Ni vet när nu har haft världens värsta dag på jobbet, och slutligen får sjunka ner i soffan med en öl i näven. Ta den utandningen, pusten, och gångra den med tio så har ni min utandning när jag precis satte mig i kontorsstolen. Jag tvivlar starkt på att jag har andats den senaste halvtimmen men på något sätt lever jag, och det gör Sverige i fotbolls-VM också. Vi är så extremt jävla levande! Vi är bland de åtta sista.

Varsågod. Ha bollen ni. Vi skiter i det fullständigt. De 36% av matchtiden som vi hade bollen idag, vi får ta och titta på den där statiken som finns numera. Hur många mål vi normalt hade gjort på de chanser vi hade. Två? Tre? Fyra? Där har vi väl alternativen skulle jag säga. Nu kanske inte den statistiken är särskilt rättvisande när det är Berg som har chanserna. Procentchansen att göra mål sjunker genast med minst hälften så fort det är han som skjuter men skitsamma, vi hade kunnat göra ett helt knippe mål idag. Och Schweiz, hur många mål skulle de gjort, i normalfallet? 0,3, någonting? Vi krossade dem. Inte spelmässigt, inte bollinnehavsmässigt, inte på något sätt överhuvudtaget, förutom då den lilla detaljen att skapa möjligheter att göra mål, och när de till slut hjälpte oss att få in bollen i mål, då gick det också vägen resultatmässigt.

Självmål, var det. Det måste rimligtvis klassas så till slut. Forsbergs strumprullare att lufsat sig fram till Sommers skopa med nöd och näppe. Det var en skitträff, precis som vi fick på i alla chanser vi hade idag, men en sak ska vi vara väldigt medvetna om, det är ingen slump att vi gör sådana mål. Jag skrev flera texter inför VM om att vi skulle se till att försvara oss och vänta på att Berg skulle stå i rätt position så någon kunde skjuta bollen på honom så den studsar in i mål. Det var drömbilden, det var så vi skulle kunna lyckas, och det är så vi har lyckats med skillnaden att Berg tyvärr är så pass kall att han nog skulle lyckas få bollen utanför även om någon sköt den på honom, parallellt med mållinjen när han stått vinklat snett in mot målet.

Försvaret. Luftförsvaret. Det är lätt att dra på lite för mycket när man är segerrusig, men inte bara att vi höll nollan, och höll Schweiz borta från större chanser, känns det som att någon motståndare ens kan komma på bollen i luften på en hörna, eller ett inlägg? Vi är så välorganiserade att det är direkt obehagligt åt det. Det finns inga kvadratcentimeter att stå på för att kunna nicka bollen mot vårt mål och längst där bak står också en målvakt som är den tryggaste vi haft, åtminstone under min livstid. Misstaget mot Tyskland, det var ingen fjäder i hatten direkt, men i övrigt har Olsen känts så extrem trygg på det lilla han haft att göra att det nästan går att plocka fram ordet perfekt.

Vi är i kvarten, och kom ihåg det jag skrev i morse. Det här är chansen. Vi kommer aldrig någonsin igen få en sådan här chans att gå långt, riktigt långt, i VM. Nu har vi klivit ytterligare ett steg mot att gå äckligt långt. På lördag kommer vi ha ett motstånd som med vår nuvarande nivå inte överhuvudtaget känns övermäktigt. Jag blir svettig bara av att tänka tanken. Vi kommer spela en match som är vidöppen, med en semifinalplats i VM i potten. En semifinal där vi i så fall får möta ytterligare ett lag som vi har en kanonchans mot. Obehagligt var ordet.

Avslutningsvis, precis som alltid efter Sveriges VM-matcher. Spelarbetyg.

Skalan är 1-10.

Olsen: BBBBBBBB

Någon gång kommer väl någon börja skapa chanser mot oss, men jag tycker att vi redan nu måste premiera Olsens perfektion. Han är betongsäker.

