Manchester UnitedManchester United

Inte sedan Sir Alex Fergusons dagar har Manchester United gått att känna igen. Tränarna har rullat med jämna mellanrum och nu hoppas United-supportrarna på lite kontinutet i och med tillsättandet av José Mourinho som huvudtränare. Miljontals kronor har spenderats för att spetsa spelartruppen men frågan kvarstår alltjämt, ska Romelu Lukaku klara av att axla ansvaret som Zlatan Ibrahimovic lämnade efter sig.

 

Snabbfakta

 

Stadium (kapacitet): Old Trafford

Stad: Manchester

Grundad: 1878 (Newton Heath) | 1902 bytte klubben namn till Manchester United

Position förra säsongen: 6:a

Manager: Jose Mourinho

 

Övergångar

 

Övergångar in:

Victor Nilsson Lindelöf – Benfica

Romelu Lukaku - Everton

 

 

Övergångar ut:

Zlatan Ibrahimovic – Ej förnyat kontrakt

Josh Harrop – Preston North End

Adnan Januzaj – Real Sociedad

Wayne Rooney - Everton

 

 

Säsongen 2016/17

Förhoppningarna var skyhöga inför säsongen. Efter tre mörka år med David Moyes och Luis Van Gaal skulle Mourinho få skutan på rätt köl igen. Fyra på förhand tunga värvningar gjordes när Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Eric Bailly och Henrikh Mkhitaryan värvades in. Zlatan kom gratis från PSG men Paul Pogba blev världens dyraste spelare genom tiderna när han köptes från Juventus för en övergångssumma på över en miljard kr. Mourinho fick en bra start med vinst i de tre första matcherna. Första förlusten kom i fjärde matchen mot lokalrivalen Manchester City på hemmaplan. Därefter började det gå utför för United. Hösten var inget vidare med endast två segrar på 11 matcher från september till början på december. Därefter fick Unitedfansen upp hoppet när laget tog 6 raka segrar. Men efter det började de oavgjorda resultaten komma. The Red Devils var visserligen svårslagna och gick obesegrade från 29 oktober till 7 maj. Men laget tappade alldeles för mycket poäng på Old Trafford mot de lägre rankade lagen. Man spelade oavgjort hemma mot Stoke, Burnley, West Ham, Hull, Bournemouth, West Bromwich, Everton och Swansea. Dessutom fick man kryss hemma mot topplagen Arsenal och Liverpool. Alla poängtapp gjorde att United till slut hamnade på en sjätte plats vilket får ses som en katastrof med tanke på klubbens målsättningar inför säsongen.

I cupspelet gick det betydligt bättre för Manchester United. Man vann Community Shield, Ligacupen och nådde semifinal i FA-cupen. Dessutom tog laget hem Europa League efter att ha vunnit finalen i Stockholm mot Ajax med 2–0. Detta gör att United åter är i Champions League säsongen 2017/18.

 

Förväntningar inför säsongen 2017/18

Förväntningarna är precis som inför förra säsongen stora på laget. Man har tappat sin bästa målskytt i form av Zlatan men ersatt honom med Romelu Lukaku. Det borde ge ett rörligare anfallsspel eftersom belgaren tillför helt nya dimensioner i djupled – något som Zlatan saknade. Fansen förväntar sig att titeln åter ska hamna på Old Trafford men en topp 3 placering får anses som bra för klubben. Skulle laget hamna på en sjätte plats igen kommer Mourinho få det hett om öronen – oavsett hur det går i cuperna.  

 

Sommarens transferfönster

Precis som alla andra Silly Seasons så är det mycket snack runtomkring Manchester United. Den stora frågan var vem som skulle ersätta korsbandsskadade Zlatan Ibrahimovic men med värvningen av Romelu Lukaku har man fått en fullgod ersättare. I övrigt har svensken Victor Nilsson Lindelöf hämtats in från Benfica. Det ska bli intressant att se hur svensken klarar sig i de riktigt stora matcherna. Floppen Adnan Januzaj har lämnat laget efter två misslyckade utlåningar till Borussia Dortmund och Sunderland. Lagets meste målskytt genom tiderna, Wayne Rooney, har även han lämnat och återvänt till sin moderklubb Everton. Även om Rooney inte fick spela så mycket förra säsongen tappar man sin kapten och en av de stora profilerna i klubbens historia.

 

Hur slutar det?

För att laget ska vara med och slåss om titeln krävs det att alla oavgjorda resultat mot sämre lag omvandlas till vinster. Annars kan Mourinho glömma en placering bland topp 4. Det mest spännande att se är om United ska få ett stabilt etablerat mittbackspar i form av Lindelöf-Bailly. Laget har saknat detta sedan glansdagarna med Rio Ferdinand och Nemanja Vidic. Franske Paul Pogba är också en spelare som måste spela betydligt jämnare om laget ska lyckas. Förra säsongen blandades geniala insatser med riktiga plattmatcher från världens dyraste spelare. United har truppen, kvalitén och ekonomin för att slåss på många fronter men laget har haft det tufft i ligan de senaste säsongerna. Det återstår att se om Mourinho kan lyfta laget till Fergusons nivå.

 

 

Officiella klubbsidor

www.manutd.com/

https://twitter.com/ManUtd

https://www.facebook.com/manchesterunited/

https://www.instagram.com/manchesterunited/