Daleho Irandust har gjort ungdomslandskamper och A-landskamper för Sverige. Framöver kommer han dock i stället att representera Syriens landslag.

Daleho Irandust är född och uppvuxen i Sverige, och har representerat svenska ungdomslandslag såväl som svenska A-landslaget. Men några fler framträdanden i den blågula dressen blir det inte. Syriens fotbollslandslag har via sin Instagram-sida bekräftat att Irandust valt spel för Syrien.

Irandust är kurd med släkt från såväl Iran som Syrien, vilket gjort att han kunnat välja mellan tre landslag. Han har vid yngre ålder kontaktats av representanter från Irans landslag, men då tackat nej.

För Sverige blev det tolv ungdomslandskamper, och uttagning till januariturnén 2019 såväl som 2020. På januariturnéerna gjorde Irandust totalt tre framträdanden, men det riktiga A-landslaget nådde den offensive kreatören aldrig.

Syrien stod för en stark insats i Asiatiska Mästerskapen tidigare i år, då man förlorade på straffar mot Iran i åttondelsfinalen. Nu drömmer man om att kvalificera sig till VM 2026, vilket i så fall skulle bli nationens första världsmästerskap någonsin.

Irandust är uppvuxen i Göteborg kom fram i BK Häcken vid en ung ålder, där han tog en startplats redan som tonåring. Efter några imponerande säsonger i Allsvenskan såldes han sedan till holländska Groningen sommaren 2021. Men utlandsflytten blev inte som Irandust tänkt sig, och inför denna säsong är han tillbaka i Allsvenskan, närmare bestämt i Brommapojkarna.

Bildkredit till Bé Speelman