Allsvenskan bästa anfallare från förra säsongen har båda lämnat för utlandsäventyr och det öppnar upp för nya och gamla namn att toppa listan efter de 30 omgångarna som ska spelas. Vi kan avslöja så mycket som att fem av namnen på listan är mer eller mindre väntade, men det bjuds också på en ganska stor skräll, som däremot är ett välbekant ansikte i Allsvenskan 2023.

Spela på Allsvenskan hos Expekt!

John Guidetti - AIK

Guidetti anlände till slut till AIK i somras efter en lång tids spekulationer. Förväntningarna var skyhöga och de infriades väl inte fullt ut. Det bör dock sägas att Guidetti var långt i från full matchform när han anslöt och han lyckades ändå pricka in fem mål och två assist under hösten. Nu har han fått en nödvändig full försäsong i benen, plus två nya lekkamrater i Fischer och Faraj. Det finns inga ursäkter längre inför årets säsong. Guidetti är 30 år och bör ha minst 15 mål i sig i år om han ska lyckas matcha sin höga kostnad och de lika höga förväntningarna på honom bland AIK:s fans

Skytteligavinnare Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
John Guidetti 9,00

Läs om vem vi tippar som vinnare av skytteligan Allsvenskan 2023

Marcus Berg - IFK Göteborg

Gammal är äldst och så vidare. Bergs ryggproblem verkar inte ge med sig, trots att han inte kunde träna fullt ut förra året och att Blåvitt ofta haltade spelmässigt så stod han för 13 mål och sex assists. Han fyller 37 i sommar och kroppen är inte i toppskick längre. Men Berg har matchats sparsamt under försäsongen för att klara av så mycket allsvenskt spel som möjligt. Om ryggen håller ihop hyfsat så kommer han vara en av seriens bästa anfallare i år igen, ingen tvivel om det.

Bästa målskytt i IFK Göteborg 2023 Högsta odds Spelbolag
Marcus Berg 1,40

Isaac Kiese Thelin - Malmö FF

Det råder lite delade meningar kring Kiese Thelins återkomst till serien förra året. Trots att Malmö stod för sina svagaste säsong på länge och avverkade tre tränare på löpande band, så gjorde Kiese Thelin tolv mål och två assist, vilket ändå få ses som ett väl godkänt facit. Nu verkar det som att Kiese Thelin blir förstaval som spjutspets under Rydströms ledning. Och med spelare runt om sig som Christiansen, Pena, Nanasi, Vecchia och Ali, så bör han slå fjolårets poängskörd med råge, allt annat vore ett underkänt betyg för Kiese Thelin 2023.

Skytteligavinnare Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Isaac Kiese Thelin 7,50

Läs om vilka vi tippar vinner Allsvenskan 2023

Victor Edvardsen - Djurgården

Tittar man på Edvardsens statistik under de två senaste säsongerna i Allsvenskan så är det imponerande siffror. 14 + 5 i Degerfors 2021 och 9 + 9 i Djurgården 2022. Det har snackats en del om Edvardsens målskörd sedan ankomsten till Djurgården, men siffrorna visar klart att han vägde upp det minskade antalet mål med fler assist. Vilket tyder på att Edvardsen har fler verktyg i sin verktygslåda än bara målskytte. Nu har Oliver Berg plockats in av Bosse Andersson och frågan är lite om Edvardsen blir kvar som spjutspets eller kommer att få mer speltid på en kant. Oavsett ser Djurgården mycket starka ut och det känns inte omöjligt att Edvardsen kan göra fler än 20 poäng i år.

Att sluta topp 3 Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Djurgårdens IF 1,72

Christoffer Nyman - IFK Norrköping

Norrköping var Allsvenskans kanske största sorgebarn i fjol och man fick aldrig riktigt spelet att fungera. Trots detta kämpade kapten Nyman på och det blev till slut elva mål och två assists för honom. Ett fullt godkänt facit i ett lag som inte var i närheten av hitta sin högsta nivå. Nu har han Sigurdsson med sig i laget från omgång ett och det bäddar för att Nyman kan börja producera mål direkt. Om Norrköping hittar ett bättre anfallsspel så har Nyman alla möjligheter att nå upp och över 15 mål i år.

Skytteligavinnare i Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Christoffer Nyman 12,00

Gustav Engvall - IFK Värnamo

Värnamos tränare Kim Hellberg är magisk på att utveckla sina anfallare till målskyttar av rang. 2020 och 2021 hade Hellberg ansvar för Norrköpings anfallsspel. Resultatet blev att Nyman vann skytteligan 2020 och Adegbenro blev skyttekung 2021. I fjol exploderade Antonsson under Hellbergs ledning och prickade in 20 baljor. Nu har Engvall vänt hem igen och tanken är att Hellberg ska få honom på rätt spår igen. Engvall har haft ett par tuffa år och det var ett bra tag sedan han producerade mål i Belgien. Han är dock fortfarande bara 26 år gammal, och är det någon som ska få fart på hans målskytte igen så är det just hans nya tränare. Visst detta är en skräll, men vi tror att Engvall kan explodera i Värnamo så länge som han får hålla sig skadefri och jobba ihop med Hellberg i lugn och ro.

Skyttekung Allsvenskan 2023 Högsta odds Spelbolag
Gustav Engvall 41,00

FAQ: Bästa anfallaren i Allsvenskan 2023

Här får ni svar på de vanligaste ställda frågorna om Allsvenskans bästa anfallare.

Vem är Allsvenskans bästa anfallare?

Svårt att svara på i dagsläget men vi håller Marcus Berg, John Guidetti och Isaaz Kiese Thelin högt.

Vem var Allsvenskans bästa anfallare 2022?

Alexander Jeremejeff tätt följd av Marcus Antonsson.

Vem är Allsvenskans bästa anfallare genom tiderna?

Torbjörn Nilsson. Han gjorde totalt 332 mål för sitt IFK Göteborg.