I denna artikel har vi använt Transfermarkt.com som underlag för att få fram värdet på de matcher som spelas i EM 2021. Genom att jämföra alla de olika deltagande nationerna har vi sedan fått fram de fem högst värderade matcherna. Vi har även jämfört vårat blågula landslags dyraste match och även mästerskapets minst värderade.

England – Skottland ca 17.7 miljarder SEK

Ett av EM:s hetaste rivalmöten är även en av mästerskapets mest värdefulla matcher. Skottland har de senaste åren fått fram några riktigt fina talanger där flera av dem har gått och blivit stora stjärnor i Premier League och då är det främst Andrew Robertson vi tänker på. Idag är han med sin startplats i Jürgen Klopps Liverpool som vänsterback en av lagets viktigaste spelare. Mittfältaren Scott McTominay i Manchester United syns alltmer som startspelare i Ole Gunnar Solskjaers elva. Nämnas bör även Ryan Fraser göra som varit en av Premier Leagues främsta poängspelare de senaste säsongerna.

Läs även våran artikel om EM:s mest värdefulla landslag

Portugal – Tyskland ca 18.2 miljarder SEK.

Blir det ett sista guld för förbundskaptenen Joachim Löw, eller återupprepas nationens fiasko från VM 2018 när de åkte ut redan i gruppspelet? Risken finns att det blir en tidig exit eftersom att gruppen är den absolut jämnaste i EM. För att förhindra att något liknande upprepar sig basar Löw över en av turneringens mest värdefulla och bästa trupper. Ett avbräck inför mästerskapet är att målvakten Marc-André ter Stegen som är landslagets näst mest värderade spelare(ca 750 miljoner kr)är skadad. Kanske kommer det inte att påverka så mycket då Manuel Neuer kliver in bland stolparna.

England – Kroatien ca 18.8 miljarder SEK

Överlägset mest värderad av alla spelartrupper i EM och resten av världen är Englands. De har en trupp som nästan är fem miljarder mer värd än tvåan Frankrikes. I toppen hittar vi Harry Kane. Men inte långt därefter på en andraplats ligger Jadon Sancho, för trots att han kommer från en ganska svag säsong i Borussia Dortmund är han fortfarande bara 21 år och har därmed massor av tid på sig att utvecklas ytterligare. Ett annat intressant namn som Southgate tagit ut till det europeiska mästerskapet är 17-årige Jude Bellingham. Slår han igenom på allvar i sommar, likt Wayne Rooney gjorde, EM 2004?

Frankrike - Portugal ca 18.9 miljarder SEK

Det är inte så konstigt att EM:s näst mest värdefulla match även den hämtas från grupp F. Portugal har producerat några av världens främsta spelare där majoriteten av dem spelar i Premier League. Manchester City-mittbacken Rúben Dias som redan värderas till ca 700 miljoner kr är en av favoriterna till att bli årets fotbollsspelare enligt spelarfacket(PFA). Om han blir det kommer hans marknadsvärde bli ännu högre. Utöver honom finns det i landslagstruppen massor av andra stora spelare som Diogo Jota, Renato Sanches och såklart Cristiano Ronaldo.

Frankrike – Tyskland ca 20.3 miljarder SEK

Eftersom att grupp F innehåller några av världens bästa fotbollsnationer faller det sig naturligt att det även är i dödens grupp som den värdefullaste matchen spelas. Med en prislapp satt till ca 1.6 miljarder kr är Kylian Mbappé mästerskapets dyraste spelare. En spelare i Tyskland som inte når upp till samma nivå är Joshua Kimmich som värderas till ca 900 miljoner kr. Enkom dessa två utgör ett sammanlagt värde som uppgår till ca 2.5 miljarder kr. Det innebär att bara dessa två spelare är värda mer än vad både Finlands och Rysslands spelartrupper är tillsammans.

Glöm inte att läsa om vem vi tippar blir mästerskapets skyttekung!

EM-slutspelets högst värderade matcher 

Här kan du se vilka matcher i turneringen som har högst värde enligt våran jämförelse på Transfermarkt.com.

Match (Hemmalagets) värdering(ca) (Bortalagets) värdering(ca) Matchens totala värde(ca) Plats
Frankrike - Tyskland 10.5 miljarder 9.8 miljarder 20.3 miljarder 1
Portugal -Frankrike 8.4 miljarder 10.5 miljarder 18.9 miljarder 2
England - Kroatien 15 miljarder 3.8 miljarder 18.8 miljarder 3
Portugal - Tyskland 8.4 miljarder 9.8 miljarder 18.2 miljarder 4
England - Skottland 15 miljarder 2.7 miljarder 17.7 miljarder 5

siffrorna för mätningen hämtades 1/6-2021 och eftersom att marknaden ständigt rör på sig är det endast ett uppskattat värde.

Den gruppspelsmatch med minst värde

Den nation som ställer upp i EM 2021 med den minst värderade truppen är vårat grannland i öst, Finland. Hela deras lag landar på ett värde av ca 483 miljoner SEK. Den högst värderade spelaren i startelvan är Teemu Pukki med ett pris satt till ca 71 miljoner. Skillnaden mellan dessa två rivaler är stor då Rysslands landslag värderas till ca 2.06 miljarder, alltså lite drygt 2 miljarder mer än Finlands. Men det behöver såklart inte betyda att Pukki och co kommer att göra ett dåligt mästerskap.

Genom att vinna över världsmästarna Frankrike i en vänskapsmatch(0-2)borta och spela oavgjort mot Ukraina(1-1)i VM-kvalet har de bevisat att de håller en hög nivå när det gäller.

Sveriges mest värdefulla match

Inte helt överraskande är Sveriges svåraste motståndare, Spanien även de som är högst värderade. Sveriges trupp är enligt transfermarkt värd ca 2.2 miljarder och Spaniens ca 9.5 miljarder. I vårat svenska landslag har vi två av de mest lovande unga spelarna i hela Europa med Alexander Isak och Dejan Kulusevski. Dessa två går loss för ca 400 miljoner kr var. Det lutar åt att de båda även kommer att få starta tillsammans under mästerskapet då det kommit uppgifter från landslagssamlingarna innan EM att de under träningarna bildat anfallspar. Vilket låter väldigt lovande och fräscht.

Så hoppas vi på en lång blågul sommar där vårat svenska landslag är med i striden om medaljerna.