Man kan väl lugnt säga att de skulle behöva höja sig på mer än ett sätt, Argentina. Nu är det i och för sig inte säkert att det hjälper längre. De kan nu ryka ur VM på att andra lag spelar bort dem.

Finns det något som man inte behöver såga kring Argentinas uppenbarelse mot Kroatien igår kväll? Spelet? Uppförandet? Taktiken? Allt.

Det jag fastnar mest på, det som i tuff konkurrens känns som värsta, är sättet de spelar på. Jag förstår det verkligen inte.

Inför VM var nog de allra flesta överens om att det var just Argentina som hade den bästa anfallsuppsättningen av alla lag i mästerskapet. Aguero, Higuain, Dybala, och framför allt givetvis, Messi. Fyra spelare i tre av de absolut största europeiska klubbarna varav en av dem av vissa ses som tidernas bästa spelare. Det är inget man skojar bort inte. Men det är som att det är just det man gjort. Skojat bort det.

Det spelar egentligen inget roll hur bra spelare man har om man inte använder dem på rätt sätt. Jämför bara med Sverige till exempel. Vi har inte bra spelare, men vi använder dem åtminstone på rätt sätt, och det gör att vi just nu är klart närmare åttondelsfinal än vad Argentina är.

På något sätt vore det liksom så intressant att höra hur man pratar om sin taktik i det Argentinska lägret. Säger man det rakt ut att allt handlar om att bollen ska till Messi, att han ska springa in i mitten, rakt in i nätet av motståndarbackar, och att man sen ska hoppas på det bästa medan de andra spelarna ska hålla sig lite i bakgrunden och titta på? Det låter löjligt, men helt ärligt, om det inte är så man drar upp riktlinjerna inför matchen, då skulle ju liksom förbundskaptenen bara kunna kliva av och göra något annat, för det är så det ser ut på planen. I första matchen mot Island fungerade det åtminstone såtillvida att Messi fick bollen. Han hade bollen en hel del och använde den alltså genom att ta den framåt och springa rakt in i motståndarnas betongförsvar. Igår mot Kroatien mötte de ett så extremt skickligt motstånd att Messi inte ens fick bollen. Kroatien, den antagligen mest taktiskt drivna fotbollsnationen som finns numera, visste så klart om det här, och de såg till så Messi inte ens fick bollen. Och när argentinarna inte ens kunde ge bollen till Messi, då föll plötsligt deras enda taktiska idé. Det fanns inget annat, och ska man vara riktigt ärlig, de var inte ens nära att förtjäna att få till något mål framåt. De hade ingenting. De var totalt ofarliga. Sen hjälper det så klart inte att man hela tiden byter sina offensiva spelare mot varandra även när man ligger under. När man ska jaga ikapp ett underläge byter man inte ut en av världens absolut bästa anfallare. Det spelar liksom ingen roll hur viktigt man tycker spelsystem, balans, uppställning, och så vidare är. När man ska jaga mål och har så extremt bra anfallare, då måste man hitta ett sätt att ha dem på planen samtidigt. Annars är man helt enkelt för dålig.

Deras taktiska uppenbarelse var bedrövlig, men det är väl kanske inte som är så hemskt. Att man inte räcker till, så är det ju ibland. Det vet vi alla. Deras uppträdande i slutet av matchen däremot, att de klarade sig helt utan röda kort kan väl bara förklaras av ett totalt haveri från domarens sida. Jag brukar ägna mig en del åt att skriva om kommentatorernas insats i matcher och att TV4:s kommentatorer i matchen, Hussfeldt och Andersson, inte överhuvudtaget andades om att det borde delats ut några röda kort när Argentinas försvarsspelare ägnade sig åt att försöka sparka huvudet av liggande kroater och medvetet springa på och sänka målvakter, det är liksom så slakt att det inte ens kan sorters in som diplomatiskt. Det är liksom bara odugligt. Människor som har de här jobben är fega. De är rädda att säga något som kan uppfattas fel och få problem av det. De är rädda om sina jobb, helt enkelt. Tyvärr medför det att vi tittare behöver sitta och irritera sig på dem för att de hela tiden ska försvara folks insatser istället för att attackera dem. Domarens insats i slutet av matchen igår var bedrövlig och när vi nu också har ett system där man under matchens gång kan rätta till saker när domaren inte gör sitt jobb, jag undrar vad videotittarna i VAR-rummet gjorde under slutet av matchen. Kaffepaus, kanske. Det mest komiska av allt kanske. Otamendi, som efter avblåsning medvetet sparkade bollen i huvudet på en liggande Rakitic fick kort för sitt tilltag. Gult kort. Han såg direkt chockad ut själv när han tittade upp och såg färgen på kortet. Förståeligt. Han kände nog själv att det där blev liksom inget bra.

