Vilket mörker. Jag skulle inte säga att vi hade dem, men vi hade ett kryss, och vi borde klarat det, även om det faktiskt är långt ifrån någon självklarhet. Tyskland fick sin utvisning sent. Den påverkade inte deras energinivåer som exempelvis Colombias utvisning tidigare i mästerskapet gjorde när de behövde forcera i slutet av matchen. När Tyskland behövde skicka fram allt de hade för att få till ett segermål i slutet kanske det inte minskade deras chanser att göra mål så vansinnigt mycket egentligen. Däremot borde det påverkat våra chanser att få till den avgörande kontringen något mer än det gjorde, men det var de som fick till det, och inte vi, tyvärr.

Man ser svenskars sämsta sida just nu. Jag tror faktiskt det hade varit lite liknande om det varit Lustig, Larsson, eller någon annan som gjort misstaget i slutet, men då hade man kanske nöjt sig med att påpeka att de är värdelösa. När det nu var Durmaz har som det känns halva Sveriges flock av social media-puckon valt att fokusera på att Durmaz inte har tillräckligt många generationers pursvenskt blod i sig. Det är verkligen så jävla korkat, så jävla osmakligt, och så extremt bedrövligt. Jag brukar säga att det inte kan finnas särskilt många rasister i det här landet. Folk kan ju inte på allvar tro att någons uppförande beror på var den är född eller var dennes föräldrar är ifrån men nu börjar man ju undra lite. Det är antagligen samma människor som i vanliga fall stör sig på moskéer, böneutrop och så vidare som nu påpekar att Durmaz är allt möjligt. Samma personer som stör sig på utlandsfödda för att de inte tar sig in i det svenska samhället. Durmaz är ju för fan pursvensk. Han pratar svenska utan minsta brytning, han har ett jobb som alla vi infödingar vill ha, fotbollsspelare, och det går liksom inte att bli mer svensk än vad han är. Ändå väljer folk att påpeka att han har ett efternamn som inte klingar lika svenskt som vissa andra. Ni är så jävla dumma i huvudet, fattar ni det? Lägg bara ner, omedelbart. Det är ju exakt det här ni vill. Att invandrare ska komma hit, och leva som de flesta av oss andra. Om man stör sig på Durmaz för att han inte är svensk, då kan det bara handla just om att man tycker folk är olika beroende på ras och då kan man givetvis dra åt helvete, vilket gäller alldeles, alldeles för många de senaste 12 timmarna. Vi får väl hoppas att det var alla de där nubbarna som fick folk att lägga ut sina ord mot Durmaz och att dessa människor vaknar upp med en brutal bakfylleångest och senare idag ångrar sig. Duraz förlåter er säkert. Han verkar vara en jäkla bra kille.

Ska någon hängas så är det inte Durmaz. Det är enkelt. Det är domarna. För jag vidhåller frågan som jag hade i huvudet igår kväll.

När får vi slå vår straff då? 

Det har varit genomgående i mina tankar under alla mina 30 år som jag dagligen tittat på fotboll. Nej, de första fem åren av mitt liv såg ag inte mycket fotboll, men de övriga omkring 11 000 dagarna av mitt liv har jag nog sett fotboll på något sätt i princip varje dag. Och nästan lika många dagar har jag undrat hur folk orkar bemöda sig att analysera ett resultat i de fall då domaren påverkade resultatet med ett eller flera måls marginal.

