Annons

Odds EM 2024 - Österrike - Startelva & Taktik

Uppdaterad
Michael.Pettersson Michael.Pettersson
Med en lång bakgrund i sport- och bettingbranchen har jag med glädje hamnat hos Betting.se för att fortsätta leverera vinnande speltips och andra intressanta texter för odds och spel. Fotboll är den sport som ligger hjärtat närmast men jag har även en framgångsrik period som oddssättare på svensk hockey, hos ett av Sveriges största spelbolag.
Visa mer
Show less
Football pitch
4-2-3-1
Österrike
Österrike
19
C. Baumgartner
4
K. Danso
2
M. Wöber
6
N. Seiwald
10
F. Grillitsch
11
M. Gregoritsch
13
P. Pentz
16
P. Mwene
9
M. Sabitzer
5
S. Posch
20
K. Laimer
12
N. Hedl
3
G. Trauner
15
P. Lienhart
7
M. Arnautović
8
A. Prass
14
L. Querfeld
24
A. Weimann
17
F. Kainz
18
R. Schmid
21
F. Daniliuc
22
M. Seidl
23
P. Wimmer
25
M. Entrup
26
M. Grüll
1
H. Lindner

Taktik

Österrike var en av två nationer som såg till att Sverige inte spelar EM 2024. Man tog sig vidare som grupptvåa bakom Belgien. Man gjorde det med Ralf Rangnick, tidigare i bland annat Manchester United, vid rodret.

Mycket pekar på att Rangnick väljer att ställa upp med 4-2-3-1 som formation, även om han under EM-kvalet använde både 4-3-3 och 4-4-2. Med tanke på att man har både Frankrike och Nederländerna som motståndare i gruppspelet vill man gärna spela med mycket folk på mittfältet. 

Straffskytt

Det finns ett par spelare som kan kliva fram både vid straffar under matchens gång samt vid en eventuell straffläggning. Den som troligtvis får ansvaret om han är på planen vid tillfället är mittfältaren Marcel Sabitzer, som bland annat gjorde två straffmål i kvalet till EM 2024.

I kvalet använde man sig även av Michael Gregoritsch och Marko Arnautovic, varav den förstnämnda missade sin straff. Däremot gjorde han mål från straffpunkten när Österrike slog Turkiet med 6-1 i en träningslandskamp i mars och verkar ha förtroende från Rangnick. 

Frisparkar

Österrike har bland annat David Alaba som har egenskapen att slå bra frisparkar och hörnor. Eftersom han är vänsterfotad erbjuder han ett alternativ till övriga spelare, som mestadels har högerfoten som sin bästa fot.

Här kan även Marcel Sabitzer användas. I EM-kvalet stod han för ett makalöst frisparksmål. Om det är en frispark från längre håll är den centrala mittfältaren Nicolas Seiwald ett alternativ för att få bollar med så bra precision som möjligt. 

Profiler

Ralf Rangnick har verkligen fått till ett österrikiskt landslag med ett kollektiv som alla drar åt samma håll. Som i många andra manskap i EM 2024 finns det ett par spelare även i Österrike som får dra ett lite tyngre lass. 

Marcel Sabitzer 

Marcel Sabitzer är en spelare som blir bättre och bättre för varje år, även om han nu har hunnit fylla 30. Efter spel i RB Leipzig, Bayern München och Manchester United anslöt han till Borussia Dortmund sommaren 2023, där han likt för landslaget är väldigt viktig.

Sabitzer spelade sin första match för Österrike under 2012 och var en startspelare både i EM 2016 och i EM 2020. Förutom att han är viktig för laget i spelet ute på banan gör Sabitzer också en hel del mål för Österrike. 

David Alaba 

Omskolad från vänsterback till mittback har David Alaba på senare år blivit en annan typ av spelare. I Österrike är han en av lagets riktiga ledare. Lagom till EM 2020, som spelades sommaren 2021, blev Alaba dessutom lagkapten för landslaget.

Det har blivit över 100 landskamper för Alaba som sedan ett par år tillbaka spelar i Real Madrid. Han spenderade närmare elva år i Bayern München där han vann allting som gick att vinna med den tyska giganten. 

Konrad Laimer

En som spelar i Bayern München just nu är mittfältaren Konrad Laimer. Österrikaren har tagit vägen genom RB Salzburg till RB Leipzig och sedan 2023 spelar han alltså i Bayern München, där han får rikligt med speltid.

För landslaget kom debuten sommaren 2019 och Laimer har därmed redan spelat mästerskap för Österrike. Nu är han en av lagets bärande spelare samt en länk mellan anfall och försvar. 

Marko Arnautovic

Marko Arnautovic är en i stunder spektakulär fotbollsspelare som trots att han har kommit till åren är en spelare som fortfarande bidrar med mycket till det österrikiska landslaget. Framför allt är det en anfallare som kan förändra matchbilden.

Arnautovic är spelaren med flest landskamper för Österrike genom tiderna och har varit en återkommande målskytt genom åren. Han gjorde bland annat två av målen när Österrike besegrade Sverige med 3-1 i EM-kvalet. 

Framtida stjärnor

Talangerna som kommer fram i Österrike är ofta taktiskt skolade och hårt arbetande spelare. På senare år har dock även ett par namn med desto mer fart och fläkt tagit sig fram. 

Patrick Wimmer

Patrick Wimmer är just en spelare som kan göra det lilla extra med bollen och som kan bryta upp lågt stående försvar. Wimmer är en kantspelare som till vardags spelar i VfL Wolfsburg i Tyskland. 

Det blev en hel del framträdanden under EM-kvalet, bland annat en start och ett inhopp mot Sverige. Wimmer kanske inte ska räkna med en startplats under EM, men är alltjämt ett spännande alternativ när anfallsspelet låser sig eller om man vill kontra mot trötta motståndare. 

Nicolas Seiwald

Innermittfältaren Nicolas Seiwald spelar också i Bundesliga, närmare bestämt i RB Leipzig. Där är han likt i landslaget ett namn för framtiden. I landslaget får han dock betydligt mer speltid än i Bundesligaklubben.

Seiwald var den enda spelaren i Österrike som var på planen under alla minuter i kvalet. Han kan slita hårt i defensiven samtidigt som han har en bra fot för att skicka längre bollar. Seiwald användes främst centralt men kan också spela som högerback om det behövs. 

 

Kommentarer

Feedback