VM rullar på och vi bjuds fantastisk underhållning men också, jag vet inte hur det är med er, men jag har ju väldigt svårt att bortse från det här, att det begås så tydliga avsteg från fotbollens regelbok att det känns tveksamt att på något sätt analysera matcherna utifrån resultaten. För om regelboken följts, då hade resultaten i allmänhet varit annorlunda.

Först av allt ska man väl kanske slå fast att nej, det är ingen som bryr sig om mig på twitter längre. Jag är inget rolig där. Jag var rolig en gång i tiden, men det är svårt att vara det numera. Därför så är det ingen som bryr sig om vad jag skriver där, och det gör att man kanske inte ska lita på en omröstning där knappa hundratalet röstat. Och om man ska vara riktigt ärlig, att låta folket avgöra saker, det är ingen vidare bra idé då det i princip bara är de arga som bemödar sig att göra sin röst hörd. Det finns säkert de som inte tycker att Neymar gjorde så mycket till fel i matchen mot Costa Rica igår. Det finns så klart de som tycker att man ska ha överseende med saker från spelare som är så bra att de uppvaktas så väldigt hårt av sina motståndare. De finns. De sitter i tv-studios lite överallt. De sitter och tycker med massor av följare i social media. De finns. De som inte vill se saker som är fel. De som tycker allt är fantastiskt och anser att alla i mesta möjliga mån ska hyllas.

Jag tycker inte man ska ha som inställning att hylla. Jag tycker man ska granska saker kritiskt, för när något då faktiskt är bra, då blir det så fantastiskt roligt att hylla det. Jag skulle tro att ungefär var femte text jag skriver, oavsett om det är om tennis eller som här, något annat, är en text som handlar om något eller någon som är bra. Kanske två av fem handlar om något som är mindre bra, och så kanske två av fem som handlar om något helt annat meningslöst. Den här texten får nog föras in som en av de där två av fem som kanske inte är våldsamt positiv, för jag tycker verkligen inte det här är bra.

*Filmningen

*Bolldunkningen i marken (som faktiskt gav gult kort)

*Viftningen mot en motståndare som han tyckte spelade oschysst.

*Målgesten

*Hånandet av Costa Rica-försvararen efter första målet.

Det där är bara andra halvlek, för i första halvlek hade jag inte börjat tänka på det. Jag började tänka på det först en bit in i andra halvlek. Neymar är ingen favorit för mig överhuvudtaget. Han är själva mallen för en skitunge. Fantastiskt duktig på det han gör. Tveklöst en av världens absolut bästa fotbollsspelare, men precis där slutar hans positiva egenskaper. Allt annat med honom är totalt omöjligt att gilla. Men bara för det satt jag ju inte och störde mig på honom när han spelade. Det finns massor av fotbollsspelare, och idrottsmän i övrigt, även svenskar, som jag inte riktigt gillar, men oftast så är det ändå inte så illa att jag sitter och irriterar mig på det.

Jag får erkänna att jag störde mig på Neymar i matchen mot Costa Rica. Jag tycker hela hans uppenbarelse är så jäkla osmaklig. Barnsligheten, gnället, sättet att hantera motgångar, nej, jag har svårt för honom. Men som sagt, det har jag med många. Och det kan väl eventuellt vara så att även jag är just en sådan där person, en sådan som folk stör sig på. Eller ja, inte eventuellt, så är det så klart. Garanterat, även om man väl lugnt kan säga att det är förhållandevis få som ens orkar bry sig. Lika barn leker nog inte bäst trots allt, och därför har jag väldigt svårt för idrottsmän som Neymar.

Det är i efterhand emellertid inte det som jag stör mig på. Jag vet att Neymar uppför sig som en skitunge. Nej, det jag stör mig på är att han lyckades hålla sig kvar på planen matchen ut. Fotbolls är en bedömningssport. Det finns klara regler, men i vissa fall måste man göra tuffa bedömningar av reglerna. Som exempelvis Neymars målgest igår. När han drog handen över halsen sådär så menade han att det är över, att han vunnit. Men, samma gest kan betyda något helt annat, och den betydelsen hör inte på något sätt hemma på en fotbollsplan. Ska man då tillåta gesten, för att man tror att den betyder något som inte är så farligt? Kanske, men svårt att avgöra. 

