ArsenalArsenal

För första gången på 21 år kommer The Gunners inte att spela i Champions League kommande säsong. Arsenal har en tung säsong bakom sig som räddades av en FA-cuptitel efter seger mot Chelsea på Wembley i maj. Fansen ropade stora delar av förra säsongen efter Wengers avgång men tvi för den som ger sig. Mr Wenger är segare än två veckor gamla ostbågar. Den 31 maj i år bekräftade Arsenal att man förlängt fransmannens kontrakt med ytterligare två år. Nu återstår det att se om Wenger kan leda Arsenal till nya framgångar.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Emirates Stadium

Stad: London

Grundad: 1886

Position förra säsongen: 5:a

Manager: Arsene Wenger

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Alexandre Lacazette - Lyon

Sead Kolasinac - Schalke 04

 

Övergångar ut:

Yaya Sanogo - Utgånget kontrakt

Wojciech Szczesny - Juventus

 

 

Säsongen 2016/17

För 97 året i rad gick Arsenal in i Englands högsta division. Laget hade klarat av att nå en Champions League placering sedan säsongen 95/96 och man tog in schweizaren Granit Xhaka inför säsongen för 30 miljoner pund för att nå målet ännu en gång. I premiären mot Liverpool hemma på Emirates fick man en chock och förlorade med 4–3. Detta följdes upp med ett kryss mot regerande mästaren Leicester på bortaplan. Efter den sedvanliga sega starten kom Arsenal igång ordentligt med sex raka vinster och 13 matcher utan förlust.  Efter hyfsade resultat under den hektiska vinterperioden hamnade man i en svacka och svarade för fyra förluster på fem matcher i februari och mars. Fansen började skrika efter tränarens avgång och trots en uppryckning på våren lyckades man inte knipa en av de åtråvärda Champions League-platserna. Wenger lyckades dock rädda upp säsongen genom att vinna FA-cupen för sjunde gången – mest av alla tränare någonsin.

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Förväntningarna på Arsenal är som alltid väldigt höga. Framtill förra året hade man 21 års raka topp 4 placeringar. För klubben gäller det främst att ta sig tillbaka in i Champions League igen. Även om fansen, tränaren och spelarna säkert siktar på att slåss om titeln känns laget lite för svagt för att på allvar kunna hota om första platsen. Men Wenger har en imponerande meritlista och man ska aldrig räkna ut Londonlaget förens alla 38 omgångar är spelade. Det ska även bli intressant att se Arsenal i Europa League. Man har haft det löjligt tufft att ta sig förbi åttondelsfinalen i Champions League men i Europa League finns det stora möjligheter att klubben kan ta sig hela vägen till final.   

 

Sommarens transferfönster

Med värvningen av Alexandre Lacazette visade Wenger att trots sin snålhet så måste han öppna plånboken som konkurrenterna gjort. 26-åringen stod för 28 mål på 30 matcher för Lyon i Ligue 1 förra säsongen. Men vi kan nog förvänta oss något mer nyförvärv innan transferfönstret stänger. Arsenal behöver få in en mittfältare av yttersta världsklass. Xhakas debutår var ingen överdriven succé och med Santi Cazorlas skada så lämnade lagets mittfält en del att önska. En central mittfältare behövs verkligen få in för att Arsenal ska kunna utmana om titeln. Den annars största och viktigaste frågan för The Gunners är Alexi Sanchez vara eller inte vara i klubben. Världsanfallaren från Chile har stora klubbar som Bayern München, City och Juventus efter sig så klubbens största fokus borde vara att försöka förlänga med sin största stjärna. Även om man kan få enorma summor i betalning kommer för mycket spetsegenskaper försvinna om lagets superstjärna försvinner. Lyckas man inte behålla chilenaren måste en världsspelare in av absolut högsta klass. Annars får The Gunners vänja sig vid spel i Europa League. 

 

Hur slutar det?

Arsenal kommer att få det tufft om inte en vass central mittfältare värvas in. Man har fått in spetskvalitéer i Lacazette men frågan är om det räcker när vi kollar vad toppkonkurrenterna värvat. Den franske demontränaren har länge varit känd för att inte lägga några jättepengar på nyförvärv. I dagens situation måste han nog tänka om ifall Arsenal ska vara ett lag som utmanar om titeln. Om inga fler värvningar görs kommer Arsenal få det tufft att ens nå topp 4.

 

 

Officiella Klubbsidor

https://www.arsenal.com/

https://twitter.com/Arsenal

https://www.instagram.com/arsenal/

https://www.facebook.com/Arsenal/