Reklam

Handbolls-VM 2021 - guide och spelschema

Januari månad innebär alltid mästerskap i handboll och 2021 är inget undantag. 13-21 januari avgörs den 27:e upplagan av handbolls-VM. Denna gång i Egypten, något som kanske väcker lite positiva minnen för svenskarna. Även om dagens spelare i landslaget inte var mycket mer än födda när det begav sig så, Sverige har tidigare vunnit VM i handboll i just Egypten.

Någon VM-titel lär det emellertid inte bli denna gång. Sverige är för närvarande inte ett av de starkaste länderna i världen när det gäller handboll just nu, och inför det här mästerskapet saknar Sverige också så många spelare att det påverkar truppen kraftigt negativt.

Missa inte våra speltips inför Sverige vs Nordmakedonien!

Odds: Vinnare Handbolls-VM 2021

Det går att lägga odds på handbolls-VM 2021 redan i dag.

Landslag Högsta odds Spelbolag
Danmark 3,80
Spanien 4,50
Frankrike 5,50
Norge 5,50
Kroatien 8,00
Tyskland 13,00
Sverige 21,00
Egypten 26,00
Slovenien 26,00
Island 51,00
Ungern 61,00
Portugal 81,00
Vitryssland 101,00
Qatar 251,00
Ryssland 251,00
Tunisien 301,00
Brasillien 501,00
Tjeckien 501,00
Österrike 501,00
Argentina 751,00
Polen 751,00
Algeriet 1 001
Angola 1 001
Bahrain 1 001
Japan 1 001
Sydkorea 1 001
Cape Verde 2 001
DR Congo 2 001
Marocko 2 001
Uruguay 2 001

Se handbolls-VM på TV

Det är som vanligt när det gäller handboll Viasat och Viaplay som sänder mästerskapet i Sverige. Alla matcherna sänds, de flesta bara i Viaplay men de viktigaste matcherna i TV6 och TV10. Vill du se alla TV-tider inför handbolls-VM bör du kolla in vår TV-guide.

Handbolls-VM 2021: Alla grupper

Nedan går vi igenom alla åtta grupper under Handbolls VM 2021.

Odds: Vinnare Grupp A

Landslag Högsta odds Spelbolag
Tyskland 1,55
Ungern 2,55
Cape Verde 101,00
Uruguay 151,00
Tyskland har inte vunnit VM-guld sedan 2007 och även om oddsen rankar nationen som sexa till turneringssegern har laget hamnat lite för långt efter världseliten för att lyckas. Att vinna grupp A däremot bör inte vara något problem alls. Visst är Ungern ingen blåbärsnation men Tyskland är för starka för att inte vinna grupp A.
Uruguay och Kap Verde har 2001 gånger pengarna till att vinna VM vilket tillsammans med Kongo och Marocko är högst odds av alla. Därför kommer duons match mot varandra att vara avgörande för att inte komma sist i gruppen.

Odds: Vinnare Grupp B

Landslag Högsta odds Spelbolag
Spanien 1,05
Brasilien 15,00
Tunisien 18,00
Polen 20,00
Spanien är alltid en nation att räkna med och vägen till mellanrundan ser enkel ut för de dubbla världsmästarna. Tunisien, Brasilien och Polen är inte direkt några motståndare som sätter skräck i ett Spanien som ständigt är med och utmanar om semifinal. Enligt oddsen är man favorit efter Danmark att vinna hela tävlingen men samtidigt har laget inte spelat final sedan 2013. 
Polen nådde visserligen silver vid VM 2007 och har vissa bra spelare. Det kommer dock aldrig räcka till att komma före Spanien i grupp B. Såväl Tunisien som Brasilien har ett starkare lag än polackerna och det är någon av dessa två nationer som hamnar bakom Spanien i grupp B.

Odds: Vinnare Grupp C

Landslag Högsta odds Spelbolag
Kroatien 1,15
Qatar 5,00
Japan 21,00
Angola 151,00
Ännu en ganska svag grupp med en väntad vinnare. Kroatien har vunnit OS 1996 men sedan nationen blev självständig är två finalförluster landets bästa resultat i handbolls-VM. Att det blir guld i VM 2021 är inte särskilt troligt men gruppspelets lottning innebär i alla fall att Kroatien borde ha full pott med sig in i mellanrundan.
Qatar är en nation som nådde final vid hemma-VM 2015. Eftersom landet värvar ihop utländska proffs utan landslagsmeriter har de ett starkt lag generellt. Men att det skulle bli något lyckat slutspel 2021 är det inte många som tror vilket oddsen 251,0 på turneringsseger visar. Japan och Angola gör upp om vem som undvika jumboplatsen.

Odds: Vinnare Grupp D

Landslag Högsta odds Spelbolag
Danmark 1,03
Argentina 15,00
Bahrain 21,00
DR Congo 101,00
Danmark är regerande världsmästare men hade det betydligt tuffare i EM senast där det blev chockartat uttåg redan i gruppspelet. Med Argentina, Bahrain och Kongo i gruppen finns det faktiskt noll procent chans att historien skulle upprepa sig, det vågar slå fast.
Danskarna lär vara revanschsugna efter fiaskot vid EM i fjol och laget är favoriter att vinna hela turneringen. Därför tror vi att Danmark vinner gruppen enkelt och att Argentina slutar tvåa bakom danskarna. För Bahrain och Kongo blir det se och lära i ett stort mästerskap, något nationerna inte är särskilt vana vid.