 När en spelare kommer helt fri, och en annan spelare kommer bakifrån och slår undan benen på honom så han inte får chansen att avsluta. Det är ju faktiskt till och med straff i hockey, och är det straff i hockey, då kan man ju slå fast att det är straff i fotboll också. Det krävs liksom lite mindre. Och oavsett hur man såg Bergs friläge i första halvlek. Oavsett var man stod, eller satt. Framför teven eller på planen. I realtid eller i efterhand. I normal hastighet eller i slow motion. Det går inte att uppfatta det som att det inte är straff. Det är totalt omöjligt. Fullständigt. Det är straff. Hur ofta går en straff i mål? 80%? 90%? När en svensk spelare slår straffen tycker jag vi kan nöja oss med 80%. Men till 80% chans blev vi alltså berövade ett mål i matchen. Tyskland, de blev inte berövade sitt 80%-mål. Det är orättvist. Det får inte bli så fel, särskilt när vi nu har videotittare som ska kunna rätta till plandomarens misstag. De sitter ju där med sina fina domartröjor och gör ingenting annat än att se matchen, kan man tycka. De satt alltså och tittade på kapningen av Berg, men sa inget till domaren. Jag skiter fullständigt i om man hittar någon obskyr regel som säger att de inte får eller ska titta på den situationen, av någon anledning. Det brukar vara förståsigpåares favoritsysselsättning ibland. Men vi som lever i verkligheten kan bara gå tillbaka från Sveriges match mot Sydkorea. En av våra spelare blir kapad innanför straffområdet, domaren skiter i det, spelet går vidare, men domaren får till slut veta i sitt öra att det borde varit straff och misstaget rättas till. Det var exakt samma situation den här gången, med den lilla detaljen att videotittarna svek oss och svek rättvisan. Det är för jäkla uselt och i en sport som fotboll där en straff betyder så enormt mycket, den i 95:e minuten i gårdagens match exempelvis, den betydde en del, ska det inte få hända. Det ska inte vara möjligt att beröva oss ett väldigt troligt mål på det sättet. Det håller inte. Egentligen förlorade vi inte. Vi gjorde med minst 80% sannolikhet lika många mål som Tyskland, men nu blev inte resultatet så, för domarna var för dåliga.

Fantastisk svensk insats. 

Jag har inte sett något lag spela så defensivt i VM hittills. Går det att spela mer defensivt än vi gjorde? Vi packade ner, vi packade ihop, och ofta stod vi som en enda klump runt eget straffområde, men så får man spela och tyskarna hade problem med det. De anföll precis som vi ville och vi fångade dem i säcken varje gång, utom en. Deras mål kom faktiskt till på det sättet vi ville att de skulle anfalla. Inspel från kanten och vi skulle i vanlig ordning stå rätt och slå bort bollen. Vi misslyckades en gång, men i övrigt helt perfekt, och helt genialt. Vi är inte direkt nära Tyskland när det gäller att vara bra på fotboll. Att försöka spela med dem, som många andra lite sämre nationer försökt med när de mött stornationer i det här mästerskapet, är ingen vidare bra idé. Det förstod vi, och vi försökte på det här sättet. Det var rätt nära att vi lyckades, minst sagt. Resultatmässigt vill säga. I praktiken lyckades vi, för om vi kunde få slå vår straff också nu så skulle vi få den poäng vi behövde. 

Inte bara mörker dock. Sydkoreas reducering på övertid tidigare under dagen i kombination med att vi gjorde ett mål mot tyskarna istället för att förlora med 0-1 eller fler mål, för att det räcker med att på något sätt besegra Mexiko i den sista matchen. Inför speldagen kändes det väldigt troligt att det skulle gå värre. Antingen att Mexiko skulle vinna med mer än ett mot Sydkorea eller att vi skulle förlora med mer än ett mot Tyskland. Då hade vi varit i princip stekta, men nu lever hoppet. Vi kommer gå vidare på inbördes möte mot Mexiko om vi slår dem. Exakt samma målskillnad, så då blir det inbördes möte. Tyskland kan faktiskt också i teorin hamna på samma målskillnad, men de kommer slå Sydkorea med ett helt knippe mål, så den möjligheten kan vi bara bortse från rakt av.

