Annons

Odds EM 2024 - Skottland - Startelva & Taktik

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less
Football pitch
3-4-2-1
Skottland
Skottland
22
N. Patterson
19
L. Ferguson

Taktik

För andra gången i följd har Steve Clarke fört Skottland till ett Europamästerskap i fotboll på herrsidan. Han tog över landslaget i maj 2019 och har sedan dess provat ett gäng olika formationer på vägen mot framgångarna. 

Mycket talar för att han satsar på 3-4-2-1 i EM 2024. Då får han ett mittfält bestående av bland annat Andrew Robertson och Scott McTominay, spelare som absolut kan mäta sig med alla motståndare som man ställs inför. Mindre justering kan komma att göras under tiden matcherna pågår.  

Straffskytt


Bland potentiella straffskyttar i det skotska landslaget finns framför allt Ryan Christie och John McGinn. Den straff som laget tilldelades i kvalet till EM 2024 tog McGinn hand om och satte den säkert i mål.

Ryan Christie har ett par straffmål för Skottland i Nations League och var även straffskytt för Celtic under en period i klubben. Här kan man också argumentera för att Scott McTominay, lagets främsta målskytt under EM-kvalet, ska slå straffen om man tilldelas en i EM. 


Frisparkar

Skottland kan skicka fram ett par olika frisparksskyttar när man närmar sig motståndarnas mål. En spelare med lite extra känsla i sin fot är John McGinn. Han spelar en viktig roll både när det kommer till frisparkar men också vad gäller hörnor, där Skottland lägger stor vikt vid att flytta upp folk i straffområdet.

Andra spelare som mycket väl kan sätta dit en frispark är McTominay och Liverpools Andrew Robertson. Den sistnämnda erbjuder framför allt ett alternativ med sin vänsterfot, när det kommer till att slå frisparkar utanför straffområdets högra halva.

Profiler

Det är ett relativt ungt landslag som förbundskapten Steve Clarke basar över. Man förlitar sig mycket på profiler från engelska storklubbar. Scott McTominay i Manchester United, Andrew Robertson Liverpool och Scott McGinn i Aston Villa. 


Scott McTominay

Trots en roll på det centrala mittfältet har Scott McTominay utvecklats till en relativt pålitlig målskytt. Han är fostrad i Manchester United och har tillhört klubben under hela sin karriär. Debuten för Skottland kom 2018 när han var 21 år gammal.

McTominay var lagets bästa målskytt när skottarna kvalificerade sig för EM 2024 och var bland annat magnifik i hemmasegern mot Spanien, där han noterades för matchens båda mål. McTominay blir vital om Skottland ska nå framgångar i sommarens mästerskap

Andrew Robertson  


Vänsterbacken Andrew Robertson kom från Hull City till Liverpool 2017 och har sedan dess varit en av klubbens återkommande bästa spelare. Med cirka 300 matcher i klubblaget har han varit med om att spela och vinna det mesta en fotbollsspelare på de brittiska öarna kan göra.

Debuten för Skottland kom 2014 och Robertson var med om att ta laget till EM 2020 så väl som till årets mästerskap. Han är dessutom lagkapten för landslaget, där han har fått en roll lite längre upp i banan än vad han har i klubblaget. 

  

John McGinn 

Aston Villa gör sin bästa säsong på många år och man gör det med skotten John McGinn som en av sina mer framstående spelare. Han har varit återkommande i startelvan både i ligan och i Conference League under året.

McGinn är 29 år och har gjort närmare 60 landskamper för Skottland. Utöver att det är en hårt jobbande spelare kan han också bidra i det offensiva spelet från sin mittfältsposition. I landslaget har han dessutom en lite mer offensiv roll än annars. 

Framtida stjärnor

Skotsk fotboll är på uppgång, vilket två raka Europamästerskap visar. Man har ett par talanger som får mycket speltid i sina klubblag och som redan har fått chansen i det skotska landslaget. 


Billy Gilmour

Efter begränsat med speltid i Chelsea, dit han kom från Rangers sommaren 2017, tog Billy Gilmour klivet till Brighton. Där har han på två säsonger etablerat sig som en startspelare på klubbens centrala mittfält.

Billy Gilmour debuterade för Skottland i juni 2021 och fick speltid under EM samma sommar. I kvalet till VM 2022 och EM 2024 ökade speltiden ytterligare och Gilmour har nu en plats bredvid McTominay i startelvan. 

 

Lewis Ferguson 

Det hör inte till vanligheterna att skotska fotbollsspelare gör succé i ligorna nere vid Medelhavet. Den offensive mittfältaren Lewis Ferguson är ett undantag. Han är starkt bidragande i Bolognas framgångar i Serie A under säsongen.

Ferguson gjorde det djärva valet att lämna Aberdeen i hemlandet för spel i Italien sommaren 2022. Han har hunnit med att göra ett tiotal landskamper. Efter succén i Bologna, där han sticker ut med både mål och assist, kommer hans speltid i landslaget inte att minska. 

Nathan Patterson 

I en annan del av Liverpool än Andrew Robertson och på andra sidan backlinjen har Nathan Patterson gjort sig ett namn. Evertons högerback har tagit en plats i den klassiska Premier League-klubben, samt spelat i landslaget sedan ett par år tillbaka.

Det är främst under EM-kvalet som Patterson har samlat på sig speltid. Likt många andra ytterbackar som kommer fram i dessa dagar är 22-åringen en spelare som gärna följer med upp i anfallen. Det gör honom till ett bra alternativ på platsen som högermittfältare i en 3-4-2-1-uppställning. 

Kommentarer

Feedback