Annons

Odds EM 2024 - Nederländerna - Startelva & Taktik

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less
Football pitch
4-3-3
Nederländerna
Nederländerna

Taktik

Få tränare i EM 2024 har lika mycket erfarenhet som Nederländernas Ronald Koeman. Efter en framgångsrik karriär, med spel i landslaget bland annat, har han varit verksam i Ajax, Benfica, PSV Eindhoven och FC Barcelona innan han i januari 2023 tog sig an jobbet som förbundskapten för Nederländerna.

Hans första uppgift blev att kvalificera Nederländerna till EM i Tyskland, något han lyckades med. Han gjorde det genom att använda ett par olika uppställningar, med 4-3-3 som han troligtvis lär använda när man går in i gruppspelet under sommaren. 

Straffskytt

Efter att Memphis Depay missat två raka straffar, i Nations League 2022 samt i inledningen av kvalet till EM 2024, fick ett par andra spelare chansen med blandade resultat. Det gör att det inte är helt klart vem som får kliva fram om Nederländerna får straff i årets mästerskap.

I bortamatchen mot Grekland i oktober 2023, den match som framför allt såg till att Nederländerna tog sig till EM, inledde Wout Weghorst med att bränna en straff innan Virgil van Dijk klev fram och gjorde mål på tilläggstid från elva meter. Kanske blir det lagkaptenen som får ansvaret framöver?

Frisparkar

Om Memphis Depay har tappat greppet om platsen som förste straffskytt är han fortfarande den som får slå frisparkarna för det nederländska landslaget. Han hade den rollen i VM 2022 och har gjort ett par mål på fasta situationer genom åren.

Här kan man även använda mittfältaren Frenkie De Jong som kan gå både på känsla och kraft. Frisparkar såväl som offensiva hörnor är viktiga vapen för Nederländerna, med bland annat Virgil van Dijk som är duktig på huvudet. 

Profiler

Det är inga problem att hitta profiler eller stjärnor i “Oranje”. Man har världsspelare på flera positioner, med mittbacken och lagkaptenen Virgil van Dijk som den största i kategorin. 

Virgil van Dijk 

Efter ett par år i både Celtic och Southampton tog Virgil van Dijk i januari 2018 klivet till Liverpool, där han togs under Jürgen Klopps vingar. Därefter dröjde det inte länge förrän spelaren var en av världens absolut bästa på sin position.

Debuten i landslaget kom i en bortamatch mot Kazakstan i kvalet till EM 2016, ett mästerskap som Nederländerna dock missade. Van Dijk missade EM 2020 på grund av en skada och debuterar i sammanhanget i Tyskland. 

Nathan Aké

Vid sin sida har Van Dijk en annan skicklig mittback i form av Nathan Aké. I klubblaget är Aké en direkt konkurrent till sin landsman. Medan Van Dijk spelar i Liverpool hör Aké till Manchester City.

Nathan Aké kom till England och Premier League redan 2013. Genombrottet kom med Bournemouth efter att klubben köpte loss honom från Chelsea sommaren 2017. Tre år senare värvades han av Manchester City och är mer eller mindre ordinarie i storklubben.

Memphis Depay 

Anfallaren Memphis Depay har haft perioder under karriären när han har varit helt under isen. Emellanåt, och framför allt för Nederländerna, har han dock varit en stabil målskytt som på egen hand kan avgöra tighta matcher.

Depay snittar ungefär ett mål varannan match för landslaget och levererar även för klubblaget Atlético Madrid, dit han kom från FC Barcelona, trots att det främst rör sig om inhopp när han får spela. 

Framtida stjärnor

I årtionden har Nederländerna producerat talanger som har blivit världsspelare, ofta väldigt tidigt i karriären. Många spelare kommer från bland annat Ajax, Feyenoord eller PSV Eindhoven redo att erövra världen. 

Xavi Simons

Xavi Simons drog till sig uppmärksamhet redan som tonåring när han flyttade från FC Barcelonas ungdomsakademi till Paris Saint-Germains dito. Den riktiga chansen fick han dock i PSV Eindhoven säsongen 2023/23.

Spelaren köptes tillbaka av PSG för att under 2023/24 lånas ut till RB Leipzig där han fortsatt att visa framfötterna. Det är en spelare med näsa för mål men också med en förmåga att hitta fram till sina lagkamrater i den offensiva tredjedelen. 

Cody Gakpo

En annan som fick fart på karriären i PSV Eindhoven är yttern Cody Gakpo. Han tog vägen via klubbens ungdomslag, debuterade redan 2018 och belönades efter en magisk säsong med en flytt till Liverpool sommaren 2023.

Han har snabbt tagit en plats i laget och har sedan debuten för Nederländerna sommaren 2021 varit en pålitlig målskytt. Det blir svårt för Ronald Koeman att lämna Gakpo utanför startelvan under EM. 

Bart Verbruggen 

Sedan Edwin van der Sars glansdagar har Nederländerna väntat på den riktigt givna målvakten i landslaget. Kanske kan man ha hittat honom i 21-årige Bart Verbruggen som tog plats mellan stolparna i EM-kvalet och nu ser ut att vara Koemans förstaval.

Verbruggen kom från NAC Breda till belgiska Anderlecht innan han 2023 köptes loss av Brighton. Under säsongen har han spelat både i Premier League och i Europa League, där han har stått för flera starka insatser. 

Kommentarer

Feedback