Är ni helt säkra på att det här är hälsosamt? Den här matchen var ändå den lättaste för psyket att hantera, men jag vet inte. Det kan inte vara bra det här. Det måste förkorta livet lite grann att se sådana här matcher. Men är det någonting som man ska låta förkorta livet, då får det nog vara en sådan här grej. Vi är SÅ jävla vidare till åttondelsfinal!

Mexiko, vad händer?

Vi kommer till allt fantastiskt strax, men Mexikos insats, vad är det som händer? Första kvarten, det såg liksom ut som att de knappt kunde spela fotboll överhuvudtaget. Då hade de tur, Sverige var oskickliga och gjorde inte mål på sina chanser, men det kändes ändå lugnt. När Mexiko redan i de första minuterna valde att försvara en hörna med sex spelare, helt ärligt, gör man så, då behöver man liksom inte vara orolig. Då går det knappt att låta bli att vinna om motståndarna är så pass korkade. Nog för att de är ett kontringslag, men det där alltså, kom tillbaka när ni har någon som helst idé kring hur man ska göra för att inte släppa in mål på fasta situationer. Vilken drömlottning att få Mexiko i kvarten alltså. Det här måste varit VM:s sämsta insats hittills av ett lag i en enskild match. I konkurrens med Panamas uppenbarelse mot England i och för sig, men sett till vad man kan förvänta sig från ett lag, tveklöst VM:s sämsta insats hittills.

Men vem i hela världen bryr sig? Bryr du dig? Bryr jag mig? Mexiko får för min del gärna vara exakt hur värdelösa som helst. Jag kunde inte bry mig mindre. Tack för hjälpen, kan man istället tänka.

Det var jobbigt när vi återigen blev rånade av domaren. Den här gången av plandomaren. I förra matchen var det videodomarna. Alla tråkiga människor känner att sådant här jämnar ut sig i längden och i så fall ser det helt vansinnigt positivt ut inför resten av VM. Vi borde rimligtvis snitta minst en straff per match för att det här ska anses utjämnat. Rånet i Tysklandsmatchen var värre. Den gick liksom inte att se på några olika sätt. Berg blev fälld i friläge, innanför straffområdet, och det var straff, punkt. Den här gången var det också solklar straff. Chicharito får en långsam boll mot sig, spänner armen för att göra sig bredare, för mig sig bollen med armen, och det är bara straff. Fullständigt självklar straff hur man än ser på handsregeln, men det är ändå i någon mål en bedömningsfråga i alla fall, så misstaget är inte fullt så brutalt som det var i Tysklandsmatchen.

Misstaget var jobbigt. I alla fall för mig. Jag har väldigt svårt för att bli illa behandlad och jag tar det liksom personligt när en domare förstör mitt liv på det där sättet. Minuterna efter det och över pausen var jobbiga. 

Men det löste sig ju.

Mexiko fortsatte precis lika dåligt i andra halvlek, och det var väl någonstans oundvikligt att bollarna skulle börja ramla in till slut vilket de också gjorde.

Hemskt försvarsspel och bra avslut av Augustinsson, En fullständigt 100-procentigt perfekt straff av Granqvist och ett självmål som sammanfattade Mexikos insats idag. Om man skjuter bollen på sig själv och in i mål, ärligt talat, då vinner man sällan fotbollsmatcher.

Mexiko var helt värdelösa, men det finns så klart som alltid två sidor av myntet. Om inte vi varit där, och varit bra, hade de inte fått chansen att vara värdelösa. Backlinjens insats var helt fantastisk, likaså mittmittfältet, helt perfekt. Olsen i målet också, enormt stabil. Och Toivonen, som han krigar och som han hela tiden hjälper till i försvarsspelet.

Några jag inte nämnt? Tyvärr är det ju så.

Claesson hanterar sin kant fullt tillräckligt bra. Han stänger till bakåt, är halvtrubbig framåt och lite av en klumpeduns när det ska anfallas men det kommer till viss del av att han lägger så mycket krut på att stänga ner kanten i försvaret. Han och Lustig på den kanten, det är ingen vidare god idé att försöka stånga sig igenom där.

På vänsterkanten däremot, jag blir verkligen lite irriterad på att Forsbergs försvarsspel är så pass svagt som det är. Det vore en sak om han faktiskt gjorde mål, eller låg bakom mål, men just nu missar han sina chanser och tar massor av felbeslut i anfallen. Han är en av två spelare i laget som har lite friare tyglar och när det är så, då måste man också kräva mer framåt än man gör av de andra. Forsbergs försvarsspel är ett jätteproblem så länge han inte kompenserar det med att producera något framåt. Och då menar jag att göra mål. Att missa målchanser duger inte längre. Friläget som han missar i första halvlek på inlägg precis framför målet. Man får missa en sådan ibland, men när man lägger ihop den med alla andra missar, då tycker jag det börjar bli lite för dåligt.

