Ni har säkert sett det på tv eller i någon reklam på nätet, busshållplatsen eller i din lokala matbutik; 13 rätt är respekt. Vad menas då med detta och varför är respekt med just 13 rätt? Läs vidare för att få en grundlig genomgång kring vad Stryktipset handlar om samt vad som är så speciellt med siffran 13!

Stryktipset - Historia

Ända sedan 1934 har Stryktipset förgyllt det svenska folkets tillvaro under helger. Plinget i rutan varje gång det blir mål i en match är ett ljud som numera sitter djupt rotat i de flesta svenska hemmen. Fram till 1969 spelades Stryktipset med 12 matcher istället för 13 som det är idag. Priserna för att spela har stigit under åren, ifrån de 25 ören per tippad rad som det kostade i början till dagens en krona.

Stryktips historiaMatcherna ifrån Stryktipset är vanligtvis hämtade ifrån den engelska och svenska fotbollen. Namnet ''Stryktipset'' kommer ifrån att man till en början strök, eller streckad om man såväl vill, de resultat som inte trodde skulle inträffa. 

Förr i tiden så var man tvungen att fysiskt lämna in sin kupong hos speciella ombud. Det har såklart blivit enklare med tiden och idag kan du spela, se resultat och hämta ut vinster över nätet. Med det sagt, så finns det fortfarande de som uppskattar den där känslan man får när man lämnar in sin kupong på ett ATG-ombud för att sedan slå sig ner framför TV-soffan och invänta målplingen! 

Så fungerar det

Till att börja med så förklarar vi det alla kanske redan vet, Stryktipset består utav 13 stycken matcher och det gäller att tippa rätt 1X2-resultat i så många utav dessa matcher som möjligt. Du plitar helt enkelt ner 1, X eller 2 för varje match, du kan även välja att sätta mer än ett tecken per match vilket kallas att gardera.

En enkelrad, alltså en rad med endast ett tecken per match skulle kosta dig 1 krona. Nackdelen med detta är att det är i stort sett omöjligt att vinna någonting. Skulle du istället lägga till ett andra tecken på en utav de 13 matcherna så dubblas insatsen, 2 kronor. Ett system med 8 stycken enkelgarderingar och fem stycken halvgarderingar skulle således kosta 1x2x2x2x2x2 = 32 kronor. 

När du spelar Stryktipset så kan du även välja att spela systemspel, R-system eller U-system. För att läsa mer om detta och vad det innebär så rekommenderar vi er att besöka Svenska Spels hemsida där det finns en utförlig guide om just detta!

Hur många rätt krävs för vinst?

Resultatet, eller utbetalningen på Stryktipset beror till stor del på vad andra spelare valt att spela. Är det flera spelare som lyckats pricka in bra resultat så leder det till lägre utbetalning. Det hela kan liknas med vilken annan oddsmarknad som helst. Oddset sjunker desto fler spelare som spelar på den aktuella marknaden, medans motstående marknad ökar i odds.

Som regel så ger 10, 11, 12 och 13 rätt utdelning på Stryktipset. Om du har lyckats pricka in 10 rätt under en vecka då det är en ''svår'' kupong med flera skrällar så kommer din utdelning vara betydligt större än vad den hade varit en vecka då alla favorittippade lag vinner. Hur stora vinsterna är beror på hur hög omsättning blir och hur många spelare som får vinnande kuponger. Vi kan ta ett exempel: 

En vecka var det nio personer som hade 13 rätt. Omsättningen var totalt 22 502 853 kr. Dom nio vann 650 082 kr var. Sedan var det 188 st som hade 12 rätt, de fick dela på 11 670 kr. Och så vidare till och med 10 rätt.

Vinstplanen för Stryktipset ser ut enligt följande för den som är intresserad:

Antal rätt Vinstfördelning Vinstchans
13 rätt 40% 1:1 594 323
12 rätt 15% 1:61 320
11 rätt 12% 1:5 110
10 rätt 25% 1:697

 

Det finns många anledningar till att Stryktipset är såpass populärt som det ändå är. Det är otroligt spännande, skulle man sitta med 10 rätt och det är tre matcher kvar så är pulsen på max. Sedan är det enkelt att spela på många matcher samtidigt på detta sättet. Att vinna stort vill alla och på Stryktipset är det i princip varje vecka någon eller några som vinner väldigt stora summor pengar.