Det fanns situationer där Neymar var inblandad där det var på gränsen. Han kunde fått gult kort för det han gjorde, men han kunde också klarat sig. 

Men.

Det fanns också två situationer där om man satt med regelboken i ena handen, och hade situationerna i andra handen, så skulle det vara helt omöjligt att inte ge honom gult kort två gånger om. Där han i protest dunkar bollen i marken. Det är ungefär en så tydlig otillåten protest mot domaren att det liksom inte är möjligt att inte ge honom gult kort. Han fick också gult kort för det. Och så filmningen förstås. Filmningen som på planen lurade domaren att blåsa straff för honom men när man tittade på tv-bilderna, de som även videodomarna sitter och tittar på, var det nästan så att man började skratta. Det är så mycket filmning som det kan bli, och en tydlig filmning i ett försök att få straff, där finns det inga alternativ. Där är det varning rakt av. Vi räknar alltså till två stenklara gula kort, och Neymar borde, om man följt reglerna, alltså inte varit på planen när Brasilien avgjorde i slutet och mest av allt, han gjorde ju mål också, ett mål som hade blivit svårt att göra från duschen i omklädningsrummet.

Misstag kan göras. När man nu använder videoteknik ska misstagen visserligen kunna minimeras, åtminstone när det gäller mer eller mindre viktiga beslut. Tyvärr är det inte så. Om bara några år kommer vi att skratta åt folk som en gång sa att det var dåligt att plocka in videobedömning inom fotbollen. Redan nu är det bättre än om det inte förekommit. Vi har haft ett mer rättvist VM än vi hade haft utan videotittarna. Men trots det kan jag inte låta bli att fråga mig att nu när vi har denna möjlighet, varför gör man det inte så bra som möjligt? Hur kan ett helt gäng utbildade människor sitta och titta på bilderna där Neymars ben viker sig fullständigt av att någon nuddat honom i magtrakten och komma fram till beslutet att nej, det ska inte vara straff, men man kommer alltså också fram till beslutet att nej, Neymars filmning förtjänar inte ett gult kort, av någon anledning. Man går emot regelboken för att på något sätt välja en lite mer smidig väg, där spelarna inte ska bli alltför arga. Jag har svårt för det där. Att skapa egna, oskrivna, smidiga regler istället för att följa de regler som är uppsatta. För att jämföra med tennisen igen. Det finns en regel inom tennisen som säger att man inte får ta mer än 25 sekunder på sig mellan bollarna. Nadal, som vunnit näst flest Grand Slam-turneringar någonsin, tar i snitt runt 30 sekunder på sig mellan bollarna. Domarna gör ingenting. Varför tycker man inte att denna regel är viktig att följa medan det är jätteviktigt att följa vissa andra regler. Det hade ju blivit lite konstigt om man tyckt att det varit lika oviktigt att bedöma huruvida bollarna är inne eller inte? 30 sekunder istället för 25, det motsvarar väl att man även ska döma in bollar som är någon centimeter ute, eller hur?

Jag tycker man borde följa reglerna. Jag tycker Neymar borde blivit utvisad med dunder och brak i matchen mot Costa Rica och jag tycker det känns helt ointressant att analysera matchresultatet. Det blev nämligen inte 2-0 egentligen. En av målskyttarna var nämligen redan utvisad, om man ska gå efter reglerna.

Liknande händelse under fredagens sena match förresten. Schweiz slog till slut Serbien med 2-1, men det blir ju ofta mål på straff i fotboll, och vad säger ni, ser det här ut som ett korrekt schweiziskt försvarsspel? Det satt alltså videodomare och tittade på den här situationen, med rörliga bilder där man ser hur Mitrovic först hålls i, av två spelare, och sen dras ner mot marken, av båda två. De satt och tittade på detta, och tyckte inte att det var en tydlig straff. Som sagt, videodomare är något fantastiskt som kommer hjälpa fotbollen med de allra flesta problemen i framtiden, men hur är det möjligt att man inte får det att fungera lite bättre än det gör redan nu?

Nu sluttramsat. Nu dags att börja fokusera på Sveriges omöjliga, eller möjliga, uppgift att ta sig an de regerande mästarna Tyskland. Möjligheten där får ni avgöra. 1,51 på Tyskland, 4,35 på krysset och 7,75 på svensk vinst. Oddsen från Bethard* där man via oss på Betting just nu kan få 1250 kronor i startbonus som ny kund.