Odds: Vinnare Grupp E

Landslag Högsta odds Spelbolag
Frankrike 1,85
Norge 1,85
Österrike 41,00
USA 151,00
Norge har varit i final i två raka VM men förlorat båda gånger. Senast blev det utskåpning med nio bollars marginal i finalen. Norge är tippade fyra enligt oddsen och förväntas därmed ta sig till semifinal. Därför hade laget maximal otur när de hamnade i samma grupp som Frankrike, nationen de förlorade mot i VM-finalen 2017.
Fransmännen är tippade trea i hela turneringen och därför är det otroligt märkligt hur de båda kunde hamna i samma grupp. Att ha två av de tippade topp 4-lagen i samma grupp, trots att 32 lag deltar, är väldigt märkligt. Men vi tror att Frankrike lyckas vinna gruppen före Norge medan Österrike och USA givetvis får det väldigt tufft. 

Odds: Vinnare Grupp F

Landslag Högsta odds Spelbolag
Portugal 1,55
Island 2,30
Algeriet 21,00
Marocko 151,00
Om grupp E är dödens grupp är grupp F en enhörning som svävar bland rosa fluffiga moln. Vi vågar nästan slå fast att inget av lagen i grupp F kommer att spela semifinal. Island är den nation som borde vinna gruppen men samtidigt har laget aldrig ens spelat en semifinal i ett VM. Portugal i sin tur är också helt okej men varken mer eller mindre. Algeriet och Marocko har 1001 respektive 2001 i odds på att vinna mästerskapet. 
Vi tror att Island håller för det lilla favoritskap laget har i gruppspelet och därmed vinner gruppen framför Portugal. Algeriet och Marocko är snarare deltagande lag än nationer som kan hota om medaljer.  

Odds: Vinnare Grupp G

Landslag Högsta odds Spelbolag
Egypten 1,75
Sverige 2,30
Tjeckien 10,00
Chile 101,00
Sverige drog en härlig lott med endast svaga motståndare. Eftersom Norge och Frankrike med största sannolikhet väntar i mellanrundan behöver det svenska landslaget full pott med sig från första gruppspelet. Allt annat än maximalt antal poäng efter gruppspelet är ett fiasko för Sverige. 
Den enda nationen att delvis se upp med är Egypten och därför blir mötet mot nationen nyckeln gruppsegern. De har blivit bättre på senare år och har en del intressanta spelare. Samtidigt ska Sverige vara tillräckligt starka för att vinna grupp G. Blir det förlust i någon av matcherna är drömmen om semifinal över innan den knappt börjat. 

Odds: Vinnare Grupp H

Landslag Högsta odds Spelbolag
Slovenien 1,30
Vitryssland 5,50
Ryssland 8,00
Sydkorea 31,00
Den svenska handbollslegendaren Ljubomir Vranjes njöt nog när han såg lottningen för sitt Slovenien som han idag tränar. Vid EM senast nådde Slovenien semifinal men föll där och förlorade dessutom bronsmatchen mot Norge. Om det blir samma succé för Vranjes gubbar återstår att se men det är inget i gruppspelet som skrämmer direkt.
Ryssland är inte den nation de en gång varit medan Sydkorea och Vitryssland inte är några världsnationer heller. Därför talar mycket för att Slovenien kommer att vinna grupp H då motståndet inte är mördande direkt. Utvecklingen under Vranjes imponerar och allting talar för att de tar hem grupp H relativt enkelt.  

Inför Handbolls-VM 2021

Efter Island dras repet, så att säga. Därefter har inte resterande länder något med det hela att göra, men det ska noteras att hela 32 lag deltar i handbolls VM denna gång. Alldeles för många givetvis. Handboll är en ganska liten sport globalt sett och i det första gruppspelet kommer de största nationerna knappt spela några matcher där de behöver göra något annat än att ställa ut skorna. Om man jämför handbolls VM med handbolls EM exempelvis så håller EM mycket högre nivå. Det är bara Egypten av de utomeuropeiska länderna som kanske kan sticka upp, delvis med hjälp av hemmaplan förstås medan bredden hade varit mycket bättre om man fått fylla ut med fler europeiska länder.

Danmark som är regerande mästare är återigen favorit och inget konstigt med det. Lite grann börjar de komma till åren, nyckelspelarna, men de har några år till i sig och rättmätiga favoriter även om det ska sägas att en stor tjusning med handbollsmästerskapen ofta är att det finns flera möjliga slutsegrare som har ungefär samma chans.

Spanien som återhämtat sig fint senaste åren är ett lite yngre lag än Danmark. Är de bäst redan nu? Långt ifrån omöjligt. Spanien blir livsfarligt.