En av favoriterna inför VM, precis som vanligt, Argentina, men nu är de illa ute. Eller så kan man vända på det. Det ser egentligen fortfarande ganska bra ut. Det kan i alla fall knappast se bättre ut än vad det gör för ett lag som på två matcher bara plockat en poäng. De kan till och med ha allt i egna händer inför sista omgången. 

Just det. Det måste nämnas också. Det där tredje målet de släppte in på ett helt uppgivet vis igår, Argentina, det var extremt viktigt. Och att de gick fram med hela laget på slutet när de inte kunde vinna matchen, det var inte så genialt det heller kan jag säga. En förlust med två mål hade gjort att de haft en kanonchans inför sista omgången oavsett resultat i matchen mellan Island och Nigeria idag. Nu kommer det bli tufft om Island vinner. Inte så smarta, som sagt.

Argentina får hoppas på Nigeria idag. Och det är ju ett väldigt bra hopp får man säga. Nigeria är just nu knappa favoriter på oddsen mot Island. Om Nigeria vinner den matchen så kommer det räcka för Argentina att slå Nigeria med ett par mål i sista omgången. Antagligen räcka med att bara vinna matchen. Kroatien kommer inte ha något att spela för när de möter Island i sista omgången men de kommer förstås inte falla ihop och antagligen ta poäng, även om de vilar några av sina bästa spelare. I det fallet, om Nigeria slår Island och Island inte vinner mot Kroatien i sista omgången, då är vägen öppen för Argentina som bara behöver slå Nigeria för att bli ensamma på fyra poäng och vidare som grupptvåa. 

Om Island slår Nigeria idag däremot, då blir det knöligare för Argentina. Då kommer den där otrevliga målskillnaden in i bilden för dem. Då kommer de behöva vinna med flera mål samtidigt som Island förlorar med flera mål för att de ska kunna gå förbi i den sista omgången. Kryss i matchen mellan Island och Nigeria är också helt okej för Argentina. Det är egentligen samma sak. Det som krävs är fortfarande att Kroatien inte förlorar mot Island i sista omgången.

De ligger knöligt till nu alltså, Argentina, det hör ni, men konstigt vore väl annars med en poäng efter två matcher. Jag tycker man ska vända på det. Helt sjukt vilken bra chans de fortfarande har, trots de här flopparna.

Personligen hoppas jag givetvis att den isländska vulkanen fullständigt sköljer över Nigeria och på så sätt skickar ut Argentina redan inför den sista omgången. Det har inte funnits någonting överhuvudtaget att gilla med Argentina i den här turneringen. Bara trams och dumheter. För det ska man kanske också lägga till runt förutsättningarna. Om Island mot förmodan slår Nigeria med några mål, då är det bara för Argentina att börja packa. Det har de inte råd med. 

Det här vill man ju satsa pengar på, eller hur? Kroatien är redan klara för åttondelsfinal. Såhär ser Bethards odds ut för vem som tar den andra platsen. 

Jag sa att det var väsentligt större chanser att Sverige når åttondelen än att Argentina gör det, eller något sådant. Så är det inte. Argentina står alltså i 2,40 på att kvalificera sig i nuläget. Sverige står i 2,20 gånger pengarna på att gå vidare, trots att Sverige står på tre poäng efter en match medan Argentina står på en poäng efter två matcher. De har en jäkla tur helt enkelt som fortfarande har en så bra chans, Argentina.

Fräs igång ditt konto och spela på det där eller något annat på Bethard*. Just nu 1250 kronor i bonus via oss på Betting.