oavsett om man vill eller inte. Både Lloris och Varane har slutat i landslaget efter VM och där finns det skor att fylla. Milans Maignan kan bli en ny förstemålvakt under kvalet, men det är inte hugget i sten ännu. Bland mittbackarna finns det täckning bland de yngre spelarna med namn som: Upamecano, Saliba, Badiashile, Kounde och Kimpembe. Ser man på dessa namn så har Deschamps lite av ett lyxproblem att formera ett nytt mittlås.

Frankrike spelar i grupp B och de andra landslagen är: Nederländerna, Grekland, Irland och Gibraltar.

Speltips till EM-kvalet 2024 hittar ni här!

Spanien - La Roja

Den spanska titeltorkan fortsätter efter att man åkt ut mot Marocko i VM-åttondelen förra året. EM 2020 var dock en steg framåt för spanjorerna, då man tog sig till semifinal, där man förlorade mot mästarna Italien efter straffar. Efter uttåget från VM fick Luis Enrique lämna sin post som förbundskapten och in kom en annan Luis, de la Fuente. Han har de tio senaste åren jobbat med de spanska ungdomslagen och lär ha bra koll på en hel del spelare i dagens La Roja.

I grupp A saknar Spanien en riktig tungviktsnation som konkurrent, men det finns inte heller någon riktig slagpåse i gruppen. Norge och Skottland är de stora utmanarna på pappret, men Cypern och Georgien är inte några blåbärsnationer. Precis som för de andra stornationerna rivstartar kvalet för Spanien. I första matchen väntar Norge hemma i Malaga och sen åker man för en tuff bortamatch mot Skottland i Glasgow.

I och med att de la Fuente är grön på sin post så är det lite svårt att sia om hur hans första trupp kommer se ut och om han kommer välja andra spelare än Luis Enrique. Klart är att han kan välja och vraka mellan en stor mängd kvalitetsspelare, det är också tydligt att landslaget saknar en riktig storstjärna som många av de andra stornationerna besitter. Här finns ingen Mbappe, Haaland eller Kane. De Gea har visat storform i Man United under säsongen och frågan är om comeback i landslaget kan vara aktuell nu?

100 SEK freebet

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
100 kr freebet i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Innan eventuellt uttag kan göras måste insättningen omsättas minst en gång.

Ytterligare villkor: Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar.
Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+, Erbjudandet gäller nya spelare, Min. insättning 100 kr, Max 100 SEK som freebet

Italien - Gli Azzurri

Det var en stor missräkning för de regerande EM-mästarna att man inte tog sig till VM i Qatar 2022. Nu går man istället i detta kval som mästare och det finns givetvis en stor press att man inte kan missa ett mästerskap igen.

Guldtränaren Mancini är kvar som förbundskapten, men gruppen är inte helt lätt som vi var inne på när vi gick igenom England. Italien har dock en lite enklare inledning av kvalet, först blir det nyckelmöte hemma mot England och sen väntar en resa söderut till Malta. Kommer man ur de första två matcherna med i alla fall fyra poäng så är det en start att bygga vidare på för laget.

Chiellini har flyttat till Kanada och definitivt tackat för sig i Gli Azzurri. Men där kan unge Bastoni nog knipa en plats och göra bra ifrån sig tillsammans med kapten Bonucci. Donnarumma är givet etta i målet. På mitten ska man nog kunna få ihop nåt riktigt fint och stabilt med namn som: Verratti, Barella, Locatelli, Tonali och Pellegrini.

Däremot ser det lite oskarpare ut i anfallet där har man inte riktigt hittat rätt spelare de senaste åren. Immobile går som vanligt bra i Lazio men får det aldrig att lossna i landslaget, Insigne har också flyttat till Kanada och är nog ingen att bygga ett anfallsspel kring längre. Scamacca är intressant men är ofta skadad i sitt West Ham. Berardi har inte producerat poäng som vanligt under säsongen i Sassuolo. Ett positivt utropstecken är dock 19-åringen Gnonto som har börjat slå igenom på allvar under vintern i Leeds.
 

Italien huserar i grupp C tillsammans med England, Ukraina, Malta och Nordmakedonien.

Vem blir skyttekung i EM-kvalet 2024?

Portugal - A Selecao

Fernando Santos avlsutade sin åtta år långa tid som förbundskapten med Portugal att åka ut i VM-kvarten mot Marocko i vad som antagligen avr Cristiano Ronaldos sista världsmästerskap. Santos lämnade och gick till Polens landslaget, och in kom spanjoren Roberto Martinez som i sin tur fick sparken från Belgien efter ett misslyckat VM.

Så detta är kval är något av början på en ny era, dels på grund av Santos utträde och dels på grund av Ronaldo. Som bekant har lämnat den europeiska fotbollen för spel i Saudiarabien. Frågan är vilken roll som Martinez tänker för den nyblivne 38-åringen. Han kommer vara en bra bit över 39 år när EM spelas nästa sommar.

Portugals grupp J är stor och innehåller sex nationer. Det finns ingen riktigt tydlig utmanare till favoritskapet som landet innehar, men det kryllar av halvluriga matcher och motståndare. Bosnien är ofta starka hemma och ingen lätt nöt att knäcka om man hittar formen. Samma gäller för Slovakien och Island. Luxemburgs landslag har blivit bättre de senaste åren och det blir lite av ett rivalmöte då många portugiser bor just i Luxemburg.

Portugal har dock en drös av mycket bra spelare som Bruno Fernandes, Ruben Dias, Joao Cancelo, Bernardo Silva, Joao Felix och Rafael Leao. Lägg till att Goncalo Ramos fick en minigenombrott under VM, så ser framtiden utan Ronaldo relativt ljus ut.

Så Martinez lär ha ganska stor press på sig att han ska få ihop lagbygget snabbt här och ta hem gruppsegern, annars riskerar han direkt att få kritik från alla möjliga håll i Portugal.

Portugal tillhör grupp J med följande landslag: Bosnien, Island, Slovakien, Luxemburg, Slovakien och Liechtenstein.

FAQ Favoriterna EM-kvalet 2024 

Här får ni svar på de vanligaste ställda frågorna om favoriterna i EM-kvalet.

När börjar EM-kvalet 2024?

Ni hittar spelschema för EM-kvalet här.

Vilket är bästa fotbollslandslaget i EM-kvalet 2024?

Se em kval odds för vilka som är favoriter att vinna gruppen.

Var hittar jag speltips på favoriternas matcher i EM-kvalet 2024?

Ni hittar em kval tips här.