Lustig: BBBBBBB

Höga krav på Lustig nu för tiden. Varningen där, den tar bort ett B. Felfri i övrigt som vanligt. Han har till slut utvecklats till en fantastisk högerback i landslaget. Vad kan det bero på då? Det kan eventuellt bero på att en taktisk magiker tagit över från en pajas på förbundskaptensposten.

Granqvist: BBBBBBB

Äckligt stabil. Äckligt!

Nilsson Lindelöf: BBBBBBB

Han var bra idag. Väldigt bra.

Augustinsson: BBBBBBBB

Det är väldigt viktigt att veta att Augustinsson inte får någon hjälp på sin kant. Han har en spelare framför sig som inte kan försvara, ändå bommar han igen och till råga på allt orkar han prestera extremt bra i offensiven. Tycker det börjar lukta storklubb lång väg runt honom.

Claesson: BBBBBB

Kan han springa med bollen? Det är tveksamt. Han är vansinnigt begränsad framåt, men fort går det, han bara kör, och han är som en extra högerback. Bra idag också.

Svensson: BBBBBB

Han är inte bra framåt, det är han inte. Svårighetsnivån i hans spel framåt är så låg som den bara kan bli, men han vet om sina begränsningar och han stod för några avgörande ingripanden bakåt. Extremt defensiv, och därmed ett jättebra alternativ mot rätt motstånd.

Ekdal: BBBBBB

Det var inte på mittmittfältet vi vann matchen. Det var förhållandevis lite spel där, men lik förbaskat krossade vi schweizarnas klart större namn med Behrami och Xhaka där. Ekdal var delaktig i det. Hur mycket som tur och hur mycket som är skicklighet av att han hela tiden klarar de där motläggen som kommer av att han är för långsam, det låter jag vara osagt. Som vanligt orkade han tyvärr inte hela vägen, och eventuellt småskadad också. Missade Sverige kanske bästa läge i hela matchen grovt.

Forsberg: BBBBBB

Hans bästa VM-match hittills. Inte på grund av målet. Det var som sagt ännu en av hans felträffar och förtjänade inte ödet som det fick. Men Schweizarna hade en spelare som var vänsterfotad och gick inåt i banan som högermittfältare i form av Shaqiri och det passade Forsberg utmärkt. Hans försvarsposition funkade plötsligt helt okej och i vanlig ordning hamnade han några gånger rättvänd och styrde upp farligheter.

Toivonen: BBBBBB

Jobbar ofattbart hårt, och är så nyttig att det är löjligt åt det, men hans försvarsarbete behövdes inte på samma sätt som i vissa matcher tidigare i turneringen och han hade inte samma flyt framåt som tidigare. Ändå mycket mer än godkänt. 

Berg: BBB

Jag är hemskt ledsen. Det är för dåligt. Han fick på en så bra träff som han ville i ett av sina frilägen men bollen var ändå inte nära att gå in. Han trampar på bollen varje gång han får den, som bäst. Alternativet är att han i panik slår bort den. Och i sina lägen var han precis som tidigare i VM helt enkelt alldeles för dålig. Svår avvägning här. Ska man vänta på att han till slut ska hitta rätt, han kan i teorin göra det, eller bara byta ut honom mot någon som åtminstone kanske kan få in bollen i mål. Otroligt sällsynt att ett lag som når kvartsfinal har sin mest offensiva spelare på noll mål. Säger en del om de övriga spelarnas prestation.

Janne då, hur många B:n? Obegränsat. Han gnäller, han sätter maximal press på domaren, han har satt försvarsspel som är något av det jävligaste man sett och han avslutar med att lägga upp en taktik för hur vi ska missa den sista frisparken. Det är perfektion, det är precis vad det är.

Så. Nu ska jag lugna ner mig med tennis och en rejäl falska vin. Det är jag värd. På lördag kör vi igen. Jag älskar det här.

Just nu 46 gånger pengarna på att Sverige vinner VM hos Bethard*. Dunka in en peng och bli rik. Starta konto och få just nu 1250 kronors bonus via oss på Betting.