Så var då världens, och garanterat tidernas, bästa fotbollsspelare utslagna ur VM för den här gången. Kanske också för alltid. Ska vi börja med det där om tidernas bästa kanske? Om det ens är en diskussion, så blir det en löjlig sådan. Finns det någon som överhuvudtaget tror att Maradona, eller för den delen Pelé, på något sätt skulle vara dominanta om de blev inkastade i dagens fotboll? Det är orättvist. Hade de spelat under den här tidsperioden hade de säkert varit lika bra, men med den nivå de höll när de spelade hade de blivit chockade och fått en hjärtattack av att de att motståndarna försöker försvara sig, ungefär. Det är vad som hänt om de spelat idag, varken mer eller mindre. De var fantastiska, bäst, på sin tid, men rent nivåmässigt är det givetvis inget snack om saken. Det är Ronaldo och som är bäst någonsin, Precis som att Federer. Nadal och Djokovic är bäst någonsin i tennis rent nivåmässigt. Borg, Edberg, McEnroe, och så vidare hade fått kämpa för att ens ta ett gem mot dagens bästa spelare. Borg hade garanterat inte tagit gem, exempelvis. Man ska hålla isär det där, hur stor man var och hur bra man var. Pelé och Maradona var störst under sin tid, men i dagens fotboll hade de inte klarat sig med den nivå de hade.

Men nu är de borta, Messi och Ronaldo. Om jag får gissa så tror jag Messi, kanske också Ronaldo, kommer komma tillbaka för ett försök om fyra år. Båda två älskar att spela, båda två kommer tillhöra världens bästa i flera år till, och om de bara spelar om fyra år, då kommer de nog stå där på startlinjen i Qatar. Gissningsvis utan att vara lika domintanta dock.

Deras VM-facit stannar på ganska oimponerande ett silver, totalt. Messi var i final senast det begav sig 2014. Ronaldo lämnar (kanske) VM med några åttondelsfinaler som bäst. Tunt, så klart. De må vara bäst, i klubblagen, men i VM har ingen av dem varit kung, trots ett helt knippe försök, och jag tycker ändå det är lite intressant. I Ronaldos fall måste man tillägga att han vunnit EM, som totalt sett är tuffare att vinna än VM, och det ska också noteras att han spelar för Portugal, som aldrig är mer än outsiders i VM. Ronaldos totala mästerskapsinsats är ändå helt okej, även om han aldrig ens kom nära en VM-titel. 

Messi då? 

Där är det lite värre, så klart. En finalplats i VM, flera finalplatser i Copa America, motsvarande EM. Men inga titlar. Slump att finalerna inte vunnits? Till stor del skulle jag säga. Ingen slump dock att han inte vid något tillfälle varit lika bra som han är i sitt klubblag, och det tycker jag är en rejäl skugga över hans karriär.

För om vi ska vara riktigt ärliga. När han kom upp i Barcelona fanns Ronaldinho, då världens bästa spelare, där. Det har sen fortsatt på det viset. Messi har de senaste 10 åren nästan ansetts vara bäst av alla, ibland näst bäst efter Ronaldo, men han har precis som Ronaldo under hela den här tiden haft ett knippe av världens övriga bästa spelare runt sig, och att säga att det underlättat hans prestationer är väl ingen överdrift direkt. Så är det givetvis, att det är en aning lättare att vara bäst när man får lite hjälp. Titta bara på Zlatans landslagskarriär. Att han gjorde så många mål som han gjorde är närmast ett mirakel sett till hur odugliga lagkamrater han hade. Ändå pratades det om att han inte var lika bra som han är i sina klubblag. I Messis fall är det så att han alltid haft riktigt bra kompisar i Argentinas landslag. Inte lika bra som han haft i Barcelona, men riktigt bra. Det har dock inte räckt. Han har inte presterat och som sagt, jag tycker det är något som ska vägas in när man ska jämföra det här två.

Jag har alltid hållit Messi framför Ronaldo i en högst subjektiv bedömning. Jag har tyckt att han är bättre helt enkelt. Men tittar man på vad de presterat så, Ronaldo är tidernas spelare i Champions League, klubblagens främsta turnering, han har vunnit EM, och han har presterat bättre än Messi gjort även i VM, även om resultaten inte varit med honom. Ronaldo har anpassat sig till att spela med sämre lagkamrater. Han spelar på ett annat sätt i Portugal än han gör i Real Madrid av den enkla anledningen att det är nödvändigt. Messi anpassar sig inte. Han lommar omkring och tycker att livet är allmänt tråkigt när han inte får den hjälp han är van vid i Barcelona och tittar man på den här upplagan av VM så, vad minns man av Messi egentligen? Jag minns straffmissen, och några huvudlösa attacker i mitten av planen där han varje gång sprungit in i motståndarnas försvarsmur. Sen minns jag honom mest deppandes i passningsskugga.

Av Ronaldo minns jag en spelare som bar ett rätt medelmåttigt Portugal där merparten av spelarna är gamla och passerat sin topp. Han gjorde mål, han jagade på sina lagkamrater, och han lyfte sig helt enkelt. Messi grinade ihop och sänkte både sig och Argentina. Stor skillnad det, tycker jag.

I övrigt anser jag att båda två verkar vara mer eller mindre idioter, men spela fotboll kan de, åtminstone så länge det handlar om klubblagsfotboll. En spelare gör inte ett helt lag, gammal hederligt ordspråk, och så är det verkligen. Portugal var inte tillräckligt bra. Man utnyttjade sitt spjut på rätt sätt och gjorde det man skulle, men det fanns motståndare som var bättre. Argentina gjorde snarare egentligen allt fel. Besattheten av att Messi ska göra allt utmynnade i att två av deras tre bästa spelare satt på bänken i åttondelsfinalen som de förlorade. Det säger väl egentligen allt om hur Messi klarat att anpassa sig. Om ens uppenbarelse och prestation gör att det inte finns plats för två av världens tio bästa spelare bredvid en, då har man problem, och är ett stort problem för sitt lag.

Vad händer med pojkarna nu då? Var spelar de i höst? Bethard* har givetvis odds på det, precis som på allt annat. Registrera konto nu och få 1250 kronors bonus via oss på Betting