Inför turneringen, hade vi tagit en avgörande 16-delsfinal mot Mexiko då? Kanske. Jag hade nog gjort det. Det hade ju varit mysigt att ha chansen på kryss också förstås men nja, det här är ett bra läge trots allt. Och Mexiko imponerade inte alls mot Sydkorea. Det blev lite jobbigare när de inte hela tiden kunde ligga på kontring som mot Tyskland. Det här kan vi klara.

Avslutningsvis, mina betyg på svenskarna i matchen.

Olsen: BBBBBB

Någon slarvig utboxning istället för att våga hålla i bollen men överlag bra.

Lustig: BBBBB

Kom fel en gång på hela matchen. Det höll på att sluta i mål i baken men överlag gick det rätt okej på hans kant. Tappar ett B på att inlägget till målet kom från hans kant.

Granqvist: BBBBBB

Går inte att kräva mer. Han tampades mot motståndare han i grunden ska vara chanslös mot men han gjorde det som en helt och hållet jämbördig spelare.

Nilsson Lindelöf: BBBBB

Läste omdömen som briljant och felfri alldeles nyss. Jag håller inte riktigt med. Han hade en jäkla flyt att domaren gjorde fel och blåste av Gomez friläge för offside precis i början av andra. Felaktigt var det, Nilsson Lindelöf upphävde offsiden. Stort misstag som borde resulterat i ett baklängesmål. I övrigt bra, men jag tycker inte han känns särskilt trygg.

Augustinsson: BBBBB

Det var på vår vänsterkant som tyskarna hade fest matchen igenom, men det var inte Augustinssons fel. Han var helt okej.

Claesson: BBBBBB

Man önskar ju kanske att han kunde göra mål någon enstaka gång, men han river på, kämpar, krigar, och är riktigt bra bakåt. Hjälpte till att stänga till högerkanten på ett väldigt fint sätt överlag. 

Larsson: BBBBBBB

Ibland fastnar man ju för spelare och ser lite mer positivt på dem än man gör på andra men jag tycker Larsson varit vår bästa spelare hittills. Väldigt många gånger som det är just han som undanröjt farliga lägen. Tycker han var bland de bästa, kanske bäst, igår igen.

Ekdal: BBBB

Briljant, läste jag om Ekdal också för en stund sen. Han var bättre igår än i första matchen, men han är en säkerhetsrisk i kraft av att han numera är så extremt långsam. Det är knappt styrfart framåt som gäller när han får bollen och tyskarna var vid flera tillfällen bara en filmning ifrån att stjäla bollen av honom i lägen där det hade blivit livsfarligt. Den där tiden då han kunde sätta full fart i djupled och hota motståndarnas backlinje, den är över. Det händer ingenting framåt numera.

Forsberg: BBB

Tveklöst sämst i Sverige igår i min bok. Han hade två offensiva aktioner som var bra. Fler än många av de andra spelarna, men det räcker inte när man som Forsberg är så pass svag bakåt. Det var hans dåliga positioner i försvarsspelet som gjorde att tyskarna hade den där festen ute på sin högerkant. Forsberg är på planen för att prestera framåt. Gör han inte det vore det klart bättre att ha någon som kan försvara och just igår hade det nog faktiskt varit bättre att ha Forsberg på bänken. När det inte händer något framåt är det inte värde i att ha honom på planen. 

Toivonen: BBBBBBB

Extremt rättvist att han fick göra målet. Som han krigat i de här två matcherna, så mycket han irriterar motståndarna, och när man dessutom får ut något framåt av honom, då är han plötsligt en underlag spelare att ha i laget.

Berg: BBBBBB

Mycket bättre mot Tyskland än mot Sydkorea. Nu var han inte rädd för att ha bollen i alla fall och om han inte blivit kapad hade han nog gjort mål på friläget, kan man hoppas i alla fall.

Så säger vi. Nu laddar vi om och knäpper mexikanerna om några dagar. Det här kan fortfarande mycket väl gå vägen, mina vänner.

Spela med VM:s högsta odds på Bethard*. Just nu med 1250 kronor i bonus via oss på Betting.