Frankrike brukar vara den självklara favoriten i alla mästerskap men nu har repet dragits på den punkten. Generationsväxlingen är igång och kommer pågå i några år. Men även under en generationsväxling är Frankrike en av de absoluta favoriterna till att vinna, så bra är man.

Norge har under de senaste mästerskapen etablerat sig som ett av de absolut starkaste länderna och detta mästerskap är inget undantag. Får man den riktiga fullträffen den här gången? Det enda som talar emot är väl egentligen att de till skillnad från de andra favoriterna ännu inte vunnit något.

Kroatien är precis som Sverige nere i en mindre dipp efter att man haft svårt att fylla på när superstjärnorna blivit äldre och droppat av på senare år. Allt är relativt dock, Kroatien var med och högg på slutsegern i senaste mästerskapet och man kan mycket väl överraska igen.

Tyskland var ledande inom handbollen för 10 år sen någonting men har stadigt gått bakåt. Man har sin mycket starka inhemska liga att hämta spelare från, men problemet är kanske lite att deras egna spelare inte är ledande i de stora klubblagen där. Tyskland har en grym bredd, och är inte ofarliga, men de där riktiga superstjärnorna som brukar krävas för att vinna saknas.

Sverige, nja. Det ska inte gå. Lottningen är bra. Det luktar kvartsfinal. I en eventuell kvartsfinal kan man i bästa fall ha lite flyt i lottningen och nå semi. Men väl där får man räkna med att stöta på någon av de stora bjässarna och i den konkurrensen ska Sverige verkligen inte räcka till den här gången.

Egypten är ett spännande lag som kan överraska men hela vägen, det ska vara omöjligt.

Slovenien är bland de starkaste länderna utanför de ordinarie favoriterna så att säga men hela vägen, knappast.

Island har fallit kraftigt de senaste åren. Inget konstigt med det. Att de som ett så litet land skulle klara av att hålla sig i den absoluta världstoppen över tid vore förstås helt omöjligt. De kanske kan komma tillbaka någon gång, men för närvarande har de ingenting med slutstriden att göra utan om de når kvarten får de vara nöjda.

Sveriges trupp i Handbolls-VM

  • Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Aggefors, Peter Johannesson.
  • V6: Hampus Wanne, Lucas Pellas.
  • M6: Max Darj, Fredric Pettersson, Anton Lindskog.
  • H6: Daniel Pettersson, Valter Chrintz.
  • V9: Alfred Jönsson, Jonathan Carlsbogård.
  • M9: Jim Gottfridsson, Felix Claar, Jonathan Edvardsson.
  • H9: Albin Lagergren, Linus Persson, Lukas Sandell.

På målvaktssidan saknas de senaste årens förstamålvakt Mikael Appelgren på grund av en lårskada. Sverige har i de senaste mästerskapen ofta hängt med till stora delar på ett grymt målvaktsspel från Appelgren uppbackad av Andreas Palicka. Den här gången får Palicka bära ansvaret ensam tillsammans med ett par mindre etablerade målvakter och det kommer därmed förstås bli tuffare.

Bland utespelarna saknas Nicklas Ekberg, ofta lagkapten de senaste åren. Mycket viktiga försvarsspelaren Jesper Nielsen finns inte heller med. Ekberg har tackat på grund av pandemin, Nielsen på grund av skada.

Andreas Nilsson, en av världens bästa linjespelare offensivt och en av få svenska spelare som tillhör världstoppen på sin position är bara reserv. När det gäller Nilsson luktar det konflikt med den nya förbundskaptenen Solberg lång väg. Solberg krävde att Nilsson skulle vara på plats i truppen precis efter nyår för att spela ett par EM-kvalmatcher mot Montenegro som Sverige ska klara mer eller mindre enkelt. Nilsson tackade nej till dessa matcher men meddelade att han var tillgänglig för VM varpå förbundskapten Solberg inte plockade ut honom. Rätt eller fel får var och en avgöra men klart är att Sverige ser extremt trubbigt ut framåt denna gång. Nilsson hade behövts på linjen.

Storskytten Lukas Nilsson, som än så länge haft det svårt att riktigt motsvara förväntningarna i landslaget saknas också. Nilsson har denna gång själv valt att inte delta på grund av pandemin.

Utanför dessa givna spelare som saknas finns det ytterligare några spelare som troligen hade platsat men som inte är på plats. Det är ett luggslitet svenskt landslaget som ställs på benen denna gång.

Enkel grupp för Sverige

Sverige har hamnat i grupp G med hemmanationen Egypten, Tjeckien och Chile. Tjeckien och Chile är rena blåbärsnationer medan Egypten denna gång kan vara ett lag på Sveriges nivå. Matchen mot Egypten kommer bli extremt viktig då man tar med sig poängen från detta första gruppspel in i mellanrundan, eller huvudrundan som det gruppspelet egentligen heter. Åtta lag tar sig till kvartsfinal i VM och om Sverige förlorar mot Egypten så finns det inte längre några marginaler. Då måste man vinna alla matcher i huvudrundan och det är då inte ens säkert att det räcker. Sverige har fått en ganska bra lottning och är på detta trots allt ett troligt kvartsfinallag, men det gäller att man inte tar några snedsteg.

Kommentarer

Feedback