Ännu värre med Berg skulle jag säga. Han tillför absolut ingenting i spelet. Spelet stannar upp varenda gång han får bollen och han missar varje chans han får. Han skaffade fram en straff idag,. men det handlade enbart om uselt försvarsspel av mexikanen. Han hade redan tappat all sin fart, beroende på att han i princip inte kan springa med bollen vid fötterna, och anfallet hade runnit ut i sanden om inte mexikanen kastat sig och gett Berg chansen att ramla. Nu skadade han sig i andra halvlek så det löser sig kanske automatiskt men jag tycker det är helt självklart att fundera på att göra en ändring där. Har man Bergs roll, där han har en stenhårt jobbande forward vid sin sida så han kan lägga allt fokus på att försöka göra mål, då måste man också göra mål någon gång och Berg känns just nu inte särskilt het på den fronten. Jag tycker det syns att han inte är van vid starkt motstånd. Han har varvat ner i en lågkvalitativ liga och det vet vi alla hur det blir. Ett litet tag kan man hålla tempot uppe men när tiden rullar på går man mer och mer ner sig till de andra spelarnas tempo och kvalité och jag tycker helt enkelt inte att Berg ser tillräckligt bra ut. Vi kan få in en forward som jobbar hårdare och tillför mer än han gör. Och vem vet, den forwarden kanske också har torrt krut i bössan just nu. Det har vi nu sett att Berg inte har.

Brasilien eller Schweiz. Eller möjligen Brasilien. Det får vi se ikväll. Gärna att Brasilien har en bra dag så klart. Schweiz eller Serbien, det kan bli kul det här, mina vänner.

Helt fantastiska scener även från den andra matchen. Sydkoreanernas lycka när de gjorde mål, och senare gjorde ett mål till, trots att de redan var utslagna med dunder och brak. Helt underbart att få se en sådan lycka och extremt rättvist att Tyskland nu är utslaget. Deras uppenbarelse i VM den här gången var verkligen ingen höjdare. Och på tal om fantastiska scener. Att se mexikanerna på läktaren i Sveriges match när det började spridas att Sydkorea tagit ledningen, och sen också 2-0, det är något speciellt med att få fira en förlust. Idrott när den är som bäst skulle jag säga, helt underbart.

Avslutningsvis, precis som alltid efter Sverigematcherna. Mina betyg på spelarna, från 1-10.

Olsen: BBBBBBB

Börjar kännas bombsäker, tycker ni inte? Ingenting att göra idag i och för sig, men jag skickar på massor av B:n för att det känns så tryggt som det gör.

Lustig: BBBBBBB

Tycker han gör sina bästa landskamper någonsin i det här mästerskapet. Det är igenbommat där på kanten.

Granqvist: BBBBBBBB

Han är stark mentalt den här killen alltså. Mentalt monster. VM:s bästa straff hittills, ett par fantastiska framstötar på egen hand och vansinnigt bra bakåt. 

Nilsson Lindelöf: BBBBBB

Syns inte lika mycket som Granqvist, och mexikanerna hade inte mycket att komma med. Några bortslagna bollar men bra bakåt på det lilla han hade att göra och överlag en klart bra insats.

Augustinsson: BBBBBBB

Tufft på sin kant i och med att Forsberg står konstant fel i sin position men Augustinsson löser det precis så bra som är möjligt. Dessutom gjorde han det som vår tilltänkta målskytt inte gör, satte sin chans.

Claesson: BBBBBB

Mycket bra bakåt. Okej framåt. Vi behöver inte mer från honom.

Larsson: BBBBBB

Syntes inte lika mycket som i de tidigare två matcherna men grymt bra igen och precis som Lustig, en lite äldre spelare som antagligen gör sina bästa landskamper i den här turneringen. Nu både avstängd och skadad. Fan också!

Ekdal: BBBBBB

Det går knappt med styrfart framåt längre, men han har blivit mycket bättre i närkampsspelet och idag var det bra. 

Forsberg: BBBB

Skapar någon enstaka chans av egen maskin men många felbeslut i anfallen och många missade målchanser. Plus vårt enda stora problem bakåt. Jag tycker inte det är tillräckligt bra.

Toivonen: BBBBBBB

Som han sliter, som han krigar, som han retar motståndarna, och några gånger skrapar han också fram något i målchansväg. Tycker det känns väldigt tryggt att ha honom på planen just nu.

Berg: BBB

Med nöd och näppe det där tredje B:e. Han får det för straffen. I övrigt, han missar alla chanser, han får panik så fort han får bollen, och han tillför helt enkelt ytterst lite.

Så, nu ska jag andas lite. Oj, så härligt det där var. Nu vinner vi hela skiten också, eller hur?