Det är kanske inte rätt läge att sätta ännu mer press på ett redan sargat psyke efter ett tufft gruppspel men vi kan inte ljuga för varandra. Om några timmar finns risken att vårt livs chans är borta. Vi kommer aldrig någonsin under vår livstid ha en bättre chans att vinna VM i fotboll än vad vi har just i detta nu. Förutsatt att vi inte vinner senare idag, givetvis.

Schweiz-England-Kroatien-Brasilien.

Där har ni vår väg mot VM-titeln. I alla fall den tuffast möjliga vägen. Det kan bli Colombia istället i en eventuell kvart. Om det är enklare än England, det är väl lite oklart det. Det kan så klart också bli Ryssland i en eventuell semifinal. Det är onekligen lättare än Kroatien och jodå, så kan det mycket väl bli. Och Brasilien, känns de stabila? Knappast. Det kan bli Belgien, det kan bli Frankrike och till och med Uruguay är en möjlig motståndare i en eventuell final.

Har jag ramlat och slagit mig? Vi har precis kravlat oss vidare från gruppen, ska spela åttondelsfinal, och här sitter jag och gaggar om att vi ska vinna?

Okej, jag tar det lite enklare.

Vi kommer antagligen aldrig ha en enklare åttondelsfinal i ett VM under vår livstid. Schweiz har en skyhög världsranking, men det där ranknigsystemet är bara trams. Titta på oddsen. Bethard, som just nu har högst odds i världen på Sverige, ger 3,15 på svensk vinst. Schweiz står i 2,70. Inte riktigt, men snudd på helt öppet. Lycka till att hitta en ny åttondelsfinal för vi har så stor chans. Det kan hända någon gång, men det är inte troligt.

Om vi slår Schweiz, då börjar vi närma oss just det där, att det är otänkbart att chansen kommer komma tillbaka. Om man går till kvarten får man räkna med att möta något av de absolut starkaste länderna. Har man tur får man inte ett av de fem bästa. Har man tur får man inte ett av de åtta bästa utan att något lag skräller till i sin åttondelsfinal. Har man ännu mer tur får man England, som man har ganska lätt för. En kvartsfinal mot England, nej, såna chanser kommer inte tillbaka.

Därefter kommer emellertid det sjukaste, om vi slår Schweiz och OM vi sen slår England eller för den delen Colombia. Då. Det är då det blir riktigt sjukt. Att efter ha vunnit två matcher där det egentligen inte är jättekonstigt att vi vinner. Få möta Kroatien som...ja, de är ju jättebra. De imponerade i gruppspelet. De spelade ganska jämnt mot Danmark. Vi har haft ganska svårt, för att inte säga väldigt svårt, mot dem genom åren. Men semifinal i VM, och ducka Brasilien, Argentina, Tyskland, Spanien, alla de stora. För att istället ställas mot Kroatien, ett land som inte ens har hälften så många invånare som Sverige har. Nu är ju det där med invånare inte ett särskilt bra mått på hur bra man är i fotboll. Varken Kina, Indien eller för den delen USA är sådär stekheta riktigt, men Kroatien är inte en av de stora fotbollsnationerna och att få dem i en semifinal i ett VM, tro mig, DEN chansen kommer inte komma tillbaka, åtminstone inte under vår livstid.

Med andra ord, det är läge att kämpa, det är läge att bry sig, och det är läge att bli deprimerade, för det kommer inte hända igen det här. Chansen kommer inte tillbaka. Inte imorgon, inte om fyra år, inte under vår livstid. Ska vi hinna uppleva en extrem svensk framgång i ett VM innan vi trillar av pinnen, då är det de kommande knappa två veckorna som det ska hända.